Малибу мерачи исклучени и воланот вкочането

 Малибу мерачи исклучени и воланот вкочането

Dan Hart

Дијагностицирајте и поправете ги исклучените мерачи на Малибу и вкочанетоста на воланот

GM издаде сервисен билтен #16-NA-303 за да се реши проблемот со исклучувањето на мерачите на Малибу и крутото управување на возилата наведени подолу. Може да забележите дека мерачите или целата група инструменти се исклучени, радио дисплејот е празен и серво воланот е вкочанет. Проблемот може да биде периодичен или постојан. Кога е наизменично, тоа обично ќе се случи кога возите со мала брзина, како што се вртење или маневрирање на паркинг. Проблемот е предизвикан од намален напон.

Возила погодени од сервисен билтен #16-NA-303

2013-2016 Chevrolet Malibu возила со серво волан, но без запирање/поаѓање.

4>Причина за намален напон и исклучување на мерачите на Малибу и вкочанетост на воланот

Серво воланот кај овие возила е електричен и ако батеријата ви откажува, алтернаторот може да не обезбеди доволно енергија при мали брзини за целосно напојување на серво воланот мотор. Драматичниот пад на напонот на системот при мали брзини во мирување и маневри со управувањето предизвикуваат моторот да црпи повеќе струја во време кога системот е веќе со мала моќност. Тој недостаток на енергија ги исклучува мерачите или групата инструменти, го прави радио дисплејот да се испразни и го зголемува напорот при управувањето.

Поправете го намалениот напон и Малибу ги исклучува мерачите и го крути воланот

Проблемот е предизвикан од корозија на терминалите на батеријата, неисправна батерија или неуспешно полнењесистем. За да ја тестирате батеријата, прво мора да ги следите овие чекори за да спречите оштетување на резервната батерија на OnStar (ако вашето возило е опремено со OnStar.

1. Никогаш не исклучувајте го терминалот на батеријата со клучот во ON или додатокот позиција. IGN мора да биде во положба OFF.

2. Ако имате OnStar, бидете предупредени дека системот има резервна батерија која ќе започне ако не ги следите овие постапки. Резервната батерија обезбедува итно напојување на OnStar уредот во случај на губење на напојувањето на возилото. Меѓутоа, откако ќе се активира, резервната батерија на OnStar ќе продолжи да се празне додека батеријата целосно не се потроши. БАТЕРИЈАТА ONSTAR не се полни и мора да се замени откако ќе се испразни.

3. Ако ги исклучите приклучоците на батеријата од главната батерија, исклучувајќи го IGN и чекате да ве темпира Retained Accessory Power, автоматски ќе ја активирате резервната батерија на OnStar. Не обидувајте се да го оневозможите модулот OnStar со влечење на осигурувачот додека IGN е во позиција ON за да се избегне ова.

4. Вклучете го IGN на OFF.

5. Отстранете го осигурувачот OnStar

6. Почекајте додека не истече напојувањето на задржаната дополнителна опрема ИЛИ отворете ја возачката врата за да го исклучите задржаното напојување.

Спроведете тест за пад на напонот на врската со батеријата

Поставете го вашиот дигитален мултиметар на MIN/MAX

Поврзете го едниот довод на позитивната клема на батеријата, а другиот до позитивататерминал на батеријата

Запалете го моторот

Исто така види: Прилагодете го воздушниот јаз на спојката на компресорот за наизменична струја

Прегледајте го напонот на мерачот. Ако екранот покажува повеќе од 200 миливолти, заменете го кабелот за батерија бидејќи има премногу внатрешен отпор. Ако отчитувањето е помало од 200 миливолти, тестирајте ја батеријата користејќи симулиран тестер на батерии за оптоварување и спроводливост/отпорност. Погледнете ја оваа објава за тоа како да тестирате батерија.

Исто така види: 2007 Ford Taurus Switch Locations

©, 2019 година

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.