Мерачот за гориво не работи

 Мерачот за гориво не работи

Dan Hart

Мерачот за гориво не работи или е погрешен

Ако вашиот мерач на гориво воопшто не работи или пријавува погрешно ниво на гориво, проблемот е или лоша единица што испраќа гориво или проблем со жици.

Исто така види: Светилки за фарови на Jeep Grand Cherokee од 2005 година

Како работи мерачот за гориво

Единицата за испраќање гориво се состои од променлив отпорник, проток и пливачка рака. Единицата за испраќање гориво во возилото со вбризгување гориво е вградено во модулот на пумпата за гориво. Плотката се вози на врвот на горивото. Како што се менува нивото на горивото, пливачката рака се движи во променливиот отпорник менувајќи го напонот. Кај постарите возила што не се компјутеризирани, единицата за испраќање е директно поврзана со мерачот за гориво. Меѓутоа, кај компјутеризираните возила од доцниот модел, сигналот за нивото на горивото оди до модулот за контрола на каросеријата (BCM), кој потоа испраќа дигитален сигнал до таблата со цртичка.

Дијагностицирајте го мерачот на гориво што не работи или погрешниот проблем со мерачот на гориво

Користејќи го упатството за продавница, измерете го референтниот напон во единицата за испраќање ниво на гориво. Потоа измерете го повратниот напон назад до мерачот или BCM. Споредете го повратниот напон со очекуваниот напон врз основа на количината на гориво во резервоарот. Ако повратниот напон е исклучен, веројатноста е дека променливиот отпорник е кородиран или е свиткана раката на нивото на пливање.

Ако не го гледате референтниот напон, проверете дали има проблем со жицата.

Заменете ја единицата за испраќање гориво

Замената на единицата за испраќање гориво е прилично голема работа. Во некои возила, можете да пристапите до горивотоиспраќање на единицата и модулот за пумпа за гориво со отстранување на таблата за пристап под задното седиште. Но, во други возила треба да го испуштите резервоарот за гориво и потоа да го извадите од возилото.

Модулот на пумпата за гориво се држи на место со прстен за заклучување, а за некои е потребна посебна алатка за да се отстрани прстенот. Препорачувам да го замените целиот модул на пумпата за гориво за разлика од замената само на единицата за испраќање гориво.

Исто така види: Заменете го роторот на сопирачката

© 2012

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.