P0014 шифра за проблеми со фајзерот на камерата

 P0014 шифра за проблеми со фајзерот на камерата

Dan Hart

Поправете ја шифрата на фајзерот на камерите P0014

Шифрата за проблеми со фајзерот на камерите P0014 може да биде предизвикана од валкано масло или тиња

Фејзерот на камерите го менува времето на брегаста осовина за да обезбеди променливо време на вентилот.

Нов фајзер на камерата

Ако добиете код за проблем со фајзерот на камерата P0014, тоа е затоа што компјутерот детектира разлика помеѓу нарачаното напредување/забавување и вистинското напредување/забавување.

Првото нешто што треба да се провери е маслото. Ме слушна. Фајзерите на камерите се електромагнети кои го пулсираат притисокот на маслото до хидрауличниот активатор за да го унапредат или да го одложат тајмингот. Многу шифри за проблеми со фајзерот на камерите P0014 се предизвикани од валкано масло или тиња од масло што го затнуваат екранот на филтерот во фајзерот на камерите. Или, моторот работи со масло со поголем или помал вискозитет од фабричката препорака.

Затнат екран за масло во фајзерот на камери

Ако возилото е добро одржувано со користење на соодветно масло, екранот на филтерот треба да биде целосно чист. Ако го отстраните фајзерот и најдете затнат екран, можете да го исчистите со средство за чистење сопирачки. Но, немојте да мислите дека сте надвор од шумата. Шансите се дека повторно ќе се затне, освен ако веднаш не го смените маслото и филтерот и не повторите уште неколку пати. НЕ вршете миење на моторот бидејќи тоа може да отстрани уште повеќе акумулации!

Кодот за дефект на фајзерот на камерата P0014, исто така, ќе предизвика погрешни шифри. Ќе помислите дека најчестиот код за неисклучување би бил P0300 за случајни неисклучувања. Тоа евообичаено, но тоа не е секогаш случај. Понекогаш е потребен само еден цилиндар за да се надмине прагот на погрешно палење. Во тој случај, ќе добиете специфична шифра за погрешно палење на цилиндарот. Не правете грешка да мислите дека имате проблем само во еден цилиндар. Ако вашата алатка за скенирање е способна да чита податоци од режимот $06, проверете ги дефектите на историјата за секој цилиндар. Во многу случаи ќе видите дека секој цилиндар акумулира шифри за погрешно палење. Меѓутоа, бидејќи PCM е програмиран да поставува шифра само кога погрешно палење надминува одреден праг во одреден временски период, другите цилиндри можеби едноставно не го надминале прагот.

Конечно, уште еден показател за неисправниот фајзер на камери е масло во електричниот приклучок.

Масло во електричниот приклучок на фајзерот на камери

Исто така види: Распоред на осигурувачи на Honda Accord од 2000 година

Запомнете, фајзерот на камери е изложен на целосен линиски притисок на маслото и пулсира соленоид врз основа на работниот циклус за поместување на актуаторот на камерите. Ако заптивката на фајзерот на камери не успее, маслото може да навлезе наназад во електричниот приклучок. Ако видите масло, не чистете го фајзерот на камерите. Заменете го!

Исто така види: Симптоми на CV заеднички

©, 2015

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.