Toyota Prius P0A7F, P2011 и P0A80

 Toyota Prius P0A7F, P2011 и P0A80

Dan Hart

Toyota Prius P0A7F, P2011 и P0A80

Втората генерација на Toyota Prius батериите се стари околу 12 години и почнуваат да откажуваат. Втората генерација ги опфаќа годините 2004-2009. Овие батерии се направени со користење на 168 индивидуални 1,2-волти никел-металхидридни ќелии кои произведуваат вкупно 201,6 волти.

Клетките се подредени во 28 модули поврзани во серија за да формираат 14 блокови. Модулот на батеријата содржи систем за управување со топлина за одржување на батеријата на оптимална температура и во ладни и во топли услови. ECU на батеријата ја следи состојбата на полнење, внатрешниот отпор и протокот на струја за да ја измери состојбата на батеријата.

Повеќето шифри што укажуваат дека батеријата треба да се замени ќе го вклучат светлото за проверка на моторот и ќе се појави порака во информациите центар.

Влошување на хибридниот пакет на батерии на Toyota P0A7F

Овој код се поставува доколку батеријата не успее внатрешниот отпор и напонската состојба на полнење. Оваа шифра значи дека батеријата го достигнала крајот на својот животен век. Сепак, неколку обновувачи на батерии влегоа во бизнисот и можат да ги обноват овие батерии.

Toyota P0A80

Овој код се поставува кога напонот помеѓу блоковите ги надминува спецификациите.

Toyota P3011-P3024

DTC P3011 – Блокот на батеријата 1 станува слаб

DTC P3012 – блокот на батеријата 2 станува слаб

DTC P3013 – блокот на батеријата 3 станува слаб

DTC P3014 – блокот на батеријата 4 Станува слаб

DTCP3015 – Блокот на батеријата 5 станува слаб

DTC P3016 – блокот на батеријата 6 станува слаб

DTC P3017 – блокот на батеријата 7 станува слаб

DTC P3018 – блокот на батеријата 8 станува слаб

Исто така види: Toyota Camry нема добро да ја стартува батеријата

DTC P3019 – Блокот на батеријата 9 станува слаб

DTC P3020 – блокот на батеријата 10 станува слаб

Исто така види: Дијаграм за појас на Форд експедиција 2006 година

DTC P3021 – блокот на батеријата 11 станува слаб

DTC P3022 – Блокот на батеријата 12 станува слаб

DTC P3023 – Блокот на батеријата 13 станува слаб

DTC P3024 – блокот на батеријата 14 станува слаб

Како се обновува хибридната батерија на Тојота<

Реградителот го тестира секој од 14-те блокови и 28-те модули за да утврди кои не успеале. Тие потоа ги заменуваат лошите модули или блокираат и ги заменуваат влошените магистрални шипки што ги поврзуваат блоковите во серија. Тие го полнат секој од модулите така што сите се на 0,3 волти еден од друг.

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.