Кавитација на пумпа за вода

 Кавитација на пумпа за вода

Dan Hart

Што е кавитација на водена пумпа?

Кавитација на пумпа за вода е ерозија на пластични и метални компоненти поради формирање на ситни меурчиња од супер загреана пареа. Меурчињата се формираат поради разликата помеѓу притисокот на пареата и притисокот на системот за ладење или притисокот и вшмукувањето создадени од пумпата. Супер загреаната пареа ги јаде куќиштето на пумпата за вода и работното коло, предизвикувајќи предвремено откажување на пумпата за вода и прегревање на моторот. Меурчињата од прегреана пареа напаѓаат метал и пластика речиси како да се пука во куќиштето од пиштол за минирање на песок.

Кавитација на водна пумпа

Кавитација може да биде предизвикана од разлика помеѓу притисокот на пареата и притисокот на системот за ладење

Еве еден пример. Знаете дека капачето на радијаторот му помага на системот за ладење на моторот да создаде притисок, обично 9-15-psi. На системот за ладење му треба притисок за да се зголеми точката на вриење на течноста за ладење. Да речеме дека го отстранувате капачето на радијаторот на жежок мотор додека работи, што е нешто што никогаш не треба да го правите. Откако ќе го извадите капачето, го ослободувате притисокот во системот, што ја намалува точката на вриење на течноста за ладење. Топлата течност за ладење се претвора во пареа. Така, секое губење на притисокот на системот за ладење може да доведе до формирање на пареа и кавитација. Ова е губење на притисокот на ПАРУВАТА. Повторно, разликата помеѓу нормалниот притисок на системот за ладење и нешто помалку од притисокот на системот за ладење се намалуваточката на вриење на течноста за ладење и создава пареа.

Кавитација предизвикана од нормалното функционирање на пумпата

Сега да зборуваме за притисокот и вшмукувањето создадени од пумпата. Како што се врти работното коло на пумпата за вода, создава негативен притисок на влезната страна на пумпата додека вшмукува течноста за ладење. Сценариото за негативен притисок е исто како примерот погоре, каде што ја намалува точката на вриење на течноста за ладење. Само овој пат помал притисок се создава со дејството на пумпата наместо со отстранување на капачето на радијаторот. Колку повеќе негативен притисок создава пумпата за вода, толку повеќе таа има тенденција да создаде празнина во течноста за ладење, која всушност е прегреана пареа.

Кавитација е предизвикана и од ниското ниво на течноста за ладење

Оваа е убава лесно да се разбере. Системот има малку течност за ладење, што значи дека има воздух во системот. Пумпата за вода не мора да создава воздушни меури; ниското ниво на течноста за ладење само по себе ги создаде воздушните меури.

Како да се избегне кавитација на пумпата за вода?

Обратете внимание на односот вода/течност за ладење

Состојбата на течноста за ладење игра директна улога во тоа дали вашата пумпа за вода ќе создаде кавитација. Всушност, неправилно измешаната течност за ладење (вода наспроти концентрирана течност за ладење) ја менува својата специфична тежина и тоа го менува начинот на работа на пумпата за вода.

Исто така види: Спецификации за вртежен момент на навртката на Subaru

Водата го лади моторот подобро од течноста за ладење, но никогаш не треба да се користи во вашиот мотор бидејќи не содржи анти-корозивни адитиви. Производителите на течности за ладење обично препорачуваат мешавина од 50/50 вода/течност за ладење, но може да предложат мешавина од 30/70% во многу ладни клими за да се спречи замрзнување. Ако односот вода/течност за ладење е исклучен од спецификациите, тоа ќе влијае на ефикасноста на ладењето на моторот И ќе промовира кавитација.

Ако концентрацијата на течноста за ладење е повисока од 50%, ќе ја изгубите ефикасноста на ладењето и таа дополнителна топлина може да промовира кавитација.

Истрошеното средство за ладење предизвикува кавитација на водната пумпа

Течноста за ладење на моторот содржи пакет со адитиви со средства за навлажнување или

Пластично коло оштетено од висока киселост и кавитација

сурфактанти за намалување на површинскиот напон, овозможувајќи и на течноста за ладење да пренесува топлина поефикасно. Пакетот со адитиви, исто така, вклучува пуфери за контрола на pH и антикорозивни адитиви за да се спречи галванско дејство (електролиза).

Како што пакувањето со адитиви се троши или се исцрпува, течноста за ладење има тенденција да се вжешти и да стане покисела. Тоа ги оштетува сите пластични компоненти во системот за ладење, особено пластичните работни кола на пумпата за вода.

Корозијата во радијаторот предизвикува кавитација на пумпата за вода

Повторно, ако течноста за ладење не може да пренесе топлина, таа работи пожешка а тоа предизвикува меурчиња на пареа кои резултираат со кавитација.

Корозијата, исто така, предизвикува протекување, а протекувањето го намалува притисокот во системот за ладење, што ја намалува точката на вриење, што предизвикува пареа.

Знаци на кавитација

Прегревање на моторот поради поголема содржина на пареа и работно колодеградација

Исто така види: Хонда тешко се менува

Пумпата за вода протекува низ дупката за плачење.

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.