Како функционира системот на експанзионен вентил за наизменична струја

 Како функционира системот на експанзионен вентил за наизменична струја

Dan Hart

Работа на автоматско проширување на вентилот за наизменична струја

Како функционира системот на автомобилски вентили за наизменична струја

Многу производители на автомобили сега користат автомобилски експанзионен вентил за наизменична струја во нивните системи за наизменична струја. Експанзиониот вентил е едноставно уред за мерење на ладилното средство за контрола на брзината на проток на течноста за ладење во испарувачот што се наоѓа во вашата цртичка. На илустрацијата подолу, ќе видите дека гасот со низок притисок тече надвор од намотката на испарувачот и низ експанзиониот вентил. Како што тече, температурата на течноста за ладење се открива со шипката што минува низ приклучокот. Прачката е прикачена на дијафрагмата на крајот на вентилот. Врз основа на разликата во температурата помеѓу гасот во надворешниот дел на дијафрагмата и температурата што се лади од шипката, дијафрагмата ја придвижува централната мерна шипка во или надвор од приклучокот за висок притисок за да го измери ладилното средство во испарувачот. Навистина е толку едноставно.

Проток на течноста за ладење низ системот

Кога ќе се заглави AC компресорот, тој го вшмукува ладилниот гас со низок притисок од испарувачот. Температурата на гасот ја менува брзината на проток на течноста под висок притисок што доаѓа во испарувачот. Потоа, компресорот го компресира гасот во поголем притисок и го присилува во кондензаторот. За време на циклусот на компресија, температурата на гасот се зголемува. Протокот на воздух низ кондензаторот го лади гасот со висок притисок, предизвикувајќи тој да се кондензира во течност со висок притисок.

Високиотладилното средство под притисок поминува низ приемник/се суши за да се отстрани влагата. Потоа тече до мерната порта на експанзиониот вентил. Откако течноста под висок притисок ќе помине низ мерната порта, притисокот на течноста паѓа и течноста почнува да го полни испарувачот. Протокот на воздух низ испарувачот предизвикува течното ладилно средство да врие и повторно да се претвори во гас. Количината на топлина што е потребна за да се промени средството за ладење од течност во гас е она што системот за наизменична струја го отстранува од вашиот автомобил.

Како функционираат експанзионите вентили со наизменична струја

Исто така види: Дијагностицира бучава или вибрации на CV зглобот

Што не е во ред со проширувањето вентил?

Експанзионните вентили може да откажат на три начини:

    1. Мерната шипка се затнува со заптивната смеса.
    2. Мерната шипка се врзува во приклучокот
    3. Дијафрагмата на експанзиониот вентил развива протекување, спречувајќи ја мерната шипка да се движи.

Затнат експанзионен вентил

Исто така види: Не работат бравите на вратите на Honda CRV

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.