Проблеми со синџирот на тајминг

 Проблеми со синџирот на тајминг

Dan Hart

Проблеми со синџирот на тајминг-кои се симптомите?

Проблемите со синџирот на тајминг може да се појават како проблем со бучавата или перформансите на моторот, или и двете. Без разлика дали симптомот е бучава или перформансите на моторот, основната причина е секогаш предизвикана од затегнувачот на синџирот на време, водилките или истрошениот и издолжен синџир. За да разберете како синџирот на тајминг може да предизвика бучава или проблеми со изведбата, прво треба да ја разберете работата на синџирот на тајминг.

Што прави тајмингот?

Временскиот синџир е инсталиран на Мотор во V-стил без брегасти вратила над глава

Временскиот синџир го поврзува коленестото вратило на моторот со брегаста осовина така што тие се ротираат во „време“ еден со друг. Кај постарите дизајни на мотори без брегаста осовина над главата, ланецот за време е краток и не бара затегнувач (видете ја сликата). Меѓутоа, кога производителите на автомобили почнаа да користат дизајни на надземни камери, тие беа принудени да вградат многу подолги синџири за тајминг за да го опфатат растојанието помеѓу запчаникот на коленестото вратило и запчаниците на брегастата осовина. За да се спречи штракањето на синџирот за мерење на тоа долго растојание, тие вградија пластични водилки, а понекогаш дури и хидраулични уреди за затегнување за да го одржат ланецот во константна напнатост. водилки за ланецот

Кога се нови, затегнувачот и водилките добро функционираат за да го сведат шумот од ланецот на минимум. Но, ако не го менувате вашето масло според распоредот на производителите на автомобили или користите погрешен тип илимоторно масло со вискозност, може да се појават проблеми со синџирот на тајминг, како што е истегнување на синџирот за мерење, па дури и метален дефект.

Нов и растегнат синџир за тајминг

Проблеми со синџирот на тајминг

Кога сопственикот ги занемарува промените на маслото или користи погрешно масло, иглите на синџирот за тајминг се носат, што предизвикува ланецот да се протега. Истегнувањето, пак, предизвикува други проблеми.

Симптоми на истегнат временски синџир

• Бучава. Бучавата од синџирот на време е најзабележлива при ладно стартување кога притисокот и протокот на маслото се најниски. Вишокот на олабавување може да предизвика звук на штракање или дури и звук на ѕвечкање, ако олабавувањето е доволно силно за да предизвика удирање на ланецот на капакот на синџирот за мерење. Ако моторот е опремен со хидрауличен затегнувач на синџирот на тајминг, бучавата може да исчезне или да се намали како што се загрева моторното масло и затегнувачот отстранува дел од застојот. Меѓутоа, ако абењето на синџирот за мерење е доволно големо за затегнувачот повеќе да не може да го компензира застојот, бучавата може да продолжи дури и по загревањето.

• Груб празен активен. Со оглед на тоа што синџирот за тајминг го контролира кога се отвораат вентилите за довод и издувни гасови во однос на клиповите, истрошениот синџир може да предизвика вентилите да не поминат време, да се отвораат и затвораат малку рано или доцна. При брзина на мирување, резултатот е грубо празен òд што предизвикува моторот да се тресе кога сте на застанување.

Исто така види: Заменете го автоматскиот компресор за наизменична струја

• Проверете го светлото на моторот. Кога вентилите за довод и издувни гасови се надвор од времето со коленестото вратило, тие предизвикуваатнецелосно согорување што е откриено од компјутерот за контрола на моторот и е пријавено како погрешно палење. Со други зборови, вентилите кои не се отвораат и затвораат точно кога се очекува предизвикуваат нецелосно изгореници, што резултира со намален придонес на моќноста од секој цилиндар и прекумерни емисии. Тие неиспуштања и прекумерни емисии потоа може да резултираат со скапо оштетување на катализаторот на возилото.

• Метални остатоци во маслото. Кога се троши синџирот за мерење или кога се оштетени водилките на синџирот за мерење, може да се најдат метални честички во маслото за одвод.

Што предизвикува оштетување на синџирот за мерење?

Речиси во сите случаи, синџирите за тајминг се протегаат поради на несоодветно одржување на сопственикот. Премногу долго време помеѓу менувањето на маслото и користењето на моторното масло со погрешен тип или означена вискозност предизвикува трошење на игличките и плочите на синџирот за мерење, што резултира со истегнување на ланецот на тајминг. Покрај занемарувањето на промената на маслото и неправилната употреба на маслото, користењето на погрешен или низок квалитет филтер за масло може да предизвика и забрзано абење на синџирот за мерење на времето.

Филтрите за масло што се поставени на страната или на горниот дел од моторот вклучуваат анти- вентил за одвод што го спречува испуштањето на маслото во филтерот кога моторот е исклучен. Ако не успее вентилот за одводнување, тоа ќе резултира со сериозно одложување на протокот на масло при ладно стартување. Тоа е затоа што пумпата за масло мора целосно да го наполни филтерот за масло пред да може да го подмачкува остатокот од моторот.

Какофилтерот за масло може да предизвика проблеми со синџирот на тајминг

Економските филтри за масло користат евтин нитрилен гумен вентил против одводнување.

Економичен филтер за масло со нитрилен вентил против одлив наспроти употреба на врвен филтер со силиконски вентил против одводнување

Тие вентили имаат приближен век на употреба од околу 3.000 милји. После тоа, нитрилниот материјал почнува да се стврднува и развива пукнатини поврзани со топлина. Зацврстената заптивка и пукнатините го спречуваат вентилот да ја врши својата работа и овозможуваат маслото да истече од филтерот.

Исто така види: Конвенционално масло наместо синтетичко

Примиум филтрите, од друга страна, се изградени со силиконски вентили против одводнување кои имаат корисен век на до 15.000 милји во некои случаи. Така, тие го запечатуваат филтерот за масло и спречуваат истекување на маслото, обезбедувајќи целосен проток на маслото и подмачкување на синџирот на време веднаш при стартување.

Проблеми со синџирот на тајминг предизвикани од користење на погрешно масло

Секој производител на автомобили одредува минимум Оценка за сервисирање на масло од API, препорачана вискозност и често специфично масло. GM, на пример, бара DEXOS масло во сите понови возила.

GM бара DEXOS масло кај сите понови мотори

DEXOS маслото содржи поголем процент на адитиви против абење кои се дизајнирани за да се спречи абење на тајмингот и пумпата за гориво и брегастата осовина под висок притисок. Дополнително, мониторите за животниот век на маслото се програмирани да одредуваат кога да го смените вашето масло врз основа на користење на соодветно масло. Ако не користите DEXOS или користите погрешен вискозитет, маслотоживотните монитори нема да дадат точни информации за промената на маслото.

Несоодветната вискозност на маслото може да има сериозно влијание и врз работата на затегнувачот на синџирот на време, соленоидите и активаторите со променливо време на вентилите и абењето на пумпата за гориво со директно вбризгување. Всушност, користењето вискозност на моторното масло различно од фабрички препорачаното масло може да резултира со проверено светло на моторот, талог и катастрофално оштетување на моторот.

Оштетување на синџирот на тајминг поради продолжени промени на маслото

Најмногу сопствениците не се свесни дека производителите на автомобили го наведуваат стилот на возење како главен одлучувачки фактор во пресметувањето на интервалите за промена на маслото. Не е невообичаено самопрогласените експерти да кажат дека синтетичкото масло лесно може да помине од 10.000 до 15.000 милји. Дури и дилерите на автомобили му кажуваат на клиентите да ги користат таквите интервали за промена на маслото. Но, ако го прочитате упатството на вашиот сопственик, ќе откриете дека за „тешка“ употреба е потребно многу почесто менување на маслото.

Што е сериозна употреба?

• Студени стартови и кратки патувања. Палењето на автомобилот на ладно време и возењето на кратки растојанија драматично го намалува животниот век на моторното масло. Богатите смеси на гориво предизвикуваат вишок бензин и вода да навлезат во картерот каде што го разредува маслото и формира тиња. Тоа брзо ги исцрпува антикорозивните адитиви во маслото.

• Застанете и возете. Овој тип на возење предизвикува смолкнување на маслото и термички дефект што драматично го скратува животниот век на моторното масло — дури и синтетичкото.

•Тешки товари. Дополнителниот стрес го забрзува смолкнувањето на маслото

Повеќето урбани возачи во САД спаѓаат во категоријата тешко возење, но користат вообичаени распореди за промена на маслото за возење, што предизвикува маслото да се истроши порано. Всушност, производителот на автомобили кој препорачува менување масло на секои 10.000 милји за нормално возење, исто така ќе препорача интервали за промена на маслото од 5.000 милји за тешко возење.

Друг фактор што придонесува за забрзано абење на тајмингот е тоа што сопственикот не го провери нивото на маслото на редовна основа. Еве зошто: Ако вашето возење спаѓа во категоријата „нормално“ и користите интервал од 10.000 милји за промена на маслото, но не го проверувате вашето масло редовно и не додавајте повеќе за да го вратите на спецификациите, можеби го пуштате моторот кога е слаб. нафта. Ако вашиот мотор бара типични четири до пет кварти и вашиот мотор согорува литар масло на секои 5.000 милји, вие го трошите вашето масло за 50% побрзо. Така, вашите адитиви за масло се значително исцрпени некаде по првите 5.000 милји.

©, 2017 година

Заштедете

Заштедете

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.