Што е електронска дистрибуција на силата на сопирачките (EBD)

 Што е електронска дистрибуција на силата на сопирачките (EBD)

Dan Hart

Електронска распределба на силата на сопирањето (EBD)

Електронската распределба на силата на сопирањето е дизајнирана да ја примени точната количина на сила на сопирање на секое тркало за да го запре возилото при силно сопирање и ситуации на итно сопирање додека се одржува контролата на стабилноста

Како работеле сопирачките пред EBD

Кај постарите возила предните сопирачки вршат околу 70% до 80% од моќта на сопирање. Тоа е затоа што предниот дел тежи повеќе од задниот (мотор, менувач, возач, патници итн.) и при напорно застанување, тежината на возилото се префрла напред. Преносот на тежината нанапред предизвикува нуркање во носот што ја префрла уште поголемата тежина на предните сопирачки. Задните сопирачки едноставно го спречија подигнувањето на задниот дел и помогнаа во стабилноста.

Механичките пропорционални вентили го намалија подигнувањето на задниот дел

Постарите возила исто така користеа вентил со променлива пропорција сместен во задниот дел на возилото. Вентилот беше монтиран на задната оска, со сензорска прачка поврзана со телото. За време на напорните застанувања, додека телесната тежина се поместувала напред предизвикувајќи нуркање на носот, задниот дел од возилото се кревал. Сензорската шипка го откри ова подигање на задниот крај и помести механички вентил кој пренасочува поголем притисок на течноста за сопирачките кон задните сопирачки. Дополнителниот притисок го неутрализираше подигањето на задниот крај и преносот на тежина.

Автоматското сопирање во итни случаи (AEB) и контролата на стабилноста ги променија работите

Возилата од доцните модели сè уште носат поголема тежина во предниот дел навозилото. Но, тие сега имаат автоматско итно сопирање кое е дизајнирано да ги активира сопирачките доволно силно и доволно брзо за да спречи судар.

Исто така види: P2270, P2272 Ford

За време на настанот AEB, тешкото сопирање и преносот на тежината напред може да ги надминат предните сопирачки, предизвикувајќи гумите да изгуби влечна сила, дури и со помош на ABS.

Најразумниот начин да се намали преносот на тежина и нуркањето на носот е да се примени поголема сила на задно сопирање и да се примени порано во процесот.

EBD чувствува силно сопирање и веднаш дистрибуира поголема сила на сопирање на задните тркала за да се спречи подигнување на задниот дел, пренос на тежината напред и нуркање во носот. Резултатот е порамномерно сопирање од напред кон назад и побрзо запирање..

Како функционира EBD

EBD ги користи истите сензори за брзина на тркалата како и системот ABS. Исто така, користи сензори за откривање на брзо забавување и промена на телесната тежина. За да се прераспредели силата на сопирање, системот користи модулатори на силата на сопирачките вградени во единицата на вентилот ABS.

Систем за излишни сопирачки Continental MK C1

Како EBD влијае на абењето на влошките на сопирачките

Кај постарите возила каде што предните сопирачки вршат 70% до 80% од сопирањето, нормално е предните сопирачки да се истрошат двојно побрзо од задните. Со EBD, продавниците гледаат подеднакво абење напред кон назад, а во некои случаи и побрзо абење на задните перничиња на сопирачките. Колку брзо носат задните влошки е директно поврзана со тоа колку силно сопира возачот.

©, 2023 година

Исто така види: P0455, P0456 код на Jeep, Dodge

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.