VW P2015

 VW P2015

Dan Hart

Поправка за VW P2015

Опсег/перформанси на сензорот за позициониран сензор со доводен колектор VW P2015 Банката 1 е многу чест проблем кај моторите VW 2.0L во Audi A3, Beetle, CC, Eos, GTI, Jetta , Passat и Tiguan.

P2015 Испраќач за Позиција на вратичката на влезната колекција/Контрола на протокот на воздух, неверојатен сигнал

Овие мотори имаат поклопец на позицијата на всисниот колектор кој се контролира со регулаторниот вентил кој работи со вакуум. Регулаторниот вентил се контролира со вакуум и го поместува капакот. Во овој систем се појавуваат два проблеми.

Прво, вакуумските линии и вакуумската маичка може да акумулираат остатоци и јаглерод, спречувајќи проток на воздух. Второ, регулаторниот вентил може да се откачи од вратичката. VW издаде сервисен билтен # 24 17 03 за овој проблем

Исто така види: Користите приклучок за гума или гума откако ќе се испразни?

Дијагностицирајте го VW P2015

Проверете ја врската од вакуумската дијафрагма поврзана со вратичката на доводниот ролет. Ако е скршен, мора да се замени. Следно, проверете го сензорот за положба на вратичката на тркачот кој се наоѓа на страната покрај филтерот за масло. Проверете ги жиците за оштетување или корозија. Проверете ја црната жица на пинот #1 за референтен сигнал од 5 волти. Проверете ја кафеавата жица за добро заземјување. Зелената жица е сигналот за враќање до ECM што ја покажува положбата на вратичката.

Проверете го електромагнетниот систем за контрола на тркачот

Соленоидот го пулсира моторот со правосмукалка до вентилот на регулаторот за да ја придвижи вратичката на тркалото. Проверете дали има напон на батеријата на сината/црвената жица додека работи моторот. ECM обезбедувазаземјување на јоргованот/црвената жица за активирање на електромагнетниот систем кој потоа испраќа вакуум до вентилот на регулаторот за да ја придвижи клапата на тркачот.

VW издаде посебен билтен 01-08-32 за да ги реши проблемите со лепливата колекторка .

Ако напоните за вакуумскиот електромагнет и сензорот за положба се исклучуваат и поврзувањето е добро, проверете дали регулаторот не се откачил од вратичката.

Во повеќето случаи, вие Ќе заврши со замена на целиот доводен колектор. Да, ова е лош VW.

ЗАБЕЛЕШКА: Ако извршите замена на колектор, МОРА да ги замените заптивките на инјекторот. Овие се тефлонски заптивки и бараат посебна алатка за да се инсталираат. Неправилната инсталација или инсталација без алатот ќе ги оштети заптивките и ќе предизвика истекување на влезниот воздух што ЌЕ предизвика слаба шифра

©, 2019

Исто така види: Силверадо P0480

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.