PassKey наспроти PassLock

 PassKey наспроти PassLock

Dan Hart

Која е разликата помеѓу Passkey и Passlock кај возилата GM

Системите за имобилизатор на GM поминаа низ неколку повторувања. Повеќето луѓе сакаат да ја знаат разликата помеѓу клучот за пристап и заклучувањето. Tt се сведува на тоа дали системот го идентификува клучот или единствениот идентификатор во цилиндерот за заклучување. Плус, GM ги смени имињата на системите врз основа на тоа каде се наоѓа модулот за декодирање. Еве како напредуваа

Прва генерација GM Immobilizer Vehicle Antiftft System (VATS)

VATS користи клуч со вграден чип/пелети со отпор. Кога ќе го вметнете клучот во цилиндерот за заклучување, електричните контакти од модулот за спречување кражба (TDM) го допираат отпорникот и го мерат неговиот отпор. Ако измерениот отпор е еднаков на очекуваниот отпор, TDM испраќа сигнал до PCM и PCM дозволува стартување на моторот. Ако го замените PCM, НЕ мора да правите повторно учење на PCM бидејќи TDM сепак ќе испраќа сигнал за почеток/нема стартување до PCM. PCM не е вклучен во читањето на клучот и одредувањето дали е точниот клуч. Ако возилото не запали, проблемот е лош клуч, лоши електрични контакти или лош TDM. Погледнете ги шифрите на SECURITY светлосните шифри во оваа објава за да видите што значат

PassKey и PassKey I

PassKey работи исто како VATS. Се потпира на пелети од отпорници и TDM за испраќање сигнал за почеток/нема почеток до PCM. Исто како ДДВсистемот, ако го замените PCM, НЕ мора да правите повторно учење на PCM бидејќи TDM сепак ќе испраќа сигнал за почеток/нема старт до PCM.

PassKey II работи како VATS и PassKey I, НО. TDM е вграден во модулот за контрола на телото (BCM). BCM испраќа дигитален сигнал за старт/непоаѓање до PCM преку магистралата за податоци. Овој систем навистина има процедура за повторно учење.

Постапка за повторно учење PassKey II

1. Свртете го прекинувачот IGN на позиција ON/RUN, но не обидувајте се да го запалите моторот.

2. Оставете го клучот во позиција ON/RUN приближно 11 минути. Безбедносното светло ќе биде постојано вклучено или трепка во текот на периодот од 11 минути. ПОЧЕКАЈТЕ БЕЗБЕДНОСНОТО светло да престане да трепка пред да преминете на следниот чекор.

3. Свртете го прекинувачот за палење во положба OFF 30 секунди.

4. Свртете го прекинувачот за палење на позиција ON/RUN 11 минути.

5. Свртете го прекинувачот за палење во положба OFF 30 секунди.

6. Свртете го прекинувачот за палење на положбата ON/RUN прикажана во Чекор 1 11 минути. Ова ќе биде трет пат да го правите ова.

7. Свртете го прекинувачот за палење во положба OFF 30 секунди по трет пат.

8. Свртете го прекинувачот за палење на позиција ON/RUN 30 секунди.

9. Свртете го прекинувачот за палење во положба OFF.

10. Вклучете го моторот.

Ако моторот се запали и работи, наповторното учење е завршено.

Што е системот PassLock?

Системот PassLock е сосема различен од системот PassKey

Клучот PassLock нема пелети или транспондер на отпорници

Исто така види: Трошоци за замена на решетката и пинионот

со тоа што користи обичен клуч за сечење. Цревата на системот се наоѓаат во цилиндерот за заклучување и куќиштето на бравата.

Како функционира PassLock

BCM бара сигнал од сензорот во куќиштето на бравата.

Дијаграм за поврзување на бравата

Вметнувате го соодветниот клуч и ротирате го цилиндерот за заклучување. Додека цилиндерот за заклучување се ротира, магнет на крајот од цилиндерот поминува покрај сензорот во куќиштето на цилиндерот за заклучување. Сензорот го детектира присуството на магнетот и го известува BCM дека системот работи правилно. BCM испраќа сигнал за почеток до PCM преку податочна магистрала.

Ако крадец на автомобил го скрши цилиндерот на бравата, сензорот во куќиштето на бравата ќе го детектира магнетот што недостасува и BCM ќе испрати сигнал НЕ СТАРТ до PCM. Така, крадците на автомобили можат да го истиснат цилиндерот за бравата и да користат шрафцигер за да го свртат прекинувачот IGN, но возилото нема да запали. Ако се обидат да поминат магнет покрај куќиштето на бравата, откако ќе го повлечат цилиндерот за бравата, тој сè уште нема да започне бидејќи BCM веќе ќе знае дека цилиндерот за бравата недостасува.

Сензорот во бравата Куќиштето на цилиндарот е СТАПКА НА ВИСОКА СТАПКА НА РАБОТА. Кога системот не успее, тоа е најверојатно поради дефект на сензорот на куќиштето на цилиндерот за заклучување илискршена жица од куќиштето на цилиндерот за заклучување до BCM.

Постапка за повторно учење на PassLock

Бидејќи системот PassLock може да не успее, можеби ќе треба да го извршите System Relearn за да го стартувате автомобилот. Но, не се залажувајте, ова НЕ ќе го реши основниот проблем. Сè уште ќе треба да го поправите системот. Видете ја оваа објава за тоа како да се дијагностицира и поправи системот PassLock

Вклучете го прекинувачот за палење на ON/RUN.

Обидете се да го запалите моторот и отпуштете го клучот на Позиција ON/RUN.

Внимавајте на показното светло SECURITY. По 10 минути БЕЗБЕДНОСНОТО светло ќе се исклучи.

Вклучете го палењето на положбата OFF и почекајте 10 секунди.

Обидете се да го запалите моторот, а потоа отпуштете го клучот на ON/RUN позиција.

Внимавајте на показното светло за БЕЗБЕДНОСТ. По 10 минути БЕЗБЕДНОСНОТО светло ќе се исклучи.

Вклучете го палењето на положбата OFF и почекајте 10 секунди.

Обидете се да го запалите моторот, а потоа отпуштете го клучот на ON/RUN позиција.

Внимавајте на показното светло за БЕЗБЕДНОСТ. По 10 минути БЕЗБЕДНОСНОТО светло ќе се исклучи.

Вклучете го палењето во положбата OFF и почекајте 10 секунди.

Возилото сега ја научи новата лозинка. Вклучете го моторот.

Со алатка за скенирање, исчистете ги кодовите за проблеми.

ЗАБЕЛЕШКА: За повеќето автомобили, 10-минутниот циклус ќе биде доволен за возилото да ја научи новата лозинка. Изведете ги сите 3 циклуси ако автомобилот не запали по 1 циклус. Повеќето камиони ќепотребни се сите 3 циклуси за учење на лозинката.

PassKey III и PassKey III+

Системот PassKey III користи специјален клуч, но наместо да се потпира на

PassKey III и PassKey III+ клуч за транспондер

отпорник како што се системот VATS и PassKey I и PassKey II, овој клуч има транспондер вграден во главата на клучот.

Исто така види: 2005 Форд Експлорер серпентин појас дијаграми

Антената на примопредавателот се наоѓа во јамка околу цилиндерот на бравата. Оваа „возбудлива“ антена го напојува транспондерот во главата на клучот додека клучот се приближува до цилиндерот за заклучување. Клучниот транспондер испраќа единствена шифра до антената, која потоа го соопштува тој код до контролниот модул за спречување кражба (TDCM). Потоа, TDCM испраќа команда за почеток/нема почеток до PCM преку магистралата за податоци. PCM тогаш овозможува гориво.

Системот PassKey III има и постапка за повторно учење, НО штом ќе го активирате повторното учење, ќе го научи клучот што го користите, но ќе ги ИЗБРИШЕ СИТЕ ДРУГИ КЛУЧЕВИ КОИ СЕ ПРЕТХОДНО ПРОГРАМИРАНИ ВО СИСТЕМОТ.

Постапка за повторно учење PassKey III

Ако сакате повторно да научите, имајте при рака СИТЕ КЛУЧИ за да можете да ги програмирате сите во исто време.

Дополнителните клучеви може повторно да се научат веднаш откако ќе се научи првиот клуч со вметнување на дополнителниот клуч и вклучување на прекинувачот за палење во рок од 10 секунди по отстранувањето на претходно научениот клуч.

1. Вметнете главен клуч (црна глава) во палењетопрекинувач.

2. Свртете го клучот во положбата „ON“ без да го запалите моторот. Безбедносното светло треба да се вклучи и да остане вклучено.

3. Почекајте 10 минути или додека не се исклучи безбедносното светло.

4. Свртете го клучот во положбата „ИСКЛУЧЕНО“ 5 секунди.

5. Свртете го клучот во положбата „ON“ без да го запалите моторот. Безбедносното светло треба да се вклучи и да остане вклучено.

6. Почекајте 10 минути или додека не се исклучи безбедносното светло.

7. Свртете го клучот во положбата „ИСКЛУЧЕНО“ 5 секунди.

8. Свртете го клучот во положбата „ON“ без да го запалите моторот. Безбедносното светло треба да се вклучи и да остане вклучено.

9. Почекајте 10 минути или додека не се исклучи безбедносното светло.

10. Свртете го клучот на позицијата „ИСКЛУЧЕНО“. Информациите за клучните транспондери ќе се дознаат на следниот стартен циклус.

11. Стартувајте го возилото. Ако возилото тргне и работи нормално, повторното учење е завршено. Ако треба повторно да се научат дополнителни клучеви:

12. Свртете го клучот во положбата „ИСКЛУЧЕНО“.

13. Вметнете го следниот клуч што треба да се научи. Свртете го клучот во позиција „ON“ во рок од 10 секунди по отстранувањето на претходно користеното копче.

14. Почекајте безбедносното светло да се исклучи. Тоа треба да се случи прилично брзо. Можеби нема да ја забележите светилката, бидејќи вредноста на транспондерот ќе се дознае веднаш

15. Повторете ги чекорите од 12 до 14 за дополнителни копчиња.

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.