Замена на пумпата за гориво - Како да

 Замена на пумпата за гориво - Како да

Dan Hart

Упатства за замена на пумпата за гориво

Кога пумпата за гориво откажува, или треба да платите во продавница за да ја замените пумпата за гориво или да го направите тоа сами. Можете сами да ја замените пумпата за гориво и да заштедите неколку стотици долари. Но, тука е вклучен бензин и некои многу специфични безбедносни процедури. Зашрафете ги и може да завршите пржено или да оштетите други делови што ќе чинат повеќе отколку ако сте платиле во продавница.

ВНИМАНИЕ: Ќе ја изложите вашата работна површина на сурово гориво пареа. Оваа работа мора да ја извршите на добро проветрено место подалеку од искри и отворен пламен. Тоа значи дека не можете да го правите тоа во затворена гаража и не можете да имате грејач во близина.

За да дознаете повеќе за симптомите на неисправна пумпа за гориво, прочитајте го ова

Олеснете Притисок на горивото пред да ги исклучите линиите за гориво со пумпата за гориво

Лините за гориво на сите возила со вбризгување гориво задржуваат до 50 psi. Исклучувањето на линијата за гориво додека е сеуште под притисок може да ве натопи со бензин. Затоа, прво депресурирајте го системот.

Исто така види: Локации на модулите на Ford Explorer 2008 година

Започнете со отстранување на капачето за гориво од резервоарот за да го намалите притисокот во резервоарот. Потоа извадете го осигурувачот на пумпата за гориво од блокот со осигурувачи или исклучете го електричниот приклучок на пумпата за гориво од пумпата. Потоа стартувајте го моторот. Ќе работи краток период, а потоа ќе застане. Проверете го мерачот за гориво и запишете ја количината на гориво во резервоарот. Потоа извадете го клучот од палењето иисклучете го негативниот (-) кабел за батеријата.

Одредете го пристапот на пумпата за гориво

Некои производители на автомобили инсталираат капак за пристап на пумпата за гориво во пределот на задното седиште, додека други не предвидуваат лесен пристап за замена на пумпата за гориво . Консултирајте се со упатството за продавница за вашиот конкретен автомобил или камион за да дознаете како вашата пумпа за гориво излегува од резервоарот. Ако вашето возило има капак за пристап, нема да мора да го испуштате резервоарот (освен во одредени случаи кога возилото има резервоар во стил на седло). Ако вашето возило нема табла за пристап, ќе мора да го испуштите резервоарот и да го спуштите за да добиете пристап до пумпата за гориво.

Ако треба да го испуштите резервоарот, започнете со повикување на забелешката сте го направиле во претходниот чекор каде што ја проверувате количината на гориво што останува во резервоарот. Причината за ова е што ќе треба да го исклучите вратот за полнење на резервоарот за гориво од резервоарот и ако резервоарот е полн повеќе од половина кога ќе го исклучите вратот за полнење, бензинот може да се истури од резервоарот и да се истури по целиот под.

Како да го испуштите резервоарот за гас пред да извршите замена на пумпата за гориво

Прво, дознајте колку гас има во резервоарот. Ако е речиси полна, можеби ќе ви требаат дури пет кофи од 5 галони со капаци што се прицврстуваат за да го задржите гасот. Не ја започнувајте оваа работа без да го земете предвид тоа.

Постојат три начини да се исцеди гасот од резервоарот за гориво:

1) Сифон или пумпа. Ова е полесно да се каже отколку да се направи бидејќи целото возилорезервоарите за гориво се опремени со анти-сифонски карактеристики. За да ги заобиколите тие карактеристики, ќе мора да поминете мала цевка покрај механизмот против сифон. За најдобар начин да го направите тоа, проверете со кориснички форум специфичен за возилото и побарајте од корисниците најдобар пристап. Или проверете дали има видео на YouTube. Откако ќе ја поставите цевката на сифонот, започнете го протокот и наполнете ги корпите.

2) Користете ја самата пумпа за гориво. Ова претпоставува дека пумпата сè уште работи. Ако е така, исклучете ја линијата за гориво под висок притисок во моторниот простор и поврзете се со одводно црево и кофа. Отстранете го релето на пумпата за гориво и прескокнете ги контактите така што пумпата за гориво ќе работи кога ќе го свртите клучот во положбата RUN. ВНИМАНИЕ: пуштањето на пумпата за гориво до точка каде што резервоарот е празен може да ја оштети пумпата за гориво. Користете ја оваа постапка само ако сепак планирате да ја замените пумпата.

3) Отстранете го приклучокот за одвод ако е опремен. Да, некои резервоари имаат приклучок за одвод. Најголемата грешка што ја прават оние што сами прават е тоа што немаат доволно кофи при рака за да се справат со бројот на галони гориво што остануваат во резервоарот. Ако не обрнувате внимание на оваа точка, ќе се капете во бензин и веројатно ќе напечете.

Приклучок за одвод на резервоарот за гориво

Исклучете го вратот за полнење на резервоарот за гориво

Пред да можете да го испуштите резервоарот, ќе мора да го исклучите вратот за полнење на резервоарот за гориво. Цревото за поврзување на грлото за полнење на резервоарот за гориво

поврзувањето со резервоарот еобично гумено црево со стеги. Цревото ќе биде малку „заварено“ за фитингот на резервоарот, така што ќе треба да го олабавите

OTC 4521 Алатка за вадење црево Ново

со ваква алатка за олабавување на цревото.

Исклучете ги ремените на резервоарот за гориво

Потопете ги завртките на ременот на резервоарот за гориво во продирање на 'рѓа како PB Blaster или Течен клуч. Не користете нечисто сенаменско подмачкување како WD-40 - тоа е подмачкување, а не пробивач на 'рѓа. Ставете големо парче иверица од 3/4 “ на подната дигалка и подигнете ја до резервоарот. Потоа извадете ги завртките на ременот на резервоарот за гориво, испуштете ги ремените и полека спуштете го резервоарот, но само делумно.

Достијте над резервоарот и исклучете ги водовите за гориво. Некои бараат специјална алатка за отстранување. Не обидувајте се да ги присилувате овие фитинзи - тие ќе се скршат. Исто така, бидете внимателни со пластичните линии. Ако ги скршите, ќе ви требаат специјални алатки за да го поправите прекинот.

Следно, исклучете ги електричните приклучоци од пумпата за гориво и сензорот за притисок на резервоарот за гориво, доколку е опремен. Тогаш сте подготвени да ги исклучите цревата на EVAP на резервоарот за гориво и можеби канистерот за јаглен. Штом сè ќе се исклучи, спуштете го резервоарот на земја.

Отстранете го прстенот за заклучување на пумпата за гориво

Овој следен чекор може да предизвика паѓање на нечистотија и ронки на горниот дел од резервоарот откако ќе го извадите прстенот за заклучување. Затоа, користете компримиран воздух или вакуум, заедно со партал за да ја отстраните целата прашина и нечистотија. Исчистете го пред да продолжите.

Исто така види: Дополнете ја течноста за батеријата

Пумпата за горивомодулот се држи на место со прстен за заклучување на пумпата за гориво . Некои компании за алати прават специјална алатка за секоја марка и модел, но често можете да ја добиете со користење на мало ладно длето или дрвен блок и гумен чекан. Лоцирајте го длето на едно од ушите со прстен за заклучување и допрете го додека не се ротира. Откако ќе се олабави, извадете го прстенот.

Подигнете го модулот на пумпата за гориво

Пумпата за гориво обично се наоѓа во пластичен резервоар модул кој исто така ја содржи единицата за испраќање на нивото на горивото и плови . Обележете ја ориентацијата на приклучоците на линијата за гориво пред да го подигнете модулот надвор. Тоа малку ќе ја олесни инсталацијата. Потоа целосно подигнете го стариот модул.

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Повеќето повторени дефекти на пумпата за гориво се предизвикани од неисчистување на резервоарот пред да ја инсталирате новата пумпа. Не се шегувам!. Го полните вашиот резервоар околу 100 пати на секои 25.000 милји. Тоа се 100 можности да се внесе сурова маса во резервоарот - суровата маса што го затнува филтерот на екранот, или уште полошо, поминува МИНАТ од филтерот на екранот и во кола на пумпата. Дојдовте толку далеку, погледнете во резервоарот и проверете дали има сурова маса. Ако видите некој, исчистете го резервоарот!

Исчистете го резервоарот за гориво пред да завршите со замена на пумпата за гориво

Ова е голема работа. Не го прескокнувајте чистењето на резервоарот освен ако не сакате да ја завршите оваа работа повторно за шест месеци. Купете комплет за чистење резервоар како што е комплетот за чистење резервоар за гориво Delphi FC01 (amazon.com). Следете ги упатствата во овавидео.

Инсталирајте нов филтер за гориво

Колку и да мислите дека сте биле чисти, секогаш ќе испуштите малку ронки во резервоарот. Затоа, заменете го филтерот за гориво во резервоарот и екранот со нова пумпа за гориво. Исчистете го резервоарот со производ за чистење на резервоарот

Инсталирајте го новиот модул за пумпа за гориво

Тука ви треба трпение. Новиот модул содржи пливачка рака која мора правилно да се наведне на аголот во резервоарот. Ако избрзате со овој чекор и се обидете да го заглавите новиот модул на пумпата за гориво, може да ја свиткате пливачката рака, што ќе ви даде неточни отчитувања на нивото на горивото.

Куќиштето на модулот на пумпата за гориво го содржи горивото пумпа, пулсатор и регулатор на притисокот на горивото, филтер чорап, сензор за ниво на гориво, пливачка и пливачка рака, приклучоци за влез и излез и пружини за одржување на единицата на дното на резервоарот

Штом пливачката рака е внатре во резервоарот, спуштете го модулот на пумпата за гориво за да биде на исто ниво со горниот дел од резервоарот и со нов прстен О. Никогаш немојте повторно да го употребувате стариот О-прстен на пумпата за гориво! Потоа монтирајте го прстенот за заклучување и завртете го во заклучена положба.

Превртете ја постапката за отстранување

Подигнете го резервоарот доволно за повторно да ги поврзете водовите, вратот за полнење, EVAP цревата и електричните конектори. Проверете дали сите гумени влошки за изолација што беа на врвот на резервоарот се уште се поставени. Потоа целосно подигнете го резервоарот и прицврстете ги ремените на резервоарот. Ако ремените се 'рѓосани, заменете ги сега. Тие се евтини.

Тестирајте го новото горивопумпа

Повторно инсталирајте го релето на пумпата за гориво и поврзете го негативниот терминал на батеријата. Ако вашето возило има пумпа за гориво со променлива брзина со регулатор, ќе мора да го репрограмирате за да му дадете до знаење на регулаторот дека сте инсталирале нова пумпа. Додадете околу пет литри гас во резервоарите и проверете дали има протекување.

Свртете го клучот во положбата RUN неколку секунди за да слушнете како пумпата работи. Повторете го циклусот RUN/OFF за да ја наполните линијата за гориво до шината за гориво кај моторот. Тоа ќе го намали времето на ладно кревање. Потоа вклучете го моторот и проверете дали има протекување.

©, 2017

Зачувај

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.