Пулсирање на сопирачките предизвикани од BTV

 Пулсирање на сопирачките предизвикани од BTV

Dan Hart

Пулсирање на сопирачките предизвикано од варијација на вртежниот момент на сопирачките BTV

Што е варијација на вртежниот момент на сопирачките (BTV) и како предизвикува пулсирање на сопирачките?

BTV е вибрација при сопирање што се чувствува во воланот или возачкото седиште и често се нарекува трема на сопирачките. Причините и симптомите се различни од вибрациите предизвикани од варијацијата на дебелината на дискот поради страничното истечување.

BTV се случува секогаш кога има варијација на вртежниот момент низ лицето на роторот. Варијацијата може да биде предизвикана од неконзистентна завршница на роторот, дефекти во металургијата или слаб квалитет на метал, дамки од корозија на лицето на роторот или нерамни наслаги на материјал за триење на лицето на роторот. Тие варијации предизвикуваат да се зграпчат и потоа да се лизгаат влошките на сопирачките (исто така наречени лизгање/лепење).

Претпоставувајќи дека новите влошки и ротори автоматски ќе го решат проблемот, само ќе создадат повеќе проблеми со клиентот кога возилото неизбежно ќе се врати .

Исто така види: Дијагностицира P1128 Chrysler возила

Проблемите со површината на роторот предизвикуваат вибрации при сопирање и BTV

Еве неколку екстремни примери на услови на површината на лицето на роторот што може да предизвикаат вибрации на лизгање/лепење

Колку е мазна мазна кога станува збор за условите на површината на роторот на сопирачката

„Мазноста“ на површината на роторот на сопирачката е оценета според нејзиниот просек на грубост (RA). Соодветната RA е од клучно значење за постигнување на правилен преносен слој за прилепувачки стилски органски и керамички влошки за сопирачки, како и абразивниполуметални влошки за сопирачките.

Ако површината е премногу мазна, невозможно е да се формира префрлен слој на лицето на роторот. Ако е премногу груб, сопирачките ќе прават бучава, ќе се истрошат побрзо, па дури и ќе ја изгубат моќта за запирање.

Факторот RA

Ra е опишан во ASME B46.1 како „аритметички просек на апсолутната вредностите на отстапувањата на висината на профилот од средната линија, забележани во рамките на должината на евалуацијата.“

Повеќето нови висококвалитетни ротори имаат ненасочна завршна површина од 30 до 60 инчи RA, со некои ротори со послаб квалитет во просек околу 50 РС. Многу OEM спецификации бараат помалку од 80 RA.

BTV предизвикано од тешко сопирање

BTV може да биде предизвикано и од нагло сопирање. Еве пример за тоа како тешкото сопирање може да предизвика БТВ, што најчесто погрешно се дијагностицира како „искривени ротори“. Патувате по стрмен планински премин, притискајќи сопирачки по потреба. Сопирачките се загреваат над нормалните температури што се среќаваат при возење на улица. Потоа застанувате, држејќи ги сопирачките цело време. Додека сте запрени, прегреаната подлога за сопирачките остава материјал за триење со дополнителна дебелина на горниот дел од слојот за пренос. Од тој момент, може да наидете на BTV. Бидејќи ова се случува од висока топлина, повеќето луѓе претпоставуваат дека роторите се искривени. Не е точно.

Треба да произведете речиси 2.000°F за да го искривите роторот на сопирачката. Уличните сопирачки не можат да произведат толку многу топлина. Всушност, уличните влошки за сопирачкитеизгори на многу пониски температури. Ако вашата подлога за сопирачките не е јаглен и вашиот ротор нема сина промена на бојата, немате искривен ротор, имате само BTV предизвикан од густо таложење на материјал за сопирачките.

©,2022

Исто така види: Што предизвикува бучава од лежиштето на тркалата?

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.