Зошто ми е вклучено светлото за проверка на моторот и дали е сериозно?

 Зошто ми е вклучено светлото за проверка на моторот и дали е сериозно?

Dan Hart

Зошто е вклучено моето светло за проверка на моторот?

Што значи контролното светло на моторот?

Компјутерите на возилата се многу софистицирани и можат рутински да го тестираат секој систем во возилото, гориво, искра, издувни гасови, издувни гасови итн. Законите за емисии наведуваат кои минимални стандарди мора да ги исполнува возилото, па кога компјутерот на возилото ги тестира емисиите и резултатите ќе се појават надвор од спецификациите, ќе постави проверено светло на моторот и ќе складира код за дефект.

Проверете ги светлата на моторот не се ограничени само на проблеми со емисиите

Системот против блокирање на сопирачките (ABS) е еден од системите на возилото што постојано се тестираат од компјутерите на возилото. Ако детектираат проблем со системот ABS, компјутерот ќе ги вклучи предупредувачкото светло ABS и светлото на системот за контрола на тракцијата (ако возилото е опремено со контрола на влечење, како и светлото за проверка на моторот.

Во Всушност, компјутерите на возилата постојано ги следат сите системи на возилата и поставуваат различни 5-цифрени шифри за проблеми според системот:

Исто така види: P00B7 Chevy Cruze - дијагностицирајте и поправете

Шифрите што почнуваат со P се шифри поврзани со погонската единица

Шифрите што почнуваат со B се системи на каросеријата поврзани шифри

Шифрите што почнуваат со C се шифри поврзани со шасијата

Шифрите што почнуваат со U се кодови поврзани со дигитална мрежа

Можете ли да возите со вклучено светло на моторот?

Тоа зависи. Ако контролното светло на моторот не трепка и возилото стартува, забрзува и работи непречено, тогаш да, можете да продолжите да возитедодека не можете да го внесете во продавницата. Меѓутоа, ако светлото трепка, тоа е сериозен проблем (видете подолу). И, ако не работи правилно, треба да го внесете во продавница што е можно поскоро.

Дали трепкачкото светло за проверка на моторот е сериозно?

Треблечкото контролно светло на моторот е многу сериозно . Тоа значи дека вашиот мотор се соочува со дефект кој е доволно силен за да го оштети скапиот катализатор. Ако трепкате проверено светло на моторот, треба да се обидете да се повлечете на педалата за гас за да видите дали трепкањето престанува. Ако е така, можете да го возите до најблиската продавница со намалување на забрзувањето и тешкото стапало. Ако трепкањето не престане, повлечете се и повикајте камион за влечење. Влечењето ќе биде многу поевтино од замена на катализаторот и поправка на основната причина за дефектот.

Можете ли да кажете што не е во ред на контролното светло на моторот?

НЕ! Кога имате вклучено светло за проверка на моторот, нема начин да погодите кои од повеќе од 1.800 можни кодови се зачувани во компјутерот. САМО начин да ја започнете дијагностиката за да дознаете зошто се запалила сијаличката за проверка на моторот е да приклучите алатка за читање код и да го анкетирате компјутерот.

Откако ќе се постави код за проблем и ќе го запали светлина, тој код е зачуван во компјутерската меморија. Читач на кодови или алатка за скенирање (има разлика помеѓу двете) ја испитува меморијата на компјутерот и го повлекува кодот за проблеми. Некои единици го дешифрираат кодот ида ви каже што значи тоа на обичен англиски, додека други само го појавуваат кодот.

Откако ќе го добиете кодот за проблем, можете да ја дијагностицирате причината за светлото за проверка на моторот

Откако ќе го добиете кодот, направете Интернет пребарување за тој код на вашето возило. На пример, пребарување на P0301 2015 Subaru Outback. Ако тоа е вообичаен код за тоа возило, ќе видите многу поправки. Ако не можете да најдете добри информации или сте ги испробале поправките објавени на интернет, време е да добиете прирачник за продавница за да ги пронајдете тестовите за да ја намалите причината.

Најдобрите онлајн прирачници се alldaydiy .com и eautorepair.net. Можете да купите претплата од линковите подолу или можете да ја контактирате вашата локална библиотека за да видите дали тие нудат бесплатен пристап до тие прирачници во библиотеката.

Забелешка за кодовите на воздушните перничиња

Конечно, внимавајте дека компјутерот следи колку пати сте го стартувале автомобилот со вклучено светло за проверка на моторот. Значи, ако сте под гаранција или возите изнајмено возило и мислите дека можете да ги избегнете трошоците за оштетување на моторот со тврдење дека „штотуку се запали светлото“, размислете повторно. Тие можат да кажат кога првпат се вклучило светлото.

Како да ги проверите кодовите

1) Однесете го во продавница за автоделови што ги проверува кодовите бесплатно . Повеќето големи продавници за автоделови за малопродажба (како Autozone, Advance Auto, O'Reilly) ќе го скенираат вашиот компјутер бесплатно. Но, внимавајте, нивните делови НЕ се техничари. Значи, ако кодот за проблемисе преведува во „Сен сензор за кислород“, ви гарантирам дека момчето за делови ќе ви продаде нов сензор за кислород. Дали ви треба еден? Па, што ако протокот на издувните гасови е навистина слаб и сензорот за кислород ја кажува вистината? 80 долари во одводот. Запомнете, продавниците за делови се во бизнис за да продаваат делови. Не се потпирајте на нив за дијагностицирање проблеми.

2) Купете сопствен читач на код или алатка за скенирање

Во раните денови на OBDII, читачи на кодови и алатки за скенирање чини цело богатство и само професионални техничари можеа да си ги дозволат. Но, денес можете да купите читач на код за 40 долари. Во ред, те слушам како кукаш. Но, пред да одите во целосна забава за жалење, запомнете дека „во старите денови“ моравме да купиме специјални алатки за да работиме на автомобили. Запомнете ги мерачите на прицврстување/држење за поставување „точки“ во дистрибутерот? Или тоа светло за тајмингот што требаше да го користите за да го поставите тајмингот? Што е со оние дистрибутерски клучеви што ги користевте само еднаш на 3 години? Затоа пребродете го - ќе треба да потрошите пари на нова алатка.

Која е разликата помеѓу читач на код и алатка за скенирање?

A Читачот на кодови чита кодови-период. Не допира во компјутерот на возилото за да прикаже „податоци во живо“. Познавањето на кодот ако е корисно, но тоа е само почеток кон дијагностицирање на основната причина. Мнозинството „Направи го сам“ кои купуваат читачи на кодови завршуваат со погодување за проблемот и непотребно заменуваат МНОГУ делови. Така си заштедил еден куп парина читачот на кодови само за да фрли многу повеќе пари во делови што не ви требаат.

Исто така види: Распоред на осигурувачот на Honda Accord од 2004 година

Алатката за скенирање, од друга страна, ги прикажува истите податоци што компјутерот ги добива од неговите сензори. Ако го следиме примерот на сензорот за кислород одозгора, првото нешто што би го проверил во живи податоци е вредноста за „Краткорочно намалување на горивото“. Кога компјутерот гледа слаба состојба, смета дека пресметал погрешна мешавина на воздух/гориво. За да се поправи проблемот, додава повеќе гориво. Тоа дополнително гориво се нарекува Fuel Trim и вредноста се движи од 0 до 25%. Значи, во овој случај, ако видам доградба на гориво од 25% заедно со шифрата за „посно“ на сензорот за кислород, би знаел дека имам огромно истекување на вакуум. Со други зборови, премногу воздух влегува во моторот, компјутерот се обидува да го компензира и ја максимално ја искористил способноста да го поправи, а сензорот за кислород сè уште гледа слаба состојба. Се сеќаваш дека ти кажав дека некој од деловите ќе ти продаде сензор за кислород? Па, во овој случај, би барал скршено вакуумско црево или лоша заптивка на доводниот колектор. Таму, заштедувате речиси доволно пари на оваа поправка за да го оправдате поседувањето алатка за скенирање.

Што друго можете да прочитате на алатката за скенирање?

RPM на моторот, Температура на течноста за ладење на моторот, работа на вентилаторот на радијаторот, работа на менувачот, барометриски притисок, вредности на сензорот MAF, MAP, VSS, TPS – ја добивате сликата? Можете буквално да „погледнете“ во компјутерот и да добиетеподатоците.

Затоа купете алатка за скенирање и прочитајте како да ја користите и толкувајте ги вредностите.

Подолу наведов некои од најпопуларните модели на читачи на кодови и алатки за скенирање. Но, прочитајте ги ситните букви на моделот што сакате да го купите. ПОСИГУВАЈТЕ СЕ ДА РАБОТИ НА ВАШЕТО ВОЗИЛО. Исто така, овие евтини алатки за скенирање повлекуваат само „P“ кодови. Тие нема да читаат ABS, воздушни перничиња или други шифри специфични за производителот. Ако сакате да ги прочитате сите тие кодови, ќе треба да издвоите околу 4.000 долари за професионален модел со целиот софтвер.

© 2012

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.