Рам воздушна суспензија

 Рам воздушна суспензија

Dan Hart

Работа со воздушно потпирање на Рам

Системот за воздушно потпирање Рам го заменува традиционалниот механички/пневматски удар/систем на потпора и спирален систем. Системот за воздушно потпирање Рам автоматски го спушта и подига возилото со помош на воздушни пружини (воздушни перничиња) и склопови на воздушни удари. Системот автоматски ја прилагодува висината на возилото врз основа на условите за возење и внесувањето на возачот. Системот за воздушно потпирање работи заедно со системите за стабилност и контрола на тракцијата на возилото за да обезбеди оптимално и безбедно возење. Склопот на воздушната пружина и ударот се контролираат со помош на воздушен притисок и тој воздушен притисок се контролира од контролниот модул на воздушната суспензија (ASCM). ASCM добива податоци за висината на возењето од сензорите за висина на возењето и работи со податоци од ECM за да ги дознае моменталните услови на возење. Целата комуникација помеѓу ASCM и ECM е преку повеќе мрежи на контролер (CANbus). Целата дијагностика мора да се изврши со помош на алатка за скенирање. Системот за воздушно потпирање Ram ги користи следните компоненти, сензори и контролни единици:

Ram Air Spring And Shock Assembly

Пружината на воздушното потпирање е воздушно перниче што ја извршува работата на конвенционален калем - преку пружина, истовремено обезбедувајќи средства за прилагодување на висината на возилото, во зависност од условите за возење и влезот на возачот.

Воздушната линија ги поврзува воздушната пружина и ударот со склопот на компресорот/резервоарот/блок вентил.

4>Овен воздухкомпресор за суспензија

Склопот на компресорот е прицврстен на рамката на возилото од десната страна на возилото. Воздухот и склопот на цревото за воздушно потпирање заедно со повеќе електрични конектори се прикачени на склопот на компресорот.

Самиот компресор е суспендиран од држачот за монтирање со три столпчиња со пружини за да се намалат вибрациите и бучавата. Блокот на вентилот е прицврстен на држачот за монтирање. Компресорот на воздушната суспензија и блокот на вентилот може да се сервисираат одделно.

Компресорот не може да го наполни резервоарот и комплетниот систем ако целиот притисок е исцрпен како во склопот на компресорот или замена на блокот на вентилот. Системот ќе треба да се наполни во резервоарот.

Резервоар за воздушно потпирање

Бидејќи системот за воздушно потпирање е затворен систем, потребен е резервоар за воздушна суспензија за складирање на одреден волумен на воздух под притисок за употреба кога системот треба да ја подигне или намали висината на возилото. Ако било која компонента на системот за воздушно потпирање е оштетена и се изгуби воздушниот притисок, резервоарот ќе го задржи притисокот што останал во компонентата.

Склопот на резервоарот за воздушна суспензија е монтиран под склопот на кутијата за подигање. Резервоарот содржи приклучок за полнење и воздушна линија која е дел од склопот на задната воздушна линија. Компресорот не може да го наполни резервоарот ако целиот притисок е исцрпен како во склопот на компресорот или замена на блокот на вентилот.Системот ќе треба да се наполни во резервоарот со помош на азот.

Ram Switch Bank — Електромагнетниот вентил за контрола на нивото

Електромагнетниот вентил за контрола на нивото е монтиран на држачот на компресорот напред на задниот браник на десната страна и е заштрафна на рамката. Блокот на вентилот механички го контролира протокот на воздух во системот и го одржува притисокот во резервоарот, а во секоја воздушна пружина поединечно. Вентилите и соленоидите во телото на вентилот се отвораат и затвораат за да го зголемат или намалат притисокот на воздушните линии што се поврзуваат со секоја компонента под притисок што му овозможува на системот да го движи секој агол на возилото нагоре или надолу по потреба. Сите жици поврзани со блокот на вентилот се директно од контролниот модул за воздушно потпирање (ASCM) кој целосно го контролира телото на вентилот. ASCM го одредува притисокот од сензорот за внатрешен притисок во телото на вентилот.

Сензор за температура на воздухот

Сензорот за температура на воздухот му ја кажува на ASCM температурата на околината во областа на воздушниот компресор за заштита од прегревање .

RAM контролен модул за воздушно потпирање (ASCM)

Ја контролира работата на склопот на компресорот и електромагнетниот вентил

Воздушна линија

Воздухот под притисок се пренесува преку до воздушната пружина и шок преку воздушните линии што се протегаат помеѓу склопот на компресорот на воздушното потпирање, резервоарот за воздушна суспензија, блокот на вентилот за склопување на компресорот, пружината на предната воздушна суспензија и шоксклопови и задни воздушни пружини.

Исто така види: Масло за мотор со голема километража

Воздушните линии се направени од најлон и се едноделен склоп кој е прикачен на рамката на возилото со  посебен ремен закачен или поминува по рамката на возилото.

Воздухопловните линии може да се поправат за дупки или дупнатини, до максимум две поправки во целиот систем.

Сензори за височина на Ram Ride

Сензорите за висина на предниот дел се наоѓаат во бунарите на предните тркала. Сензорите се прикачени на рамката, а прачка од сензорот е поврзана со горната контролна рака. Сензорите за висина на возење се поврзани директно со контролниот модул за воздушно потпирање (ASCM) каде што информациите се користат за одредување и контрола на висината на возилото. Потоа ASCM ги пренесува информациите на CAN магистралата. Сензорите имаат три жичени кола за напојување на сензорот за висина, сигнал и враќање.

Оневозможи пред да го подигнеш или да извршиш сервис

Секогаш исклучувај го системот пред дигање за да спречиш воздушното потпирање на Ram да се обидува да го прилагоди возењето висина додека го кревате возилото. Исклучете ја воздушната суспензија Ram со истовремено притискање на прекинувачите „Горе“ и „Долу“ повеќе од 5 секунди. Системот за воздушно потпирање ќе се врати во нормална работа кога брзината на возилото ќе достигне 25 км на час (15 милји на час).

Системот има и автоматско исклучување во случај да заборавите рачно да го исклучите, но не треба да зависите од тоа систем. Работа на возилото софункционирањето на системот може да предизвика можни сериозни повреди или смрт.

Автоматско оневозможување на воздушното потпирање на рамна температура

Кога работи правилно, системот за воздушно потпирање автоматски се оневозможува кога ќе открие подигнување на возилото на дигалка на рамката, или кога дигање на еден агол од возилото. За време на подигнувањето, системот ќе се обиде малку да ја промени висината пред да сфати дека го кревате возилото. Потоа ќе се префрли на автоматско оневозможување.

Исто така види: Умрена таблата со инструменти Ford Escape

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.