Што предизвикува батеријата на автомобилот брзо да изумре?

 Што предизвикува батеријата на автомобилот брзо да изумре?

Dan Hart

Содржина

Што предизвикува батеријата на автомобилот брзо да изумре?

Волонтирам на многу авто-форуми и често гледам како луѓето велат: „Батеријата на автомобилот ми работеше добро вчера, но денес е целосно мртва. Како ми умре батеријата на автомобилот?“ Може да има многу причини; некои кои се надвор од ваша контрола, а други кои се целосно ваша вина. Ајде да поминеме низ нив. Но, прво краток преглед на тоа како умираат батериите.

Оловните автомобилски батерии умираат од четири причини:

Топлината е број 1 убиец на батериите на автомобилите

Високите температури под капакот заедно со високите температури на околината ја зголемуваат хемиската активност во внатрешноста на батеријата. Високата хемиска активност предизвикува внатрешна корозија што резултира со висока внатрешна отпорност. Високиот отпор ја намалува количината на енергија што може да ја создаде батеријата и исто така ја намалува количината на енергија за полнење што може да ја прифати батеријата.

Капацитетот на батеријата на автомобилот бледнее ги убива батериите на автомобилот

Со текот на времето сите батерии го губат капацитетот да прифаќаат и складираат енергија. Слабеењето на капацитетот е постепено и паѓа додека еден ден батеријата едноставно нема доволно складирана енергија за да го стартува вашето возило. Всушност, кога капацитетот ќе падне на околу 40% или помалку, може да доживеете откажување на батеријата. Избледувањето на капацитетот е уште поизразено на ладно време кога хемиската активност се забавува. Така, батеријата со капацитет од 50 лесно може да го запали вашиот автомобил на 60°F, но не успева да го запали следното утро кога температурите ќе паднат назамрзнување.

Сулфацијата е уништувач на батериите на автомобилот

Додека батеријата седи во делумно или целосно испразнета состојба, на плочите се формираат сулфатни кристали. Колку подолго батеријата седи во испразнета состојба, толку повеќе кристалите растат. Големите сулфатни кристали го спречуваат електролитот да навлезе во порите на плочите. Малата сулфација (мали кристали) може да се промени со рутина за полнење за рекондиционирање. Но, тврдите кристали не можат да се вратат назад.

Исто така види: Млазницата за гас се исклучува, проверете го светлото на моторот

Слојување на киселина предизвикано од постојано полнење или одржување на батериите - Целосно наполнетиот електролит е потежок од водата. Кога батеријата се остава на одржувачот на батеријата, потешкиот електролит паѓа на дното на секоја ќелија, зголемувајќи ја концентрацијата на киселина на дното. Тоа предизвикува оштетување на табличката.

Батеријата на автомобилот брзо изумре поради тоа што сте го направиле со автомобилот или како сте го возеле автомобилот

• Ги оставиле вклучени фаровите, внатрешните светла, трепкачите за итни случаи или радиото кога моторот не работеше. Во основа сте ја испразниле батеријата толку далеку што таа изумре.

• Го оставивте моторот на дувачот да работи и AC се сврте во положбата ВКЛУЧЕНО кога моторот не работеше. (Види погоре).

• Го оставате автомобилот да седи долги временски периоди без да работи моторот. Автомобилските акумулатори се самопразнеат со стапка од 1-2% дневно (повеќе во потопло време) без испуштање на нив. Така, вашата батерија може да се испразни до 60% за еден месец. Покрај тоа, автомобилските компјутери секогашизвлечете малку струја од батеријата, така што оставањето да седи без возење е навистина тешко за батеријата.

• Не сте возеле доволно долго за да ја наполните батеријата. Запалувањето на ладен мотор бара многу повеќе енергија од батеријата. Ако возите на кратко растојание и го исклучите моторот, батеријата нема да се наполни доволно за да ја замени енергијата потребна за стартување.

• Го занемаривте одржувањето на батеријата. Терминалите на батериите мора да се чуваат чисти.

Батеријата на автомобилот ви умрела затоа што била стара

Батериите на автомобилот едноставно не траат долго како во минатото и тоа не е поради некоја голема завера со автомобил производители на батерии. Токму спротивното, технологијата на батериите на автомобилот стана многу подобра во последните 20 години. Но, производителите на автомобили поставија многу поголеми барања за електричните системи за автомобили во истиот временски период. Дали вашиот Chevrolet Impala од 1963 година имаше греење на седишта, ретровизори, дневни светла, одмаглување на задното стакло, електрични седишта, електрични прозори, AC, стерео со голема моќност и десетина компјутери? Не. Батериите и алтернаторите во тие стари автомобили мораа да ги напојуваат фаровите и моторот за дување. Тоа е сè.

Животот на батеријата на автомобилот во возило од доцниот модел е обично 3-4 години. Тоа е сè што можат да се справат. Ако вашиот акумулатор од автомобилот стар три години ви згасна, тој само го допре крајот на својот животен циклус. Случајот е затворен. Заменете го.

Во ред, но што предизвика батеријата на автомобилот брзо да изумре?

Ова збунува многулуѓе. Вашиот автомобил започна без трошка навестување на мала моќност. Го возевте на неколку места и потоа, одеднаш, сè што слушате е само еден клик или ништо! Зошто? Ненадејниот дефект на батеријата, вака, обично е предизвикан од внатрешен краток спој кој е предизвикан од паѓање на плочата на батериите.

Исто така види: Како да купите делови за сопирачки и да заштедите пари на долг рок

Што е паѓање на плочата на акумулаторот?

Поплавените оловно-киселински батерии се направени од индивидуални плочи кои се формираат во шема на мрежа. Шемата на мрежата е дизајнирана да овозможи максимална површина за контакт помеѓу киселината и плочата. На материјалот од негативната плоча се акумулира сулфација кој делува како

Кратко спој предизвикан од опаѓање на плочата на батеријата

изолатор. И, оловниот материјал на позитивната плоча се шушка или „опаѓа“ поради нормалното ширење и контракција за време на циклусите на полнење и празнење. Така, негативната плоча ги губи перформансите поради губење на површината предизвикана од акумулацијата на сулфација и позитивната плоча се фрла, формирајќи кафеав талог налик на кал на дното на куќиштето на батеријата.

Плочите на батериите се наоѓаат над изградена -во стапица за седимент на дното на куќиштето. Ако нивото на талог се зголеми до точка каде што допира позитивна и негативна плоча, батеријата се прекинува. Тоа е токму она што се случува кога вашиот автомобил ќе почне добро и ненадејно ќе умре.

Опаѓањето на плочата на батеријата е НЕИЗБЕНО. Не можете да направите ништо за да го спречите тоа.

Штодруго предизвикува батеријата на автомобилот брзо да изумре?

Високата топлина, растот на решетката, свиткувањето на плочата и губењето на вода, исто така, може да предизвикаат изумирање на батеријата. Всушност, експертите велат дека речиси половина од сите предвремени дефекти на батериите на автомобилот се предизвикани од губење на вода поради недостаток на одржување, високи услови за топлина под хаубата или преполнување.

Факти за батеријата на автомобилот со висока топлина

Погледнете ја оваа статистика од производителите на батерии:

• Џонсон контролс ги прегледа мртвите батерии што се користеа во топла клима. Нивната анализа покажува дека просечниот век на батеријата во топла клима е 37 месеци.

• Сопствените истражувања на Interstate Batteries покажуваат само 30-месечен животен век во топла клима.

• Тоа е помалку од 48- месечен просечен животен век прикажан во анкетите на Battery Council International (BCI)

Ако живеете во јужниот дел на САД, краткото траење на батеријата е само, хм, факт на живот.

Слабото одржување може да убие батеријата на вашиот автомобил

Корозијата на терминалот на батеријата предизвикува прекумерен отпор. Кога електриката ќе постигне висока отпорност, таа предизвикува топлина. Топлината ги убива батериите. Добијте го? Кога регулаторот на напонот на вашиот автомобил ќе забележи висок отпор на батеријата, тој го зголемува напонот на полнење и тоа создава повеќе топлина. Затоа, одржувањето на терминалите и каблите на батеријата чисти и во добра состојба е најдобриот начин да го извлечете максималниот век на батеријата.

Киселината стратификација ги убива батериите

Електролитот на батеријата на автомобилот е мешавина од сулфуркиселина 30% и вода 70%. Кога го возите вашето возило, циклусот на празнење и полнење го движи електролитот наоколу. Истото го прават и вибрациите од возењето. Но, кога ќе ја оставите батеријата на автомобилот да седи со недели, киселината се раслојува, паѓајќи на дното на батеријата каде што почнува да ги деградира плочите. Сакате да го продолжите животниот век на вашата оловно-киселинска батерија? ВОЗЕТЕ ГО.

Повеќе написи за акумулаторите на автомобилот

Зошто акумулаторот на автомобилот ви е испразнет наутро? Погледнете ја оваа објава

Дали знаете како да ги исчистите терминалите на батеријата на автомобилот? Видете ја оваа објава

Еве како да ја тестирате батеријата на автомобилот

Дали знаете како да ја замените батеријата на автомобилот во автомобил од подоцнежен модел? Покомплицирано е отколку во минатото. Видете ја оваа објава

Овие кородирани терминали за батерии ја убиваат оваа батерија

©, 2019 година

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.