P0103 код за проблеми

 P0103 код за проблеми

Dan Hart

Што ја предизвикува шифрата за проблем P0103?

P0103 високото контролно коло на регулаторот за волумен на горивото

Регулаторот за јачина на горивото P0103 може да се дефинира на два начина: P0103 високо контролно коло или P0103 – Маса Висок влез на коло на проток на воздух (MAF). Сензорот за масовен проток на воздух (MAF) ги мери температурата и волуменот со одредување на неговата густина. Користејќи ја вредноста на густината на воздухот, компјутерот потоа може да одреди колку гориво да додаде во воздухот.

Постојат два основни дизајни на MAF сензори - аналогни и дигитални. Дигиталниот стил обично користи три жици - напојување од 12 волти, заземјување и трета жица за да го пренесе дигиталниот сигнал за вклучување/исклучување на компјутерот. Сигналот за вклучување/исклучување варира во фреквенцијата, во зависност од количината на проток на воздух низ MAF. За тестирање на дигитален MAF потребен ви е автомобилски опсег.

Во аналогниот дизајн, MAF испушта променлив напон. Овие сензори можат да имаат до пет жици. Овие сензори може да се тестираат со тест светло за компјутерски безбедно.

Кодот P0103 значи дека компјутерот открил вредност што се враќа од MAF која е надвор од дозволениот опсег или е превисока.

Што предизвикува шифра за проблем P0103?

• екранот на сензорот MAF е блокиран

• МАФ колото е скратено на VPWR

• Оштетен MAF сензор

• Оштетен PCM

Исто така види: P2097 Малибу билтен #PIP5215A

Дијагностицирајте ја шифрата за дефект на P0103

Проверете дали има напон на батеријата на влезната жица. Проверете дали има добро заземјување на жица за заземјување на PCM. Ако добиете лош тест наили, веројатно сте ја нашле грешката. Ако е добро, свртете го клучот на RUN и проверете ја жицата за сигнал од сензорот MAF со помош на дигитален метар или опсег, во зависност од видот на сензорот што го користи производителот. Погледнете во упатството за продавница за прифатливи читања.

Исто така види: Испарувачот се замрзнува

© 2012

Зачувај

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.