Како работи мониторот за животен век на маслото?

 Како работи мониторот за животен век на маслото?

Dan Hart

Содржина

Различни типови на монитори за животниот век на маслото

Што го одредува животниот век на маслото?

Животот на маслото се деградира поради многу фактори. Еве ги најважните:

Температурата на моторното масло го одредува животниот век на маслото

Студиите покажуваат дека температурата на маслото е единствениот најважен фактор во одредувањето на животниот век на моторното масло. Кога маслото ќе достигне работна температура на моторот, тоа е доволно жешко за да испари водата и да загадува што го намалува животниот век на маслото. Ладното палење и кратките патувања го спречуваат моторното масло да ја достигне критичната температура.

Исто така види: Повлекување на истекување на резервоарот за гориво на Hyundai Sante Fe

Студеното палење Одредете го животниот век на маслото

Кога ќе стартувате ладен мотор, компјутерот командува со богата мешавина на гориво. Бидејќи сите мотори имаат одредено количество на дување (воздух/гориво и издувни гасови кои продираат покрај прстените на клипот и во картерот), кои дуваат може да го разредат и контаминираат моторното масло. Ако стартувате ладен мотор и го возите на кратко растојание кое не е доволно долго за да зоврие суровиот гас и кондензацијата, таа течност се згрутчува со маслото за да формира тиња.

Кратки патувања Одредете го животот на маслото

<6 4>Моторите со внатрешно согорување достигнуваат врвна ефикасност кога ќе достигнат работна температура. Тоа е кога трошат најмалку гориво. До тој момент, тие работат на богата смеса, а дополнителното гориво и влага се навиваат во картерот.

Застанете и возете Одреди го животниот век на маслото

Забрзувањето му става максимален стрес на моторното масло. Смолкнувањето предизвикано одзабрзувањето ги оштетува адитивите за подобрување на вискозноста кои го спречуваат маслото да ја достигне максималната вискозност. Застани и тргни со возење драматично го скратува животниот век на подобрувачите на вискозноста.

Прашливите или екстремно жешките услови на возење го одредуваат животниот век на маслото

Покрај подмачкувањето на подвижните делови, втората најважна работа на моторното масло е да ги отстрани топлина создадена од триење. Моторното масло се потпира на ефектот на ладење на воздухот што се движи покрај садот за масло за да ја отстрани дополнителната топлина. Кога возите во екстремно топли услови, маслото не може да се олади правилно и побрзо се распаѓа. Исто така, условите со прашина може да дозволат нечистотијата да навлезе во картерот, предизвикувајќи моторното масло да стане абразивно.

Моторот со турбо полнење го одредува животниот век на маслото

Турбото се вртат со близу 200.000 вртежи во минута и работат исклучително жешко , па затоа бараат постојан проток на чисто масло за да се намали триењето и топлината. Моторното масло во мотор со турбо полнење ќе се распаѓа побрзо од истото масло во мотор без турбо полнење.

Flex-fuel го одредува животниот век на маслото

горивото E-85 содржи приближно 85% етанол и 15% бензин. Гасовите од Е-85 можат да бидат покорозивни за маслото во вашиот картер отколку истите гасови од горивото Е-15. Ако користите Е-85, може да го намалите животниот век на маслото.

Работата со влечење и тешко оптоварување го одредува животниот век на маслото

Влечење и влечење тешки товари ставаат максимален стрес на смолкнување на молекулите на маслото и подобрувачите на вискозноста такатие се разградуваат побрзо.

Исто така види: Постојано загревање на седиштата кај џипови на GM

Големата километража го одредува животниот век на маслото

Моторите со голема километража имаат повеќе абење и тоа создава повеќе дување и повеќе топлина поради триењето. Таа состојба резултира со побрзо распаѓање на маслото.

Нивото на маслото помеѓу промените го одредува животниот век на маслото

Сите мотори со внатрешно согорување согоруваат одредена количина масло. Ако не го проверите нивото на маслото и не го полните помеѓу промените, ќе го забрзате распаѓањето на преостанатото масло.

Монитор за животен век на маслото што ја следи километражата

Овој тип на монитор за животен век на масло ве предупредува кога Стигнавте однапред одреден интервал на километража од вашата последна промена на маслото. Ова е НАЈМАЛКУ прецизно од сите типови бидејќи системот за следење нема поим колку ладни стартувања сте извршиле од последната промена на маслото или како го возите вашето возило. Со други зборови, системот за следење на животниот век на маслото заснован на километражата ги игнорира сите фактори на деградација на животниот век на маслото наведени погоре.

Монитор за животен век на маслото што ги следи вашите услови за возење

Кај овој тип на систем, маслото животниот монитор ги следи вистинските работни услови на моторот. Додека секој производител на автомобили следи различни фактори, повеќето бараат број на ладни стартови и температура на амбиенталниот воздух, вртежи во минута и часови од последната промена на маслото.

Системот за следење на животниот век на маслото на GM (GMOLM), на пример, започнува со пред -одреден број на вртежи на моторот и милји зачувани во меморијата. GMOLM почнува да одбројува од таа пред-одреден број штом ќе го запалите моторот по ресетирање на промената на маслото. GMOLM, исто така, ја следи температурата на моторот и додава мултипликатор на одбројувањето врз основа на тоа колку температурата на маслото варира од „нормалната“. На пример, ако возите со прегреан мотор над 260°, GMOLM веднаш ќе го намали преостанатиот век на масло на 0%. GMOLM, исто така, го следи бројот на работни часови и милји, предизвикувајќи светлото за промена на маслото да се запали на 7.500 милји или една година, кое и да се случи прво.

Интелигентниот животен монитор за масло на Ford е сличен на GMOLM, додека Fiat -Системот Chrysler исто така се прилагодува на количината на етанол во горивото.

Следење на животниот век на маслото според температурата на маслото и условите за возење

VW и Audi ги следат истите фактори како GM, Ford и Chrysler, но исто така погледнете го термичкото оптоварување на маслото користејќи комбиниран сензор за ниво на масло и температура и прилагодување со алгоритам за потрошувачка на гориво и километража и време. Мерењето на нивото на маслото на потрошувачката на гориво е важно бидејќи системот GM, Ford и Chrysler НЕ го следи нивото на маслото. Ако ги активирате тие мотори кога има малку масло, мониторите за животниот век на маслото ќе бидат неточни. Така, системите VW и Audi се фактор во дополнителното абење предизвикано кога возите со помалку од препорачаното ниво на масло во картерот.

Животот на маслото мерено според вистинската состојба на маслото

Сите горенаведени методи се базирани на емпириски модели и алгоритми, но тиене ја мери вистинската состојба на маслото. За да ја измерите вистинската состојба на маслото, би сакале да ги следите диелектричните својства на маслото додека се разградува, како и исцрпувањето на адитивите на маслото. Исто така, би сакале да ја следите количината на гориво или течноста за ладење во маслото. Mercedes и BMW користат сензор за состојба на масло за да ги следат тие својства заедно со работните услови. Меѓутоа, како и другите наведени методи, овие системи претпоставуваат дека сте го користеле препорачаното масло.

Кога не можете да му верувате на системот за следење на животниот век на маслото

• Користите различен степен на масло . Ако вашето возило бара синтетичко масло, а вие користите конвенционално, не можете да му верувате на мониторот за животниот век на маслото.

• Користите различна класификација за сервисирање на маслото. Повеќето европски мотори бараат масло од класа ACEA, додека повеќето домашни и јапонски бараат Американски институт за нафта (API) SN PLUS или Меѓународен комитет за стандардизација и одобрување на мазива (ILSAC) GF-5

• Вие користите различен вискозитет на маслото

• Користите синтетичко масло со долг век на траење со филтер за масло што не е оценет за долг век

©, 2019 година

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.