Најдобрите ротори на сопирачките

 Најдобрите ротори на сопирачките

Dan Hart

Најдобри ротори за сопирачки

Кој ги прави најдобрите ротори за сопирачките?

Има огромна разлика во квалитетот помеѓу економичните и врвните ротори. Ако ги сакате најдобрите ротори за сопирачките за вашиот автомобил или камион, овој напис е МОРА ДА СЕ ПРОЧИТА ! Тоа е затоа што во текот на последната деценија, роторите за сопирачки на море со слаб квалитет го преплавија северноамериканскиот пазар. Овие економични ротори не се ладат исто така, создаваат повеќе бучава, се носат побрзо и всушност го зголемуваат растојанието за сопирање. Како да знаете дали го добивате најдобриот ротор на сопирачките за парите? Ќе ви покажам како да проверите.

Поради напливот на евтини ротори за сопирачки во странство, повеќето домашни компании за производство на ротори за сопирачки беа принудени да понудат сопствена линија на економични ротори. Значи, не можете да купите ротори за сопирачки само со името на брендот! Денес, повеќето производители на ротори продаваат економични, OE и премиум верзии на ротори на сопирачките.

Не купувајте го првиот ротор на сопирачката од продавачот

Кога барате ротор за сопирачка во автомобил продавница за делови, првата што ќе ја смислат ќе биде нивната сопствена приватна етикета „куќа“ бренд или економичен модел од производител на име на бренд. Тие го прават тоа од две причини; прво, тие заработуваат повеќе пари од брендовите на нивните куќи бидејќи ги купуваат на големо од офшор производители и домашни увозници. Второ, тие не сакаат да ве исплашат со цитирање на цената за премиум ротор за сопирачки од бренд со имепроизводителот.

Марките на куќи со приватна етикета со најниска цена често се ротори со најнизок квалитет направени со најевтин материјал и најниски стандарди за квалитет. Продавницата ја зголемува вредноста на нивните производи со приватна етикета со обезбедување „доживотна гаранција“ за да се ублажат вашите стравови за купување непозната марка. Но, ако побарате поквалитетен ротор на сопирачките, продавачот ќе ви го најде.

Ротори за сопирачки со доживотна гаранција?

Размислете за таа доживотна гаранција за секунда. Овде имате продавница за автоделови која нуди доживотна гаранција за производ кој е дизајниран да се истроши. Дали знаете некој производител на гуми што нуди доживотна гаранција за гумите? Ниту јас. Па, како тоа може да го направи продавница за автоделови? Лесно. Тие ги поседуваат тие нечистотии на роторите на сопирачките евтини. Колку ефтино? Погледнете ја оваа реклама за 2019 година на Alibaba. Така е, големите синџири за автоделови можат да купат ротори за сопирачки од Кина за само 2,00 долари секој.

Ако вратите комплет ротори под гаранција, голема е веројатноста дека истовремено ќе ги замените и влошките на сопирачките. Така, продавницата ќе подарува ротори во вредност од 4 долари и СЕПАК ќе заработи пари затоа што сте купиле влошки за сопирачките во исто време. Добијте го? Договорот е профитабилен секогаш кога ќе ја искористите доживотната гаранција за вашите ротори на сопирачките!

Исто така види: Вклучено светло за влечење и крстарење не функционира

Изгледа речиси како поскап ротор, па која е навистина разликата во однос на квалитетот?

Евтини се роторите на сопирачкитенаправени со помалку метал

Еве два ротори на сопирачките за истата година, марка и модел. Но, тие не тежат исто. Квалитетниот ротор на сопирачката OE тежи 16,8-lbs, додека економичниот ротор тежи само 14,2-lbs. Тоа е 15,4% помалку метал. Што значи тоа во реалната употреба на патот? Тоа значи дека не може да ја исфрли топлината како и премиум роторот затоа што има помала маса. И вишокот топлина побрзо ќе ги истроши вашите влошки. Но, тоа не е единствената причина зошто економичните ротори се лоши.

Економичен ротор за сопирачки

Премиум ротор за сопирачки

Евтините ротори се потенки

Економична дебелина на површината на триење на роторот на сопирачката

Примиум дебелина на површината со триење на роторот на сопирачката

Овде ја разгледуваме дебелината на прстенот за триење. Погледнете ги рамо до рамо и ќе видите дека економичниот ротор има потенок прстен за триење.

Евтините ротори имаат помалку лопатки за ладење

Она што не можете да го видите на овие фотографии се вкупниот број на перки за ладење. Економскиот ротор има помалку крила за ладење, така што не се лади толку ефикасно како роторот OE.

Евтините ротори на сопирачките немаат лопатки за ладење OE

Економските ротори обично не копираат дизајнот на лопатката за ладење OE бидејќи тие дизајни се поскапи за производство. За поефикасно ладење, производителите на автомобили користат дизајни на криви, столбови и лачни крила за да нанесат повеќе воздух помеѓу прстените на триење и да го подобрат сопирањето.дизајни од најевтини до најскапи

Економските ротори не се закривени како фабричките или премиум роторите за резервни производи. Тоа уште повеќе го намалува ладењето. Еве ја крајната линија. Економските ротори нема да траат толку долго како врвните ротори и вашето растојание за сопирање ќе се зголеми поради дополнителната топлина.

Всушност, моментално има над 600 различни конфигурации на лопатките за ладење за денешните автомобили. Овие егзотични конфигурации на лопатки се скапи за репродукција, така што многу резервни производители на ротори едноставно ги градат своите ротори со најевтината конфигурација на лопатката за ладење и најевтината металургија. Како би знаеле ако не го добиете истиот ротор како оригиналната опрема? Па, вашите сопирачки нема да се изладат исто така, така што тие ќе се истрошат побрзо. Со други зборови, нема да знаете додека не сфатите дека вашите сопирачки се истрошиле побрзо од фабричките. Дотогаш е предоцна да се направи нешто во врска со тоа. Затоа е толку важно да барате висококвалитетни OE ротори од продавницата. Побарајте од продавницата да ви ги покаже новите ротори. Ако треба, запалете фенерче во воздушниот јаз помеѓу плочите на роторот за да ги испитате лопатките за ладење.

Евтините ротори за сопирачките се направени со поевтини суровини.

Најдобрите ротори за сопирачките содржат железо , графит, силициум диоксид и перлит, заедно со поголем процент на придушен јаглерод (3,6-3,9%) за зголемување на цврстината, намалување на бучавата и подобрување на перформансите на сопирањето. Високосодржината на јаглерод, исто така, ги намалува вибрациите со „треперење“. Економските ротори на сопирачките обично имаат помала содржина на јаглерод, така што тие се помеки и полесни за обработка за време на завршниот чекор. Побарајте ја оценката за кастинг во описот. Поевтините ротори се направени од сиво леано железо G1800, додека подобрите ротори се направени од сиво леано железо со повисок јаглерод G3000.

Евтините ротори се направени на брзи производни линии

Процесот на ладење е исто толку важен како процес на мешање, загревање и лиење. Неправилното ладење создава стрес во лиениот ротор што може да резултира со пукање при употреба. Всушност, врвните ротори на сопирачките вклучуваат посебен процес за ослободување од стрес што го одржува роторот на константна 500 ° F подолг временски период за да се обезбеди контракција на микроструктурата со безбедна и предвидлива брзина. Тој дополнителен процес на ослободување од стрес бара време и троши повеќе енергија, што ги зголемува трошоците. Производителите на економски ротори го скратуваат процесот, за да можат да ги продаваат своите ротори за 2 долари.

Евтините ротори често немаат соодветна ненасочна површина

Сите производители на автомобили препорачуваат

Ненасочен финиш на роторот на сопирачката

Завршување на површината од 60 до 80 микроинчи (мазност) за да се обезбеди соодветна постелнина на перничињата на сопирачките и намалување на бучавата. Површината што не е насочена трае доволно долго за правилно да се сместат влошките. Премиум роторите се подготвени за монтирање по брзо чистење и постелнина, додека економичните роторичестопати е потребна дополнителна обработка за да се постигне препорачаната ненасочна површина од 50 микроинчи.

Евтините ротори побрзо рѓосуваат

Евтините ротори често се обложени со маслена фолија за заштита од 'рѓа за време на транспортот. Сепак, некои производители на ротори го прескокнуваат маслото и нанесуваат фосфатна завршница. Не се залажувајте, таа завршница ќе се истроши во рок од неколку недели по инсталацијата.

Премиум роторите се обложени со сплотена обвивка за намалување на 'рѓата

Спречувањето од рѓа навистина не е потребна на метената област бидејќи влошките на сопирачките

Рѓата се развива во лопатките за ладење, драматично намалувајќи го протокот на воздух и ладењето

отстранува секаква акумулација на 'рѓа. Но, облогата од 'рѓа е многу важна за да се намали 'рѓата во лопатките за ладење и од внатрешната и надворешната страна на шапките на роторот. 'Рѓата се шири како што се формира, а тоа проширување буквално може да го принуди роторот да се оддалечи од склопот на тркалото, предизвикувајќи странично истечување што резултира со варијација во дебелината на дискот.

Евтините ротори имаат помала димензионална стабилност и рамнотежа

Потребно е време и напор за да се произведе димензионално стабилна серија на роторот на сопирачката серија по серија. Производителите на економски ротори се обидуваат да ја надоместат димензионалната нестабилност со обработка на неправилните области. Но, тоа предизвикува проблеми со рамнотежата, кои производителот се обидува да ги реши со додавање тегови. Со текот на времето, тие тегови рѓосуваат и паѓаат, предизвикувајќи состојба на нерамнотежа која го имитира чувството што го добиватеод нерамнотежа гума.

Евтините ротори на сопирачките не се зделни

Разликата во цената помеѓу роторите за економична сопирачка со приватна етикета и врвните ротори на сопирачките обично е само околу 20% од вкупните трошоци за делови. Но, врвниот ротор на сопирачките може значително да го продолжи работниот век на работата на сопирачката и е многу поефикасен во намалувањето на бучавата и пулсирањето на педалите во текот на целиот свој век.

© 2012

Исто така види: Локација на вентилот за одвод на радијаторот

Зачувај

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.