Најдобра постелнина за вашиот камион

 Најдобра постелнина за вашиот камион

Dan Hart

Содржина

Зошто да купите постелнина за камиони?

Пикап-камиони се дизајнирани да пренесуваат материјали и алати и тоа автоматски значи дека креветот ќе биде подложен на гребнатини, гребнатини и вдлабнатини. Поставата на креветот за камион може да ја намали веројатноста за таа штета. Затоа, многу сопственици на пикап почнуваат да купуваат постава за кревети за камион веднаш откако ќе купат нов пикап. Други чекаат додека не ја забележат штетата - гребнатини, гребнатини и вдлабнатини. Сепак, сè додека креветот е структурно цврст и без 'рѓа, можете да инсталирате постава за камионски кревет за да спречите идни оштетувања.

Пет типови на кревети за камиони

Покрај тоа што спречува кревет оштетување, постелнината може да го намали движењето на материјалот и алатот додека возите. Постојат четири типа на постелнина:

Постава за капење

Поставите за капење се направени од голем пластичен чаршав кој често се формира со правосмукалка во реплика на вашиот камионски кревет. Листот се загрева додека не омекне, а потоа се вшмукува во калапот. Производителот прави дупки за монтирање во готовиот производ. Многу дизајни се завртуваат на своето место користејќи фабрички дупки, додека други бараат дупчење.

Професионално нанесена облога со прскање

Ќе добиете многу марки на професионално применети премази за кревети за камиони. Апликаторот го подготвува вашиот камионски кревет и прска на дебел слој на врвот на фабрички обоениот кревет. Облогата на постелнината штити од абење, движење и оштетување на водата.

Направете сам прскањепостава

Направи производи за постелнина со спреј обично доаѓаат во комплет со подготвителни материјали и течен слој. Некои комплети го вклучуваат пиштолот за прскање, додека други наплаќаат дополнително. Дури и ако поседувате пиштол за прскање, секогаш треба да го користите пиштолот за прскање препорачан од производителот за да постигнете најдобри резултати.

Се подразбира дека ќе ви треба и воздушен компресор кој може да ја произведе препорачаната кубна - стапки во минута (CFM) проток на воздух. Ако вашиот компресор за воздух излегува помалку од препорачаниот CFM, едноставно нема да ги постигнете најдобрите резултати.

Ако не поседувате компресор со таа големина, не ризикувајте го со помал компресор; размислете да изнајмите еден ден.

Некои компании продаваат и аеросолни лименки со облога за постелнина. Мое лично мислење е дека нема да бидете задоволни со резултатите од овие производи.

Конечно, некои „направи сами“ спреј на постелнината се едностепени, додека други се двостепени. Видете го насловот подолу за да дознаете повеќе за разликите помеѓу двата типа.

Направи ролна или постелнина со четка

Овие производи за обложување кревети се дизајнирани за нанесување или со пена валјак или четка. Тие бараат подготовка на креветот пред нанесувањето и обично бараат повеќе слоеви за да се постигне саканата дебелина на градбата.

Тепих за кревет или постелнина за кревет

Поставата на тепихот или патосницата за кревет може да биде рамен тепих по нарачка. /мат кој одговара само на подната површина на вашиот камионски кревет, или можеда биде прилагодено обликуван за покривање на подот и страните. Материјалот е обично ткаенина од полипропилен/полиестерски влакна и може да вклучува синтетичка подлога одоздола за да го ублажи товарот.

Едностепени наспроти двостепени производи за облога

Некои од производите се едностепени, кои значи дека се нанесуваат директно од конзервата како боја и потоа се сушат на воздух. Овие производи имаат прилично тесни барања за температура и влажност за нанесување, затоа следете ги точно за најдобри резултати.

Другите се производи во две фази што значи дека се мешате во зацврстувач/активатор на катализатор пред нанесувањето. Производот во две фази секогаш ќе има временски ограничен „рок на садот“, што значи дека мора да го користите производот во тој временски период или ќе почне да се стврднува во садот.

Во зависност од видот, ова постелнината е или боја на база на вода или растворувач во една фаза или двостепен епоксиден материјал што ја валкате или четкате на фабричката боја.

Добрите и лошите страни на секој тип постелнина

Добрите и лошите страни на капакот за камиони

Добрите страници за капачки лагер
  • Нема подготовка. Не мора да ја нарушувате фабричката завршница. Без брусење или перење со растворувач. Само изметете го креветот и спуштете ја поставата. Закачете ја поставата користејќи фабрички дупки (ако е опремена)
  • Го заштитува подот на креветот, страните и шините од абразија
Од паѓање на камионот негативности
  • Влага и формирање на 'рѓа помеѓу поставата и креветот. Колку и да е цврстообликувано на креветот на вашиот камион, ЌЕ се формираат вода и влага помеѓу поставата и креветот и тој ЌЕ седне во тие џебови и ЌЕ го рѓосува вашиот кревет за камионот.
  • Некои постелнини за капење бараат дупчење, што ќе го порази фабрички антикорозивни третмани кои се применуваат во фабриката. Веднаш штом ќе дупчите, создавате потенцијално место за 'рѓа.
  • Пукање. Поклопувачките облоги имаат тенденција да пукаат и лудуваат како што стареат, создавајќи уште поголем потенцијал за истекување на вода во креветот на камионот. Ако се одлучите за капачка постава, подгответе се да ја замените кога ќе почне да лудува или пука
  • Лизгава. Облогите за кревети доаѓаат со лесно релјефна текстура, но таа текстура се троши со текот на времето што ја намалува отпорноста на лизгање.
  • Оставките чинат повеќе од спрејот, четката и ролната производи

Професионално нанесена постелнина со прскање, добрите и лошите страни

Професионално нанесената постелнина со прскање

• Порамномерен изглед од апликацијата DIY.

• Професионалната опрема за прскање понекогаш може да постигне потешка дебелина на градбата од апликацијата за прскање DIY

Професионално нанесена облога со прскање

• Најскапата од сите типови постелнина за камиони

• Гребнатините мора да се поправат од истата компанија што го нанела оригиналниот слој

Добрите и лошите страни на постелнината со прскање сам

добрите постелнина со прскање сам

• Најниска цена од сите видови

• Може да изведете гребењесами се поправате користејќи ист материјал

• Производите за постелнина со прскање во една фаза имаат многу високи стапки на покриеност за да можете да го премачкате креветот со помалку производ

• Производи за постелнина со две и три фази имаат многу пониски стапки на покриеност, но содржат поголема „цврста“ содржина - компонентата што всушност останува на креветот на вашиот камион по стврднувањето.

Недостатоци на облогата со прскање DIY

• Прскање во една фаза Облогата за постелнина едноставно не е толку издржлива, отпорна на гребење или отпорна на УВ како формулата со две или три фази. Без разлика дали производот е на база на вода или растворувач, тие се сушат преку испарување. Нивната објавена стапка на покриеност, висока до 125 квадратни метри по галон е погрешна бидејќи најголемиот дел од производот е вода или растворувач. Штом тој носач ќе испари, ќе останете со многу малку цврст материјал, а цврстата содржина е таа што обезбедува заштита на креветот. Со други зборови, едностепената течност за постелнина со спреј е повеќе како боја отколку облога од типот на облога за кревет.

• Некои производи за постелнина со спреј во две фази се на епоксидна база, што не е издржлив или долготраен како полиуретански производ.

• Потребен е компресор

• Потребна е одредена пракса за да се постигнат најпријатни резултати

• Мора целосно да се нанесе за време на „тенџерето време“ прикажано од производителот.

• Потребна е подготовка на површината за најдобри резултати

• Потребно е чистење со пиштол за прскање и пиштол за прскање.

Направи самролна постелнина или постелнина со четка, добрите и лошите страни

Направи ролна или четка за постела

• Не е потребен компресор или пиштол за прскање

• Без прекумерно прскање

• Полесно чистење. Едноставно фрлете го валјакот и четката.

Направи ролна облога или лагер со четка

• Нерамномерно нанесување како валјак таложи повеќе или помалку материјал додека се вози преку ребрата на подот

• Капе и опаѓа поради нерамномерно нанесување.

Добрите и лошите страни на килим или патос за кревет

Позитивни тепих за кревет или постелнина

• Голема отпорност на лизгање

• Помек на колена при товарење

• Го заштитува товарот подобро од облогата

Месите од тепих за кревет или постелнина

• Овозможува водата да се собира под тепихот, што предизвикува 'рѓа на креветот

• Тепихот се навлажнува и останува влажен по дожд, што веројатно ќе го оштети вашиот товар.

• Најдобрите килими за кревет чинат многу повеќе од квалитетна облога.

Како да купете сам производ за постелнина со спреј

Прескокнете ги тврдењата на производителот и одете директно на спецификациите.

Дали производот за постелнина е едностепен, двостепен или тристепен?

Најдобрата заштита ќе ја добиете од производ во две или три фази

Дали постелнината е епоксиден или полиуретански систем?

Во повеќето случаи, полиуретан обезбедува најдолг животен век, најдобра отпорност на гребење и најдобра заштита од УВ.

Која е стапката на покриеност наспроти содржината на цврсти материи?

Општо земено, колку е ПОНИСКА стапката на покриеност, толку е ПОВИСОКА стапката на градење и подобро назаштита. На пример, Al's Liner покрива само 22 квадратни метри по галон ако го нанесете со дебелина од 1/16 инчи. Очигледно, ќе добиете поголема покриеност од галон ако нанесете потенок слој. Но, поентата овде е дека само стапката на покриеност е погрешна, бидејќи исто така треба да ја земете предвид содржината на цврсти материи.

Производот на облогата на Al е 85% цврсти материи што значи дека поголемиот дел од она што го нанесувате ќе остане на креветот на камионот еднаш лековите. А, цврстиот дел од производот на постелнината е тој што го штити вашиот кревет, а не растворувачот што испарува во редок воздух. Со оглед на тоа што целата поента на додавањето на креветот за камион е да се заштити креветот на камионот, изберете производ со најголема содржина на цврсти материи.

Некои компании не ја наведуваат нивната содржина на „цврсти материи“. Без тоа, навистина не знаете што добивате.

Исто така види: Светло за подотворена врата на Форд

Која е максималната стапка на градење?

Некои производи ве ограничуваат на многу ниска стапка на градење од 1/32″. Тоа често не е доволно дебело за да обезбеди соодветна заштита од гребење за вашиот камионски кревет. Општо земено, колку е поголема стапката на градење, толку поголема заштита имате од гребнатини и гребнатини.

Кои бои за постелнина за кревети се достапни

Повеќето DIY производи за кревети за камиони доаѓаат во црна, сива или бело. Но, некои компании нудат адитиви за нијанса. Ако бојата е важна за вас, проверете ги достапните адитиви.

Какви сјајни се достапни?

Некои производи се лекуваат за природно сјаен финиш. Виеможе да му се допадне „влажниот изглед“, но има лоша страна на сјајната завршница; покажува гребнатини и дефекти повеќе од мат финиш. Ако производот што ќе го изберете се излечи до сјајна завршница, прашајте дали нудат додаток за мат финиш за да се меша во производот за да се намали сјајот.

Кои адитиви за текстура и изглед се достапни?

Спреј - Производите за кревети за камиони содржат адитив за ронки за да се обезбеди отпорност на лизгање. Но, некои производители исклучуваат дополнителни производи како гумена трошка и изглед снегулки. Проверете ги сите опции пред да започнете со вашиот проект.

Исто така види: Спецификации за вртежен момент на навртката на навртката Infiniti

Популарни брендови на постелнина

Брзото пребарување на кревети за камиони покажува дека Al's Liner, Herculliner, U-Pol Raptor, Rustoleum и DupliColor се некои од најпопуларните брендови.

Врз основа на брз преглед од веб-локациите на производителите, еве неколку статистики за производите за различните производи:

Al's Liner

Приближно 80 долари за комплет од 1 галон на Amazon и 120 долари за истиот комплет со пиштолот за прскање на Al

Цврсти материи: 85%

Тип: триделни полиуретан со висока цврстина со висока цврстина на истегнување и кинење, UV стабилност , без додадени полнила или растворувач.

Стапка на градење: до 1/8″

Би: црна, сива, кафеава, маслинесто зелена, портокалова, темно сина и основа за бојадисување

Поправки: Производот се врзува за себе

U-Pol Raptor Kit

Трошоци: околу 108 долари за основен комплет на Амазон. $120 со пиштол за прскање

Цврсти материи: не се наведени на локацијата

Тип:Дводелен полиуретан со UV

Стапка на градење: до 1/32″

Бои: бела, црна и основа за бојадисување

Постава за кревет Herculiner

Цена околу 72 долари на amazon

Цврсти материи: не се наведени на локацијата

Тип: едностепен полиуретан со гума

Градба стапка: Се препорачуваат два слоја. Максималната стапка на градење не е наведена

Бои: сјајно црна или сива

Оклопа за кревет со двојна боја

Цена: околу 28 долари на amazon

Цврсти: не е наведено на локацијата

Тип: Едностепен полиуретан на база на вода

Стапка на градба: Се препорачуваат два слоја. Максималната градба стапка не е наведена

Бои: сјајно црна или сива

Рустолеум слој кревет за камиони

Цена: околу 19 $ на amazon

Цврсти: Не е наведено на локацијата

Тип: Едностепена на база на вода

Стапка на градење: Се препорачуваат два слоја. Максималната градба

стапка не е наведена

Бои: црна

Обелоденување на FTC

Не сум платен од ниту еден производителот за наведување на нивниот производ во оваа објава, ниту пак сум добил бесплатна стока за возврат да наведам какви било информации во оваа објава. Најдете ги овие производи на amazon, директно онлајн од производителот или во повеќето продавници за автоделови.

©, 2019 година

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.