P1768 Акура

 P1768 Акура

Dan Hart

Дијагностицирајте и поправете го P1768 Acura

Поправете го кодот за проблеми со P1768 Acura

Автоматскиот менувач Acura M5DA се користеше кон крајот на 1990-тите

Автоматскиот менувач M5DA

Возила Acura со мотор од 3,5 литри. Преносот M5DA е контролиран од контролниот модул на погонската група (PCM). Шифра за проблеми P1768 Acura е дефинирана како Линеарен електромагнет. Кога PCM детектира проблем со електромагнет, индикаторот „D“ трепка.

Шифри за проблеми со автоматскиот менувач Acura M5DA

Автоматскиот менувач Acura M5DA може да постави до 12 различни кодови за проблеми:

Неисправниот сензор за брзина на главното вратило P0715 предизвикува силно грчење на менувачот при менување на менувачот

Неисправниот сензор за брзина на противно вратило P0720 предизвикува да не се заглавува спојката за заклучување

Неисправниот систем за контрола на менувачот P0730 предизвикува неуспех во менувањето или менувачот се заглавува во 1-ва или 4-та брзина.

P0740 Неисправниот контролен систем за заклучување предизвикува спојката да не се заглавува ИЛИ останува заглавена што резултира со нестабилен мотор во празен òд

Исто така види: Дијаграм за поврзување на фаровите на Chevrolet Silverado

P0753 Неисправен електромагнет за контрола на менувачот “ A“ предизвикува преносот да остане во 4-та брзина, не успева да се префрли

Освен 1-4-та, 2-4-та или 2-ра-3-та брзина

P0758 Неисправна контрола на менувачот електромагнет „B“ предизвикува пренос на останете во 1-ва или 4-та брзина.

P1705 Неисправен прекинувач за положба на менувачот A/T предизвикува спојката да не се вклучи, што резултира со неуспех да се префрлат други од 2-та или 4-та брзина.

P1706 Дефект A/ Т Позиција на менувачотПрекинувачот предизвикува спојката за заклучување да не се заглавува или се заглавува, а потоа се откачува, што резултира со неуспех да се префрли другата брзина освен 2-ра или 4-та брзина.

P1753/1 Неисправен електромагнет за контрола на блокирањето „А“ предизвикува спојката да не заглави што резултира со нестабилен лер.

P1758 Неисправна контролна електромагнетница за заклучување „B“ предизвикува спојката за блокирање да не се заглавува

P1768/16 Трепка Неисправниот линеарен електромагнет предизвикува менувачот да треска силно при менување и заклучете ја спојката за да не се вклучи

Р1791 неисправен сензор за брзина на возилото предизвикува заклучување спојката да не се вклучи

Влезови за автоматски менувач Acura M5DA

Acura PCM прима влезови од овие сензори за одредување на менувањето

• Прекинувач за сопирачки светла — доставува влезен сигнал до PCM, што укажува на сопирање на возилото. Прекинувачот за светлата на сопирачките се наоѓа на поддршката за педалата на сопирачките.

• Сензор за брзина на контрашафтот — испорачува сигнал за брзината на противно вратило до PCM. Сензорот за брзина на противвратното вратило се наоѓа на менувачот.

• Сензор за температура на течноста за ладење на моторот (ECT) — доставува влезен сигнал до PCM, што ја покажува температурата на течноста за ладење на моторот. ECT сензорот се наоѓа во цевката за течноста за ладење, во близина на телото на гасот и содржи црвена/бела жица и зелена/сина жица во конекторот на ременот.

• Вртежи во минута - се определува со сигналот за вртежи во минута доставен до PCM.

• Сензор за положба на менувачот — испратен до PCM преку A/T прекинувач за положба на менувачот за да ја покаже положбата на рачката на менувачот. Прекинувачот за позиција на менувачот A/T емонтиран на страната на возачот на менувачот.

• Сензор за брзина на главното вратило — доставува сигнал за брзината на главното вратило до PCM. Сензорот за брзина на главното вратило се наоѓа на менувачот.

• Сензор за позиција на гас (TP) — доставува влезен сигнал до PCM за да ја покаже позицијата на гасот. TP сензорот е поставен на телото на гасот.

• Vehicle Speed ​​Sensor (VSS) — доставува влезен сигнал до PCM за да ја покаже брзината на возилото. Сензорот се наоѓа на врвот на диференцијалното склопување.

Тестирајте го линеарниот електромагнет за да го поправите P1768

1. Со исклучен IGN, исклучете го приклучокот за 4-пински контролен менувач/линеарниот приклучок на електромагнетниот вентил.

2. Со помош на DVOM метар, проверете го отпорот помеѓу приклучоците на електромагнетниот вентил бр. 3 (црвена жица) и бр. 4 (бела жица). Ако отпорот е околу 5 оми, одете на следниот чекор. Ако отпорот не е околу 5 оми, заменете го линеарниот електромагнет.

Исто така види: Порака за сервис за погон на 4 тркала

3. Исклучете го приклучокот за прицврстување PCM „E“ (26-пински). Со помош на DVOM проверете го континуитетот помеѓу заземјувањето и приклучокот за PCM приклучок „E“ терминал бр. 16 (бела жица), потоа приклучокот бр. 3 (црвена жица). Ако не постои континуитет, одете на следниот чекор. Ако постои континуитет, поправете го краток спој помеѓу приклучоците бр. 3 и 16 на конекторот на PCM приклучокот „E“ и линеарниот електромагнет.

4. Повторно поврзете го конекторот за контрола на менувачот/линеарниот приклучок на електромагнетниот вентил. Проверете го отпорот помеѓу приклучокот за PCM приклучок „E“ бр. 3 и 16. Ако отпорот не е околу 5 оми, одете наследен чекор. Ако отпорот е околу 5 оми, поправете го лабавиот терминал или отворете го во колото помеѓу приклучоците бр. 3 и 16 на приклучокот за PCM приклучок „E“ и линеарниот електромагнет.

5. Исклучете го конекторот за прицврстување PCM „A“ (26-пински) и конекторот „E“ (26-пински). Вклучете го палењето. Проверете го напонот помеѓу приклучокот за PCM приклучок „A“ приклучок бр. 26 (кафена/црна жица) и приклучокот „E“ приклучок бр. 1 (црна/жолта жица). Ако има напон, одете на следниот чекор. Ако напонот не е присутен, проверете дали е отворено колото помеѓу приклучокот за PCM „E“ приклучок бр. 1 и кутијата со осигурувачи/реле под аспираторот.

6. Проверете дали има лабави PCM конектори. Поправете по потреба. Ако конекторите се во ред, заменете ги со познат добар PCM и систем за повторна проверка. Ако симптомите или проблемот исчезнат, заменете го оригиналниот PCM.

Автоматски менувач M5DA. Линеарен соленоид

©, 2017

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.