Поправете го кодот за проблеми со премногу слабиот систем P0171

 Поправете го кодот за проблеми со премногу слабиот систем P0171

Dan Hart

Содржина

Дајагностицирате и поправете ја шифрата за проблем со премногу слабиот систем P0171

Што е P0171 код или шифра P0174?

Официјалната дефиниција е P0171 System too Lean (Банка 1). На V-6 или V-8 мотор често е придружен со P0174 System too Lean (Bank 2). Банка 1 на моторот „V“ е банката во која се наоѓа цилиндарот #1. Шифрата P0171 и кодот P0174 се најчестите шифри за проблеми за сите марки на автомобили. Тие ги оценуваат во „топ десет“ од најчестите шифри за проблеми што предизвикуваат возилото да не успее тестирањето за емисиите.

Кога мешавината воздух/гориво е правилно пресметана и изгорена во цилиндерот, нема дополнително гориво или кислород оставен во издувот. Прекумерниот кислород во издувните гасови покажува дека смесата воздух/гориво била надвор од ознаката.

Симптоми на P0171, P0174 шифра на проблеми

• Проверете го светлото на моторот

• Ниско ниво на моторот моќност

• Лош празен òд

• застој

• погрешно палење на моторот

• искра/чукање на моторот

• Можен силен старт или не почеток

Што предизвикува P0171 код или P0174 код?

А P0171 или P0174 значи дека или премногу неизмерен воздух влегува во цилиндерот или премалку гориво

• Истекување во вакуум

• Истекување на издувните гасови

• Слаба пумпа за гориво

• Скршен регулатор за притисок на горивото

• Блокиран филтер за гориво

• Неисправен контролен модул на погонската единица

• Неисправни инјектори

• Затнат катализатор

• Проблеми со сензорот за масовен проток на воздух

Исто така види: Откривањето на слепата точка на Hyundai не работи

Премногу неизмерен воздухможе да предизвика P0171 или P0174

Сензорот MAF известува колку воздух влегува во системот и ECU ги користи тие информации за да пресмета колку гориво треба да додаде. Ако има вакуумско истекување, мешавината воздух/гориво ќе се разреди со дополнителен воздух.

Најверојатни причини за неизмерен воздух

1) Канал за довод на воздух

Проверете дали има исклучен, искинат или истекувачки воздушен канал од кутијата за филтер за воздух до телото на гасот. Проверете ја пластичната или гумената цевка за воздушни канали за искинати, пукнатини или лабави приклучоци.

2) Истекување на вакуумската линија

Проверете дали има истекување на вакуум (испукани или исклучени вакуумски линии, протекување на дихтунзи на доводниот колектор

3) Заптивка на доводниот колектор што протекува

Поврзете ја алатката за скенирање со возилото и поставете ја на податоци во живо за краткорочно и долгорочно намалување на горивото. Користејќи средство за чистење на запаливи јаглени хидрати, прскајте кратки рафали на средство за чистење по должината на работ на горните и долните дихтунзи на доводниот колектор. Ако видите соодветни промени во краткорочните облоги на горивото и спрејот се вшмукува во моторот, го најдовте изворот на истекување. Заменете ги дихтунзите што протекуваат.

4) Проблем со сензорот MAF

Исто така види: Дијаграм за осигурувачи на Форд Еџ 2013 година

Проверете дали има dНечист, затнат или неисправен MAF сензор. Обидете се да го исчистите сензорот MAF со средство за чистење на сензорот MAF (НЕ користете средство за чистење сопирачки)

Недоволното гориво може да предизвика шифра за проблем P0171 или P0174

Компјутерот ја наредил точната количина на гориво, но горивото системот не испорача доволно. Ова може да биде предизвикано од ниско горивопритисок, низок волумен на гориво, затнат филтер за гориво, затнат инјектор(и).

Најверојатни причини за недоволно гориво

1) Низок притисок на горивото

Поставете гориво манометар и проверете го притисокот на горивото кога работите во лер и возите

2) Низок волумен на гориво

Спроведете тест за волумен на испорака на гориво за да бидете сигурни дека пумпата испорачува барем минималното количество гориво наведено во спецификации

Ако тестовите за притисокот на горивото или волуменот на горивото покажат проблем, проверете дали има лош регулатор на притисокот на горивото, затнат филтер за гориво или лош двигател на пумпата за гориво

3) Затнат инјектори за гориво

4) Затнат каталитички конвертор

Протекувањето на издувните гасови може да генерира лажен P0171 или P0174

Истекувањето на издувните гасови горе од сензорот O2 може да внесе неизмерен воздух во издувните гасови и да го измами системот во мислејќи дека смесата воздух/гориво е премногу слаба. Еве напис чекор-по-чекор за тоа како да тестирате за истекување на издувните гасови.

Ако издувниот систем се проверува, проверете го притисокот на горивото

Други ставки за проверка до поправете P0171 или P0174

За да пресметате колку гориво треба да додадете, компјутерот ги разгледува влезовите од многу различни сензори:

Сензор за температура на течноста за ладење на моторот (ECT)

Температурата на моторот е критичен фактор за одредување колку гориво треба да се додаде на влезниот воздух. Поладниот мотор има тенденција да го гаси огнот, така што компјутерот додава повеќе гориво за да ја компензира постудената температура.

МоторСензор за температура на течноста за ладење

• Сензор за температура на амбиенталниот воздух или температура на влезниот воздух (IAT)

Сензор за температура на влезниот воздух

Лудиот и топлиот воздух имаат различна густина и со тоа различни количина на кислород.

Сензор за апсолутен притисок на колекторот (MAP)

сензорот MAP го споредува барометарскиот притисок со количината на вакуум создаден во доводниот колектор. MAP сензорите се користат во системот за брзина/густина. Кога ќе го вклучите копчето

за стартување, компјутерот зема отчитување од MAP пред моторот навистина да почне да свитка и да создава вакуум на доводниот колектор. Компјутерот користи барометриски притисок пред-магнет, заедно со отчитувања од ECT и IAT за да ја пресмета проценетата МАСА или густина на влезниот воздух. Штом моторот се запали, тој го користи вакумот на колекторот за довод за да одреди две работи; ефикасноста на моторот и разликата во притисокот помеѓу барометарскиот притисок и разновидниот вакуум.

Сензор за масен проток на воздух (MAF)

Сензорот MAF користи топла жица или површина на топла плоча за да ја одреди густината на дојдовен воздух. Воздухот што брза преку MAF ја лади жицата. Сензорот следи колку струја е потребна за да се одржи жицата или плочата на однапред одредена температура. Компјутерот потоа ја пресметува густината на влезниот воздух.

Сензор за масовен проток на воздух

Како да го проверите притисокот на горивото

Изнајмете манометар за притисок на гориво од продавница за автоделови и поврзете се нашината за гориво. Со исклучен мотор, свртете го клучот во положбата RUN. Пумпата за гориво треба да се подготвува, а притисокот треба да се зголеми до спецификациите во упатството за продавница. Ако е така, тогаш вклучете го моторот и проверете дали пумпата за гориво го одржува точниот притисок.

Ако притисокот е помал од спецификацијата, пумпата за гориво не ја испорачува количината на гориво што ја заповеда ECM и тоа може да постави шифра за проблеми P0171 или P0174. Утврдете дали причината е регулаторот на притисокот на горивото или пумпата за гориво. Видете во упатството за тестирање на регулаторот.

Затнат инјектори за гориво

Затнат инјектори за гориво, исто така, може да го спречат моторот да ја добие вистинската количина на гориво. Сепак, невообичаено е сите инјектори да се затнат за иста количина. Еден или два затнати инјектори за гориво, најверојатно, ќе предизвикаат специфични шифри за погрешно палење на цилиндрите, а не P0171 или P0174 код.

Тестирањето за затнат инјектори може да биде доста вклучено, што бара посебна опрема за тестирање на падот на притисокот на горивото бидејќи секој инјектор рачно се активира. Во тешки случаи, инјекторите се отстрануваат и се ставаат во клупа за прскање за да се тестираат моделите на прскање. Овој процес на тестирање е надвор од опсегот на повеќето самци и претставува вистински безбедносни проблеми ако не се направи со соодветна опрема.

Ако сè помине, проверете дали има јаглеродни вентили

Насобраниот јаглерод на вентилите може да предизвика нив t

Вакуумски мерач на колектор

о истекување ипоставете P0171 или P0174 код. За да ги тестирате вентилите, користете вакуумски мерач на колектор.

Поставете вакуумски мерач на која било порта на доводниот колектор и споредете со оваа табела

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.