Кои делови ми се потребни за работа на сопирачките?

 Кои делови ми се потребни за работа на сопирачките?

Dan Hart

Кои делови ми се потребни за работа на сопирачките?

Значи, размислувате да ја завршите вашата работа со сопирачките и сакате да знаете „кои делови ми се потребни за работа на сопирачките?“ Во исто време, веројатно се прашувате, „какви алатки ми се потребни за работа на сопирачките“. И, се разбира, сакате да знаете „дали треба да купам полуметални влошки? „Дали треба да купам керамички влошки? и „што ротори треба да купам?

Напишав поединечни написи за да одговорам на секое од тие прашања, но сето тоа го ставам заедно во ова. Ако сакате подетални информации за секоја тема, едноставно кликнете на вградените врски.

Овде одиме: Кои делови ми се потребни за работа на сопирачките?

Ако работите на предните диск сопирачки ќе ви требаат влошки за сопирачки со шипки за намалување на бучавата, хардверски комплет со нови штипки против штракаат, штипки за раширувачи на влошки на сопирачките (ако вашиот автомобил дојде со нив), нови иглички за лизгање на дебеломер (ако вашите покажуваат знаци на корозија ), и цевка со висока температура за сопирачките за подмачкување на игличките на дебеломер и долната страна на штипките против штракаат. За повеќе информации за тоа што се однесува на квалитетна работа на сопирачките, прочитајте го оваа објава

Значи, ајде да разговараме за тоа какви влошки за сопирачки да купиме

Влошки за сопирачки доаѓаат во три нивоа на квалитет; економија, OEM и професионална врвна класа. Можеби мислите дека заштедувате пари со купување на економични влошки за сопирачките. И ако возите стар автомобил со ограничен животен век, тоа може да има смисла на површината. Но, еднаш виекопајте подлабоко, ќе видите дека купувањето економични влошки речиси секогаш чини повеќе на долг рок.

Економични влошки за сопирачките

Прво, економичните влошки едноставно се направени со многу понизок

Споредете ги економичните и врвните влошки за сопирачките

Исто така види: Тестирајте ја намотката на спојката на компресорот за наизменична струја

квалитетни материјали. Челичните потпорни плочи се направени од челик со низок степен. Зошто ти е гајле? Бидејќи клипот на дебеломерот на сопирачката се турка кон средината на внатрешната задна плоча. Задната плоча мора рамномерно да го шири притисокот низ целата внатрешна плоча. Кога купувате економична подлога со челична задна плоча од низок степен, плочата всушност се наведнува на средина. Тоа предизвикува центарот на подлогата да се истроши повеќе од повеќето надворешни рабови, а бидејќи потпорната плоча се витка, предизвикува пукање и паѓање на материјалот на подлогата. Толку од вашата добра зделка.

Подносните челични плочи исто така побрзо рѓосуваат, така што „ушите“ на заднината имаат тенденција да се залепат во штипките против штракаат, предизвикувајќи подлогата да се врзува и да не се ослободува. Тоа може да предизвика влечење на сопирачките и прегревање.

Следно, економичните влошки обично не доаѓаат со шипки за намалување на шумот за задниот дел од подлогата. Овие шипки се клучни за намалување на квичењето на сопирачките. Дури и ако шипките доаѓаат со влошките, тие обично се толку низок квалитет што не го намалуваат квичењето на сопирачките. 5>

Подлошките од производителот на оригинална опрема (OEM) се дизајнирани да го дуплираат нивото на квалитет на сопирачкатавлошки инсталирани во фабриката. Во зависност од брендот, тие може или не мора да вклучуваат штипки и шипки против штракаат. Овие влошки ќе дадат добар работен век еднаков на фабричките влошки

Професионални премиум влошки за сопирачки

Како што имплицира името, овие влошки се чекор напред од OEM одделение. Изградени се со поквалитетни материјали за триење и најквалитетни челични потпорни плочи. Тие може или не може да ви овозможат подолг животен век на перничињата, но ќе ви овозможат понепречено сопирање со помал шум.

Каков состав треба да добијам перничињата за сопирачките

Трамките се достапни во не-азбестни органски (NAO) , полуметални (полу-метли) и керамика. NAO влошките беа дизајнирани да ги елиминираат опасностите по здравјето од азбестните влошки што се користат пред производителите на автомобили да ги разберат опасностите по здравјето на азбестот. Тие се помека подлога од полу-метли, така што тие се полесни за роторите и создаваат помалку бучава и создаваат помалку прашина од сопирачките. Но, генерално, тие не траат толку долго. Производителите на автомобили постепено ја укинуваат употребата на NAO влошки. Меѓутоа, ако вашиот автомобил доаѓа со NAO, треба да размислите да ги замените со NAO или керамика.

Полу-метли влошките се полни со челични влакна за да се оддалечи топлината од подлогата и површината на роторот . Зголемувањето на топлината е непријател на доброто сопирање, така што производителите на автомобили користат полукружни влошки во SUV и камиони за да добијат максимална моќност на сопирање. Сепак, подлогите за полу-метеж се поцврсти, создаваат многу повеќе бучаваквичете при сопирање, носете ротори побрзо и создавајте најмногу прашина за сопирачките. Тоа може да направи вашите алуминиумски тркала да изгледаат валкано кафеаво. Се чини дека оние што сами се прават брзо ги заменуваат керамичките влошки за полу-метли за да го намалат шумот и прашината. Одлично размислување на површината, но се откажувате од моќта на сопирање. Сериозно, ако вашиот SUV или камион доаѓа со полу-метли, навистина треба да ги замените со полу-метли за да ја задоволите фабричката моќ на сопирање. Керамичките влошки нема да го прават истото.

Керамичките влошки беа дизајнирани да нудат непречено и тивко слободно сопирање на NAO влошките, но обезбедуваат подолг животен век. Почнувајќи од 2013 година, повеќе од 60% од сите нови автомобили на патиштата имаа керамички влошки од фабриката.

Марките и квалитетот на перничињата и чевлите за сопирачките заедно.

Производителите на автомобили мора да ги исполнуваат ригидните федерални стандарди кога дизајнираат сопирачки за ново возило. Но, НЕМА федерални стандарди за резервни влошки - нема. Поентата овде е дека нема две исти или полу-метлички или керамички влошки. Со други зборови, керамиката не е секогаш керамика. Можете да купите керамичка подлога што е ѓубре, или можете да купите она што е на врвот на линијата. Значи, сето тоа се враќа на која класа и бренд купувате. Еве еден прајмер за производителите на влошки за сопирачките

Секоја од овие компании се смета за реномиран производител на влошки за сопирачките

Bendix, Raybestos, Monroe, Centric, Wagner, PowerStop, EBC, Bosch, Advics, AKEBONO, Brembo, Ferodo, AC Delco иMotorcraft,

Марки на продавници

Овие брендови се сметаат за „марки на продавници“ или „приватна етикета. „Овие добавувачи на автоделови не прават свои влошки за сопирачките. Тие склучуваат договор со голем производител до производител на влошки за сопирачки и ги пакуваат под името на нивната продавница:

NAPA/United, Carquest, Duralast (марка на продавницата на AutoZone), Wearever (продавница бренд на Advance Auto Parts), Brake Best (продавница бренд на O'Reilly Auto Parts.

Продавниците за автоделови NAPA и Carquest се грижат за професионални продавници за поправка на автомобили и во минатото продаваа само делови за сопирачки со врвен квалитет. Меѓутоа, за да се натпреваруваат со продавници ориентирани во малопродажба како AutoZone, Advance Auto и O'Reilly, тие сега нудат економични и професионални оценки. Моето мислење за персона е дека NAPA и Carquest влошките за професионална оценка се малку добри како влошките на брендовите наведени погоре. Но, не сум толку сигурен во брендовите на продавниците за малопродажба. Немам податоци за да го поддржам тоа. Но, моето чувство е дека ако сакате да платите блиску до цената на брендот, зошто да не купите дел од брендот со име?

Увозници

Бек Арнли е увозник на автоделови.Тие ги набавуваат своите производи директно од производителите на OEM во Јапонија и Кореја. Со други зборови, обично го добивате истиот дел од сопирачката што би го добиле од одделот за делови на дилерот.

Ротори на сопирачките

Исто како и материјалите за триење на сопирачките, роторите исто така доаѓаат во неколку класи .Роторите за економично и сервисно одделение се изградени за ценовно свесни клиенти на мало и продавници кои продаваат работи за економични сопирачки. Роторите за економично и сервисно одделение не се изградени според истите стандарди како OEM роторите. Прво, тие се направени со помалку метал. Фотографиите подолу ја илустрираат поентата. Овие два ротори се за исто возило. Едниот е економичен ротор, а другиот е професионален ротор изграден според OEM стандардите. Забележете ја разликата во тежината.

Економски ротор на скала

Ротор за сопирачки со професионален квалитет

На следните фотографии ќе ја видите разликата во дебелината на делот „изметен“ од роторот на сопирачката. Економскиот ротор е потенок, така што не може да ја исфрли топлината исто како и врвниот ротор.

Ротор за економична сопирачка. Забележете ја потенката површина на триење

Ротор од професионален степен. Забележете ја подебелата површина на триење

Исто така види: Nissan Pathfinder застанува во празен од по сопирањето

Понатаму, економичните ротори немаат ист број на перки за ладење како производителот на автомобилот или имаат многу помалку ефективен дизајн на перки за ладење. Со оглед на тоа што производителите на автомобили ја намалуваат тежината на роторите на сопирачките, тие мора да ја компензираат со зголемување на ефективноста на ладењето на перките за ладење. Затоа, не е невообичаено да се видат заоблени перки за ладење и повеќесегментни перки за ладење на OEM роторите. Меѓутоа, бидејќи многу од тие дизајни се патентирани и поскапи за производство, производителите на економични ротори често го прескокнуваат дизајнот на OEM и фрлаат традиционални директни перки,драматично ја намалува способноста на роторот да се лади.

Конечно, економичните ротори содржат многу помалку јаглеродни синџири во суровините, така што тие се трошат побрзо, создаваат повеќе бучава, создаваат повеќе прашина и побрзо ги трошат материјалите на триење.

Хардвер за дебеломер на сопирачките

Корисниците честопати штедат на хардверот на сопирачките, одлучувајќи повторно да ги користат фабричките штипки против штракаат или кородираните иглички за лизгање на дебеломер. Тоа е ОГРОМНА грешка. Клиповите против штракаат ја губат својата напнатост поради високите температури што се создаваат при сопирање. И тие имаат тенденција да 'рѓа. Новиот хардвер за дебеломер чини дури 10 долари за двете предни клешти и го враќа системот за сопирање на првобитната работа. Едноставно кажано, вие сте луди да не ги замените овие евтини, но сепак критични делови за сопирачките.

Нова штипка против штракање наспроти 'рѓосана

Целосен сет на хардвер за дебеломер

Истото правило важи и за игличките со дебеломер. Корозијата на игличките на лизгачот го спречува брзото ослободување на дебеломерот. Тоа предизвикува влечење на перничињата на сопирачките, нерамномерно абење на перничињата и драматично намален век на траење. Лизгачките иглички на дебеломер на сопирачките се евтини. Исчистете ја старата маст и проверете ги старите иглички. Ако покажуваат знаци на корозија или истрошеност, заменете ги со нови иглички.

Кородирани иглички за лизгање

Делови за сопирачките на барабанот

Покрај купувањето на брендирани сет на чевли за сопирачки, ќе ви треба и нов хардверски комплет. Комплетот доаѓа со нови пружини и хардвер за држење. не бидиглупави и обидете се повторно да ги искористите старите извори. Тие се натопени на топлина и имаат помала напнатост. Тие се исто така 'рѓосани. Ако некој се скрши, може да ја уништи целата работа на сопирачката.

Тапани: Погледнете ја дискусијата за квалитетот на роторот на сопирачките погоре. Истите правила важат и за барабаните на сопирачките.

Алати за сопирачки со диск

Демачите на сопирачките со еден клип на предните тркала може да бидат

Стегач C

компресиран со два евтини алатки: 8-инста C-стегач и алатка за повлекување на клипот.

Двојните и четириклипните клешти бараат специјални алати

Четириклипно распрскувач

за повлекување на клиповите.

Задните клешти на сопирачките со интегрални рачни сопирачки бараат различна алатка за повлекување на клипот. Во овие дебеломер, клипот мора да се навртува назад во отворот. Ова бара движење на туркање и вртење што е тешко да се постигне без вистинската алатка. За да бидат работите уште полоши, некои задни дебеломер бараат вртење во насока на стрелките на часовникот, додека други бараат вртење спротивно од стрелките на часовникот. Консултирајте упатство за продавница за да ја одредите насоката за вашето конкретно возило.

Алатка за повлекување на клипот на дебеломер на задната диск сопирачка

Алатка за повлекување на клипот на дебеломер на задната диск сопирачка – лев конец

Алатки за сопирачки на барабанот

Папурите за сопирачките на барабанот се држат на место со пружини. Во минатото, се што ви требаше беше клешта со канџи за да ги откачите пружините од горната обетка и алатка за отстранување на пружините за да го отстраните држењетонадолу извори. Но, производителите на автомобили отидоа на пружини со помала тежина за кои се потребни специјални алатки за отстранување на пружините.

Алатка за отстранување на пружината со Т-рачка

Држете алатка за отстранување пружини надолу

Па, еве ја, целосна дискусија за „кои делови ми требаат за работа со сопирачките“, заедно со „за какви алатки ми требаат работа со сопирачки.“

©, 2015 година

Зачувај

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.