P0340 Крајслер Доџ Рам

 P0340 Крајслер Доџ Рам

Dan Hart

Дијагностицирајте и поправете го P0340 Chrysler Dodge Ram

Шифрата за проблеми P0340 Chrysler Dodge Ram често се наоѓа на моторот од 3,6 литри. Моторот од 3,6 литри користи четири брегасти вратила и два сензори за положба на брегаста осовина (CMP). Секој сензор е уред со двојно читање што ја чита положбата на брегаста осовина на двете брегасти вратила на брегот. PCM обезбедува референтен сигнал од 5 волти и заземјува секој CMP. CMP обезбедува дигитален сигнал за вклучување/исклучување за брегастите осовини за влез и издувни врати на секој брег. PCM ги користи тие информации за да ги потврди позициите на брегастата осовина откако ќе ги командува актуаторите што се користат во механизмот за променливо време на вентилот. За да се постави шифрата P0340, моторот мора да работи 5 секунди и да гледа сигнал на коленестото вратило, но без сигнал од брегастата осовина. Откако ќе се постави кодот P0340, потребни се три добри патувања со добар CMP сигнал за да се исклучи светлото за проверка на моторот и да се премести кодот во складирање на шифри за историја.

P0340 Chrysler Dodge Ram можни причини поврзани со кола

5 волти CMP напојување со краток спој до напон

5 волти CMP напојување ОТВОРЕНО

5 волти CMP напојување е скратено на заземјување

Сигнал CMP скратен до напон

CMP сигналот е скратен до заземјувањето

Исто така види: Дијаграм со осигурувачи на GMC Sierra од 2003 година

CMP сигналот ОТВОРЕН

CMP сигналот е скратен до напонот на напојување CMP

Исто така види: Читање на статички притисок

CMP заземјувањето е отворено

Дијагностицирајте P0340 Chrysler Dodge Ram

Започнете со проверка на референтниот напон од 5 волти и заземјување на секој CMP сензор со вклучен IGN, но моторот не работи. Сензорите се наоѓаат на врвоткрај на секој капак на вентилот најблиску до страната на менувачот на моторот. Напонот треба да биде од 4,5 до 5,02 волти. Ако не ги гледате тие напони, проверете го интегритетот на жиците помеѓу CMP конекторот и PCM.

Следно, измерете ја отпор во CMP конекторот помеѓу напонскиот напонски терминал и приклучокот за заземјување. Ако отпорот е 100Ω или помал, поправете го краткиот до заземјувањето во колото за напојување CMP.

Проверувањето на вистинскиот CMP сигнал бара опсег.

Ако имате добар напон на напојување од 5-v до секој сензор и секој сензор имаат добра основа и сакате да фотографирате, заменете го CMP сензорот.

©, 2019 година

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.