P0152 сензор за кислород

 P0152 сензор за кислород

Dan Hart

Поправете го кодот P0152 кислороден сензор

Шифра на проблемот P0152 Високиот напон на колото на сензорот за кислород (Банката 2 сензор 1) е прилично вообичаен код. И како и сите шифри за проблеми, само затоа што името на сензорот е дел од описот, тоа НЕ значи автоматски дека сензорот е лош. Всушност, сензорот може да ја кажува вистината и вистинскиот проблем може да биде, а често е, истекување во вакуум или истекување на вбризгувач на гориво. Затоа, направете го вашето тестирање пред автоматски да фрлите нов сензор за кислород.

Сензор за кислород

Исто така види: Дијаграм со осигурувачи на Ford Ranger 2008 година

Кога зборуваме за сензори за кислород, подобро е да се навикнете на новата технологија. Новите сензори се наречени Wideband Oxygen Sensors, Wide Range Air Fuel (WRAF) сензори или Air/Fuel Sensors (A/F). Овде не зборуваме само за семантика. Навистина постои разлика во тоа како функционираат овие сензори.

Сензорите од стар стил генерираат сопствен напон

Сензорите за кислород од стариот стил се буквално генератори на напон. Со други зборови, тие генерираат сопствен напон врз основа на разликата помеѓу содржината на кислород во издувниот тек и содржината на кислород во атмосферата. Напонот се движи од 0,1 до 0,95 волти, при што средната точка од 0,45 волти делува како точка на вкрстување. Ако сензорот пријави напон под 0,45 волти, PCM го толкува тоа како слаб издув, а сè над 0,45 волти како богат. Сепак, ниту еден компјутер не може точно да ја пресмета точната количина на гориво како што е возилотосе движат - само има премногу променливи. Секогаш ја движите педалата за гас, возилото оди нагоре и надолу по ридовите и затоа потребите за гориво секогаш се менуваат. Бидејќи сензорот за кислород се наоѓа во протокот на издувните гасови, тој секогаш мери колку добро PCM ги пресметува мешавините воздух/гориво. Но, тоа е секогаш по факт. Со постојано менување на времето на ВКЛУЧЕНО наспроти исклучено вбризгување на гориво и гледање на вкрстено броење на сензорот за кислород, PCM го стеснува „прозорецот на грешки“ за да постигне отчитување погодно за емисиите. И, PCM „учи“ од овие пресметки и приспособува краткорочни и долгорочни намалувања на горивото врз основа на тој процес на учење.

Широкопојасните кислородни сензори работат поинаку

Сензорите со широк опсег се различни затоа што не генерираат сопствен напон. Тие добиваат влезен напон од PCM. Референтниот напон варира во зависност од производителот на автомобилот (3,3-волти за Toyota A/F сензорите и 2,6-волти на Bosch и GM Wideband сензорите се само два примери). Широкопојасните сензори сè уште го гледаат замавот помеѓу богатите и слабите, но тие не го пријавуваат тоа во PCM како вкрстени пребројувања. Наместо тоа, внатрешното коло го менува излезниот напон до PCM.

И двете имаат грејачи

Со цел сензорните елементи да одговорат на нивоата на кислород, тие мора да се загреат. Значи, сензорите вклучуваат вграден калем за грејач. И традиционалните и широкопојасните сензори имаат грејно коло. И исто како и постарите стилови,новите Широкопојасни сензори можат да развијат услови на краток до заземјување и неуспешни грејачи.

Загадување и протекување

Исто како и старите сензори, сензорите со широкопојасен опсег може да се контаминираат и со фосфор од моторното масло, течноста за ладење , сулфур и силикон. И, тие исто толку лесно се залажуваат со истекување на издувните гасови што овозможуваат атмосферскиот воздух да влезе во издувниот проток.

Кога сензорот за широкопојасен опсег O2 или A/F сензорот откажува, симптомите се појавуваат речиси исти како и конвенционалниот кислород сензор: моторот може да работи богато, да има слаба економичност на горивото и да генерира повисоки од нормалните нивоа на јаглерод

моноксид (CO) во издувните гасови.

И причините за проблемот може да се исти како и – лоши врски со жици или неисправно реле на колото на грејачот или дефект на жици, протекување на дихтунгот на издувниот колектор или протекување на издувните вентили.

Повеќето професионалци ја проверуваат работата на сензорот со алатка за скенирање. Но, постојат некои проверки што можете да ги извршите со дигитален волтметар. На пример, можете да поврзете DVOM мултиметар во серија со референтната линија за напон на сензорот (видете го дијаграмот за поврзување за правилно поврзување). Поврзете го црниот негативен довод со крајот на сензорот на референтната жица, а црвениот позитивен кабел со крајот на PCM на жицата. Тогаш мерачот треба да покаже зголемување на напонот (над референтниот напон) ако смесата воздух/гориво е слаба, или пад на напонот (под референтниот напон) ако смесата е богата.

Бидетесвесен:

5-жичниот сензор „Lean Air Fuel“ (LAF) на Honda содржи специјална калибрација

Отпорник во конекторот. Ако конекторот е оштетен или контаминиран со масло, вредноста на отпорот ќе биде исклучена.

Сатурн исто така користи отпорник во нивниот широкопојасен конектор за сензор за O2 (иглички 1 и засилувач 6). Отпорникот е обично од 30 до 300 оми. Референтниот напон кој се испорачува PCM е 2,4 до 2,6 волти.

Исто така види: Заобиколете го безбедносниот систем PassLock

Ако сензорот за O2, сензорот за широкопојасен опсег O2 или сензорот A/F откажат поради контаминација на течноста за ладење, не го менувајте сензорот додека не ја поправите основната причина или новиот сензор ќе ја доживее истата судбина.

© 2012

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.