Шум од чукање на сопирачките

 Шум од чукање на сопирачките

Dan Hart

Што предизвикува бучава при притискање на сопирачките?

Шум од клешти на сопирачката може да биде предизвикана од олабавени завртки на дебеломер, олабавени завртки на носачот на дебеломер, исчезнати или изабени клипови за абатмент или истрошен абатмент. Еве како да го проверите и коригирате шумот на сопирачките.

Разберете го движењето на перничињата за сопирачките за време на активирањето

Кога ги притискате сопирачките, влошките на сопирачките се движат за да го притиснат роторот на сопирачката што се врти. Ротирачкото движење на роторот во комбинација со движењето на стискање ги присилува „ушите“ на потпорната плоча на перничето на сопирачките да се спротивстават на областа на потпирачот. Во дизајните на сопирачките доцни модели, производителите на автомобили инсталираат штипки за абатмент од не'рѓосувачки челик помеѓу ушите на задната плоча и абатментот. Клиповите ги намалуваат вибрациите на перничињата на сопирачките и го намалуваат абењето на абатментот.

Исто така види: Дијаграми со осигурувачи на Форд Фокус од 2006 година

Но, дури и со рутинска замена на клипот, во областа на абатментот сè уште може да се појават точки на абење и тие точки на абење дозволуваат перницата да се движи премногу за време на сопирањето, што предизвикува Звук на крцкање на сопирачката.

Исто така види: Дијаграми на кутијата со осигурувачи на Chevrolet Impala од 2010 година

Проверете ги сите завртки за правилен вртежен момент

Ако слушнете бучава од крцкање на сопирачката за време на активирањето, започнете со проверка на завртката на дебеломер и вртежниот момент на завртките на абатментот/држачот.

Следно проверете ги клиповите на абатментот и областите на абатментот на сопирачките

Задачата на абатментот е да го спречи движењето на перницата на сопирачките. Задачата на клипот за потпора е да спречи пренос на вибрации на возилото и да спречи абење на абатментот. Абатментот е склон на 'рѓа иабење.

Површините на потпорните клешти на сопирачките се подложни на 'рѓа и абење

Пример за абење на абатментот. Оваа истрошена „дупчичка“ област овозможува дополнително движење на подлогата за време на сопирањето, што резултира со чукање на сопирачката или звук на удар. Заменете го абатментот

Високата топлина го намалува затегнатоста на пружината на штипките против штракаат и рѓата може да предизвика врзување на „ушите“ на перничињата на сопирачките. Секогаш заменувајте ги штипките против штракаат кога ги заменувате влошките на сопирачките

За да се елиминира клокотот на сопирачката

Заменете ги истрошените држачи/абатменти на дебеломер. Подмачкајте ја областа „земјена“ под штипките за да ја намалите корозијата и абењето. Инсталирајте нови клипови против штракаат. Подмачкајте го горниот дел од спојката за да дозволите ушите на подлогата лесно да се лизгаат.

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.