Светлата на таблата со инструменти на караванот не работат

 Светлата на таблата со инструменти на караванот не работат

Dan Hart

Дајагностицира и поправете ги светлата на таблата со инструменти на Caravan што не работат

Неработните светла на таблата со инструменти на Caravan може да бидат предизвикани од осигурувач, ремен за жици, заземјување, дигитален автобус или дефект на таблата со инструменти. Секогаш започнувајте ја вашата дијагноза со проверка на осигурувачите. Дијаграмите за поврзување се различни врз основа на годината и моделот, но дијаграмот за поврзување на караванот прикажан овде е за Grand Caravan од 2009 година.

Diagram за поврзување на таблата со инструменти на караванот

Светла на таблата со инструменти на караванот

Кластерот со инструменти кај возилата на Крајслер од доцниот модел содржи аналогни и електромеханички мерачи на групата инструменти (EMIC). Таблата со инструменти го содржи и контролниот модул на каросеријата и се нарекува јазол на одделот за кабина (CCN). Тој е поврзан со дигиталниот автобус во возилото. Покрај аналогните и EMIC мерачите, групата инструменти содржи и сино-зелена дигитална единица за вакуум флуоресцентен дисплеј (VFD). VFD прикажува:

• информации за километража/патна километража

•положба на автоматскиот менувач на менувачот (PRNDL)

• неколку индикации за предупредување или потсетник и одредени дијагностички информации.

Кај премиум моделите, групата инструменти може да содржи втор VFD единица. Овој VFD прикажува:

• Compass Mini-Trip Computer (CMTC)

• Electronic Vehicle Information Center (EVIC)

VFD дисплеите се прикази со матрица со точки и фиксен сегментединици.

Светла на таблата со инструменти на караванот

За да ги осветли мерачите, Chrysler може да користи светлосна диода (LED) за секој индикатор на групата. На таблите со инструменти на основниот модел, ќе најдете неколку LED единици за општо осветлување на групата. Сепак, премиум моделите користат единица електро-луминисцентна светилка за општо осветлување на кластерот.

Основниот слој на таблата со инструменти е непроѕирен и дозволува светлина од ЛЕР за секој од мерачите. LED светилките за општо осветлување се видливи преку надворешниот слој на преклопот преку исечоци како матрици.

Светлата на таблата со инструменти на караванот не работат

Откако ќе ги проверите осигурувачите на групата инструменти, проверете дали има батерија на терминалите 1, 5 и засилувач; 6 од конекторот C1 за таблата со инструменти. Потоа проверете дали има добро заземјување на терминалите 8, 9 и засилувач; 10 од C1 конекторот. Ако не најдете добро заземјување на тие терминали, проверете ја состојбата на заземјувањето G201 зад таблата со инструменти.

Заменете ги светилките во таблата со инструменти Caravan

Секој индикатор во EMIC свети со посветен LED. Овие LED диоди се залемени на плочката и НЕ СЕ ПОСЛУЖБНИ!. Крајслер НЕ продава LED диоди за замена. Ако имате напојување и заземјување на таблата со инструменти и LED диодите не работат, мора да ја замените целата табла со инструменти со повторно изградена единица. Истото важи и ако една од единиците VFD не успее.

Каде да се најдезаменети инструмент табли

Исто така види: AC не работи - автомобил или камион

Многу преградувачи ги исклучуваат замените инструмент табли за иста или помала цена од локален отпад. Бидејќи инструмент таблите го содржат модулот за контрола на телото и се јазол, тие мора да бидат програмирани на вашиот точен VIN. Обнова може да го направи тоа за вас. Не инсталирајте табла со инструменти на отпад и очекувајте да работи правилно без програмирање.

Исто така види: Што предизвикува искривување на роторот на сопирачките

©, 2017 година

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.