P0411 Рамноденица и терен

 P0411 Рамноденица и терен

Dan Hart

P0411 на Equinox and Terrain

Дијагностицирајте и поправете Equinox and TerrainP0411

P0411: Систем за секундарно вбризгување воздух откриен неправилен проток на воздух

Дијагностички чекори

Користејќи алатка за скенирање со податоци во живо, следете ги податоците од електромагнетниот сензор за реакција на вбризгување на воздух (AIR). Постојат два напони за следење; 1-2 и 3-4. Кога електромагнетниот систем AIR е исклучен, побарајте напон помеѓу 2,5-2,7 волти.

Користете ја алатката за двонасочно скенирање за да го активирате електромагнетот AIR; напонот треба да се искачи на 3,3 волти на двата сензори.

Вклучете ја пумпата AIR користејќи ја алатката за скенирање или користејќи жици за скокачи и напон на мониторот. Тие треба да бидат околу 2,9 волти. Ова претставува работна пумпа и нема ограничувања во главата на цилиндерот.

Ако не гледате напон во првиот чекор, проверете го електромагнетното реле на левиот столб на потпората, осигурувачот или појасот за жици

Ако напоните не се менуваат кога ја активирате пумпата, проверете дали има ограничувања во главата на цилиндерот.

Како функционира системот AIR

Секундарниот систем за вбризгување воздух се користи за време на студот почнува да додава кислород до издувните гасови за да помогне во согорувањето на вишокот јаглеводороди внесен во издувните гасови поради ладна богата смеса потребна за палење на ладни мотори.

Системот користи електрична воздушна пумпа за да го натера свеж воздух во издувниот тек да добие катализатор побрзо до температура.

Системот користи и сензор за притисок и вентил за исклучување/проверка. Притисокотсензорот се користи за следење на задниот притисок. Исклучувачкиот/проверен вентил го отвора преминот помеѓу пумпата и издувните гасови, а обратниот вентил спречува издувните гасови да течат наназад во пумпата.

Исто така види: MAF сензор - Што е MAF сензор?

Електромагнетните соленоиди AIR обично се затворени електромагнети. Кога AIR соленоидите се под напон, вентилите се отвораат и воздухот поминува во системот за издувни гасови. Сензорите за воздушен притисок AIR работат слично на колекторски сензор за апсолутен притисок (MAP) со различни вредности.

Причини за рамноденица и терен P0411

Ставување во цевката што оди од затворачкиот вентил до цилиндерот глава/издув.

Исто така види: Локации на Chevrolet Tahoe сензори од 2010 година

GM сервисен билтен 18-NA-061 на P0411

GM ГОРЕН ЧИСТАР ЗА МОТОР И ИНЈЕКТОРИ ЗА ГОРИВО

GM издаде сервисен билтен 18- NA-061 на P0411. GM утврди дека состојбата P0411 може да биде предизвикана и од влага и/или мраз акумулиран во системот за секундарно вбризгување воздух во области со студена клима.

Оваа состојба може да биде предизвикана и од нуспроизвод од користење на инфериорни гориво, создавајќи ограничување во портите на SAI во главата на цилиндерот што предизвикува поголем од очекуваниот работен притисок на SAI.

Ако живеете во ладна клима, проверете дали има знаци на мраз или 'рѓа на компонентите на SAI.

4>GM препорачува користење GM ЧИСТАЧ НА ГОРНИОТ МОТОР И ИНЈЕКТОРИ ЗА ГОРИВО за да се отстранат сите јаглеродни наслаги.

© , 2022

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.