R134a во системот R1234yf

 R134a во системот R1234yf

Dan Hart

Можете ли да го реконструирате R-134a во системот R-1234yf?

Не, не законски

Настрана законитоста, дали можете да го направите тоа?

Има многу причини зошто ова нема да работи

Исто така види: P0442 P0455 P0456 Форд

1) Проширувачкиот вентил R-1234yf е некомпатибилен со R-134a

Експанзионниот вентил за ладилното средство R-1234yf нема да работи со разладното средство R-134a. Надополнувањето на R-134a во експанзиониот вентил R-1234yf ќе резултира со неправилен проток на средството за ладење што ќе предизвика губење на перформансите на ладењето или проблеми со издржливоста.

2) Разменувачот на топлина за вшмукување R-1234yf ќе предизвика проблеми со компресорот

Повеќето компресори што се користат во системите R-1234yf користат контролен вентил за контрола на притисокот на карактеристиките со променливо поместување. Разменувачот на топлина на линијата за вшмукување ќе влијае на падот на притисокот на всисната линија ако се користи со ладилното средство R-134a, што потоа негативно ќе влијае на контролата на притисокот во компресорот. Резултатот ќе биде пад на ладењето и замрзнувањето на калемите на испарувачот.

3) Системите за контрола со двојна зона може да се оштетат со користење на R-134a во системот R-1234yf

Во двозона контролните возила кои користат два испарувачи, користејќи R-134a може да предизвикаат заглавување на маслото во задниот испарувач, што ќе резултира со дефект на компресорот.

4) R-134a во системот R-1234yf ќе влијае на работата на испарувачот

Контролата на испарувачот може да се регулира или со притисок или температура. Потребни се различни сензори ако планирате да се смените во R-134a. Во некои возила што го заменуваатСензорот за температура на испарувачот значи отстранување на целата цртичка и кутија за грејач.

Системите R-1234yf кои ја контролираат заштитата од замрзнување со сензори за притисок може да доживеат загуба на ладење ако се наполнат со R-134a.

Исто така види: Мултифункционален сензор за влезен воздух

5) Мешање R -134a и R-1234yf ќе предизвикаат проблеми

Мешањето на двете разладни средства ќе предизвика проблеми со замрзнување на испарувачот.

6) Мешањето на R-134a и R-1234yf ќе резултира со целосна контаминација

Ако некогаш ви треба продавница да работи на вашиот систем за наизменична струја, смесата може да ја загади машината за обновување на продавницата, што ќе резултира со значително доплата за вас.

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.