Запалено светло за воздушно перниче

 Запалено светло за воздушно перниче

Dan Hart

Како да дијагностицирате и поправите светло за воздушно перниче под услов

Го вклучивте светлото за воздушно перниче и само сакате да го избришете кодот на воздушното перниче? Имам новости за тебе; системот на воздушни перничиња врши проверка секогаш кога ќе го завртите клучот. Ако ја избришете шифрата и светилката повторно се вклучи, ИМА проблем со системот на воздушни перничиња.

Кои се причините и состојбата на светлото на воздушното перниче?

Дополнителниот систем за задржување (SRS) се состои од барем едно воздушно перниче, некој вид сензор за удар или g-сила, затегнувачи на безбедносните ремени, уред за откривање на совозачкото седиште и во некои автомобили странични воздушни перничиња и потпори за колена. Главниот SRS компјутер ја следи состојбата на сите компоненти и сензори кога го стартувате автомобилот и додека возите. Ако открие дефект, го поставува SRS или светлото на воздушното перниче на услов.

Сензор за пад

Во многу случаи, причината може да биде едноставна како слаба врска на

Сензор за откривање на седиштето на патникот

уред за откривање на совозачкото седиште. Во тие случаи, поправката може да биде едноставна како исклучување на системот на воздушни перничиња и исклучување и повторно поврзување на конекторот. Меѓутоа, во други времиња може да бара замена на уредот за откривање на седиштата.

Откривање на седиштата на патниците во Toyota

Каде да започнете со дијагноза на светло за воздушно перниче под услов?

Сè започнува со добивање на кодот за проблеми. Ако го прескокнете овој чекор, ќе ги замените совршено добрите делови и ви гарантирам дека ќе навиватеназад на почетната точка обидувајќи се да го добиете кодот за проблеми што требаше да го добиете на прво место.

Преземете го кодот за проблеми со алатка за скенирање

Погледнете, ако сакате да го поправите вашиот возила едноставно мора да ги поседувате вистинските алатки или да ги изнајмите ако ги немате. Поседувањето алатка за скенирање е прилично дадено. Тоа е исто толку критично како и поседувањето сет со штекер. Секако, можете да го префрлите во продавницата за автоделови и да им дозволите да го скенираат за вас, но алатките за скенирање на автоделови обично читаат само генерички кодови на погонската единица. Тие НЕ читаат специфични кодови на производителот, шифри „C“ на шасијата, шифри „B“ на каросеријата или дигитални „U“ комуникациски кодови.

Зошто? Бидејќи продавницата за автоделови не сака да има обврска да чита код за воздушни перничиња или да ви даде совет како да го поправите. Погрешен совет може да доведе до смрт.

Исто така види: Дијаграми за кутија со осигурувачи Ford Fusion 2019 година

Еве пример за бројот на шифри за проблеми со воздушните перничиња.

Б1901 сензор за пад на воздушното перниче бр. 1 Краткост на земјата/повратен кола

B1902 Сензор за судар на воздушно перниче бр. 1 Дефект на земјено коло

B1903 сензор за судар на воздушно перниче бр. 1 Приземјен спој на батеријата

B1904 сензор за судар на воздушно перниче бр. 2 Дефект на колото за напојување/повратна врска

Б1905 Сензор за судар на воздушно перниче бр. 2 Внесување/Повратно коло на батеријата

Б1906 Сензор за судар на воздушно перниче бр. 2 Кратко напојување/повратно коло на земја

Б1907 Сензор за судар на воздушно перниче бр. 2 Заземјување Дефект на колото

B1908 Сензор за судар на воздушно перниче бр.2.Сензор за уривање на вреќата бр. 2 Кратко поврзување со земја на земја

Б1910 Дијагностички монитор за воздушни перничиња Дефект на земјеното коло

Б1911 дијагностички монитор за воздушни перничиња Кратко поврзување на земјата до батерија

B1912 Дијагностика на воздушни перничиња Мониторот заземјен спој е краток на земја

Б1913 Коло на воздушно перниче на возачот/патникот Кратко на земјата

B1914 сензори за судир на воздушни перничиња бр. 1 / #2 Коло кратко на земја

B1915 воздух Дефект на колото на возачот на торбичката

Б1916 кола на возачот на воздушното перниче е краток спој на батеријата

Б1917 меморијата на воздушното перниче Исчистете го прекинот на колото

Б1918 меморијата на воздушните перничиња Отворено е исчистено коло

Меморија на воздушни перничиња B1919 Исчистете го спојот на батеријата

Б1920 неуспешно коло на патничкиот патник

B1921 дијагностички монитор за воздушни перничиња Отворено заземјено коло

Исто така види: 2009 година Ford Edge 3.5L отпуштање наредба

B1922 излезно коло на сензорот за безбедност на воздушно перниче Кратко до Батерија

Б1923 Меморија на воздушно перниче Исчистен спој Кратко на земја

B1924 Внатрешен дијагностички дефект на мониторот или дефект на системот за деактивирање

Б1925 воздушно перниче Патнички кола Кратко до батерија

Дефект на колото на прекинувачот за притисок на патничкиот притисок на воздушно перниче B1926

Дефект на страничното воздушно перниче на патникот B1927

Дефект на излезното коло на сензорот за заштитување на воздушното перниче B1928

Отворено излезно коло на сензорот за безбедност на воздушно перниче B1929 . 2>B1933 Патнички коло на воздушно перниче отворено

B1934Низок отпор на колото за надувување на возачот на воздушни перничиња на Squib

B1935 Отпорност на колото на надувување на воздушни перничиња за патници на Squib

B1936 кола на возачот на воздушни перничиња Кратко на земја

B1937 Притисок на патнички воздушно перниче Отворено коло на прекинувачот

Б1938 Патнички коло на воздушно перниче Кратко на земја

Б1939 Коло на прекинувачот за притисок на патничкиот притисок на воздушно перниче е краток на земја

Б1941 Сензор за судар на воздушно перниче бр. 1 Коло за напојување/враќање Отворете

Б1942 сензор за судар на воздушно перниче бр. 2 Отворено коло за напојување/повратно коло

Б1943 сензор за судар на воздушно перниче бр. 1 Кратко коло на земјата на земја

Б1944 сензор за судар на воздушно перниче бр. 1 Отворено коло на заземјување

B1945 Сензор за уривање на воздушни перничиња #2 Отворено копно коло

Исклучете го системот на воздушни перничиња пред да допрете која било компонента

Секој производител на автомобили има своја постапка за исклучување. Речиси секој бара исклучување на батеријата. Но, треба да бидете свесни дека исклучувањето на батеријата на возилото од доцниот модел може да предизвика тоа да ги изгуби критичните калибрации како што се телото на гасот, прозорецот, аголот на воланот итн. Значи, ако се обидете сами да ги поправите вашите воздушни перничиња, може да завршите со автомобил што нема да се запали затоа што ја изгубил калибрацијата на телото за гас. Со други зборови, набавете упатство за продавница и научете како да правите агол на управување и тело за гас, мемориско седиште, постапка за повторно учење против штипкање на прозорецот.

Не игнорирајте го светлото на воздушното перниче под услов

Штом ќе се вклучи SRS светлото, компјутерот следи какомногу пати сте го палеле автомобилот со вклучено светло. Значи, ако носите патник и тој патник се повреди бидејќи воздушното перниче не се исклучи, ќе бидете тужени за секој денар што го имате. Адвокатот на оштетената страна ќе го прочита компјутерот и ќе го прикаже тој доказ на судењето дека свесно сте превезувале патник со неисправен систем на воздушни перничиња. Видете каде оди ова? И производителите на автомобили се симнуваат бесплатно затоа што го користат бројот на стартувања за да докажат дека ВАША вина биле што воздушните перничиња не се исклучиле. Знаевте дека не работат (не може да се тврди дека светлото не се запали бидејќи секогаш се пали кога ќе го завртите клучот), а сепак возевте со оневозможени безбедносни карактеристики. Значи крајна линија, престанете да кукате. Престанете да прашувате како можете да ги „излажете“ безбедносните инспектори. Престанете да прашувате како можете да го заобиколите системот. не можеш. Само поправете го.

© 2012

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.