Отпорникот на моторот на вентилаторот постојано откажува

 Отпорникот на моторот на вентилаторот постојано откажува

Dan Hart

Зошто отпорот на моторот на вентилаторот постојано откажува?

Што е отпорник на моторот на вентилаторот?

Многу производители на автомобили користат отпорник на моторот на вентилаторот заедно

Исто така види: Нисан P0615

Дивнувач Дијаграм за поврзување на моторот

со прекинувач за повеќекратна брзина за да се обезбедат три или четири брзини на моторот на вентилаторот. Отпорникот на моторот на вентилаторот е навистина пакет отпорници поврзани во серија. Погледнете ја сликата подолу. За да работи со најмалата брзина, струјата поминува низ сите три отпорници. За секоја поголема брзина, моќта тече низ еден отпорник помалку. Некои производители на автомобили ја пуштаат моќноста на моторот на вентилаторот прво преку прекинувачот за брзина на вентилаторот, потоа преку отпорникот на моторот на вентилаторот, а потоа до моторот на вентилаторот и земјата. Други производители на автомобили го превртуваат тоа и го пуштаат напојувањето прво до моторот на вентилаторот и го завршуваат заземјувањето на прекинувачот за брзина на вентилаторот.

Што предизвикува откажување на отпорот на моторот на вентилаторот

По својата природа, отпорниците се спротивставуваат протокот на електрична енергија, слично како ограничувач на проток во цевка. Сепак, како несакан ефект на намалување на протокот на струја, отпорниците создаваат топлина. Со текот на времето, таа топлина може да предизвика природно откажување на отпорникот. За да се намали веројатноста за неуспех, производителите на автомобили го лоцираат отпорникот на моторот на вентилаторот во каналот на грејачот, така што тој е подложен на проток на воздух за ладење.

Изабениот мотор на вентилаторот предизвикува повторен дефект на отпорот на моторот на вентилаторот

Меѓутоа, други фактори може да предизвика предвремено откажување на отпорникот на моторот на вентилаторот. На пример. како дувачки мотор старее иабење, може да повлече повеќе струја - повеќе струја отколку што беше дизајниран да ракува отпорникот на моторот на вентилаторот. Во тој случај, отпорникот на моторот на вентилаторот постојано ќе откажува.

Ако сте го замениле отпорникот на моторот на вентилаторот и таа замена не успеала, време е да се изврши тест за јачина на струјата на моторот на вентилаторот. Ако повлекувањето на засилувачот ги надминува спецификациите на производителот, заменете го моторот на вентилаторот.

Исто така види: 2007 година Ford Edge 3.5L отпуштање наредба

Високиот отпор во електричниот приклучок може да предизвика повторен дефект на моторот на вентилаторот

Корозија или слаб контакт во конекторот за отпорник на моторот на вентилаторот

Вистинскиот отпорник на моторот на вентилаторот

исто така може да предизвика состојба на прегревање. Во некои случаи, топлината е толку висока што го топи конекторот. Ова е вообичаено кај возилата GM од доцниот модел. Ако откриете стопен конектор, НЕ обидувајте се да поправате. Купете надграден пигтаил и спојте го во ременот заедно со нов отпорник на моторот на вентилаторот. Спроведете тест за извлекување на струја во исто време за да го исклучите прекумерното испуштање струја од моторот на вентилаторот.

Водата, лисјата и остатоците во протокот на воздух може да предизвикаат дефект на отпорникот на моторот на вентилаторот

Производителите на автомобили ги дизајнираат своите Системите за климатизација и климатизација за да се намали можноста за навлегување на остатоци во системот. Но, тие не се секогаш успешни. Ако во системот навлезе прскање со вода, може да ги изгаси жиците на жешките отпорници, предизвикувајќи тие да се скршат. Ако забележите губење на брзината на еден мотор на вентилаторот или на сите брзини веднаш по возењетодожд, сомнително за оштетување од вода на отпорникот на моторот на вентилаторот.

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.