Мала моќност, несакано сопирање

 Мала моќност, несакано сопирање

Dan Hart

Што предизвикува мала моќност и несакано сопирање?

GM издаде сервисен билтен PIT5206D за решавање на повеќе проблеми: мала моќност, несакано сопирање, менување на менувачот и шифри за проблеми P057B, P057C или P057D на возилата наведени подолу . GM идентификуваше можен проблем со калибрацијата на педалот за сопирачките како причина.

Возила погодени од билтенот PIT5206D

2012-2016 Cadillac Escalade

2012-2013 Chevrolet Лавина

2012-2016 Chevrolet Express

2012-2016 Silverado

2012-2016 Suburban

2012-2016 Tahoe

2012-2016 GMC Savana

2012-2016 Sierra

2012-2016 Yukon

Симптоми покриени со сервисен билтен PIT5206D

Несакано сопирање кога НЕ се намалува степенот

Намалена/ниска моќност на моторот без пораки DIC (Функција за надминување на педалот за сопирачките)

Преносот е зафатен или чести менувања нагоре и надолу

Шифрите за проблеми P057B, P057C или P057D може или не може да се постават

Причина за мала моќност, несакано сопирање

Кај постарите возила прекинувачот на педалата на сопирачката беше едноставен механизам за вклучување/исклучување. Во возилата од подоцнежните модели, производителите на автомобили инкорпорираа неколку прекинувачи за вклучување/исклучување во истиот прекинувач на педалата на сопирачките; едниот за контрола на стоп светлата и вториот прекинувач за ракување со електромагнетниот систем за блокирање на менувачот и за предупредување на компјутерот дека педалот на сопирачката е затегнат и за да се дозволи стартување.

Но, во возилото наведено погоре, положбата на педалот за сопирачките (BPP) сензорот НЕ е типичен прекинувач.Тоа е повеќе како сензор за позиција на гас бидејќи ја открива ПОЗИЦИЈАТА на педалот на сопирачката и ја известува таа позиција како променлив напон. Значи, BPP користи референтен сигнал од 5 волти, сигнал за ниска референца и положба, исто како TPS сензор. Дополнително, возилата наведени погоре имаат 6 посебни кола во BPP.

Исто така види: Што е електронска дистрибуција на силата на сопирачките (EBD)

Три од BPP кола обезбедуваат информации за положбата на педалот за сопирачките до модулот за контрола на каросеријата (BCM) и другите 3 кола обезбедуваат информации за положбата на педалот за сопирачките до ECM.

Што е прескокнување на сопирачката?

ECM ги следи податоците за брзината на возилото и BPP сензорот. Врз основа на влезот од BPP и сензорите за брзина на возилото, ECM одредува дали возилото забавува со соодветна брзина и брзина на забавување со притисната педалата на сопирачката. ECM може да ја отфрли примената на педалата на сопирачката на возачот и да го намали вртежниот момент на моторот за да помогне во забрзувањето на возилото.

Што е сопирање на менувачот?

БПП доставува податоци до BCM за работа со стоп светло. Кога напонот BPP ќе достигне праг, BCM обезбедува напон на стоп светлата. Но, исто така, комуницира со контролниот модул на менувачот (TCM), така што модулот може да ги контролира спуштањата на менувачот и да примени сопирање на менувачот. BCM исто така користи податоци од BPP за напојување на стоп светлото за централно монтирање.

Кои се шифрите за проблеми?

П057B кодот за дефект на позицијата на сензорот на педалот на сопирачката ќе се постави акоECM одредува дека BPP сензорот е заглавен во опсег

P057C Коло на сензорот за позиција на педалот за сопирачките Нискиот напон ќе се постави ако ECM види напон помал од 0,25 волти за 1 секунда или повеќе.

P057D Сопирачка Високиот напон на колото на сензорот за позиција на педалот ќе се постави ако ECM види напон поголем од 4,75 волти за 1 секунда или повеќе.

Дијагностицирајте и поправете помала моќност, несакана состојба на сопирање

Користете алатка за скенирање со податоци во живо, проверете ги информациите за BPP во делот за податоци за автоматска трансмисија. Потоа погледнете ги BPP параметрите што ги научил ECM за ослободена педала на сопирачката наспроти вистинскиот BPP напон. Со ослободена педалата на сопирачката, вистинската вредност и ослободената вредност треба да бидат исти или блиску до истите.

• Процентот на BPP сензорот се движи од 0% до 100%. BPP треба да чита 0% со ослободена педала.

• Опсегот на напон на сензорот BPP треба да биде приближно 1 волт со ослободена педала

• BPP сензорот научил ослободена положба треба да биде еднаков на напонот на BPP сензорот со ослободена педала

ЗАБЕЛЕШКА: Различни мотори може да имаат различни вредности

Откако ECM ќе го научи напонот за ослободена положба на сензорот BPP, тој напон никогаш не треба да се менува. Сепак, наизменичното поврзување или проблем со поврзувањето може да предизвика напонот на BPP да падне под научениот напон. ECM потоа ќе го научи новиот напон. Штом проблемот со жици ќе се поправи, напонот на BPP повеќе нема да биде еднаков на научениот BPP сензорНапон на ослободена положба.

Оваа состојба ќе предизвика ECM да мисли дека возачот ја притиска педалата на сопирачката дури и кога педалот не е наместен. Тоа може да предизвика возилото да дојде во несакана состојба на сопирање, што ќе резултира со мала моќност на моторот поради функцијата за надминување на сопирачката и предизвикува вклучување на менувачот е повеќекратни смени.

Ако извршите BPP повторно учат, но не поправете го основниот проблем со испрекинато поврзување, симптомите ќе се повторуваат повторно и повторно.

Услужен билтен PIT5206D идентификува вообичаени проблеми со жици што предизвикуваат мала моќност и несакано сопирање

Проверете ја состојбата на овие конектори од 2014 година и понови возила

• Вграден конектор X115

• Вграден конектор X119

На возила од 2014 година и постари, проверете

• Вграден конектор X205

Извршете процедура за повторно учење на BPP

ЗАБЕЛЕШКА: Постои постапка за повторно учење на ECM BPP И процедура за повторно учење на BCM BPP.

Исто така види: Toyota Camry P0328

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.