Исплакнете го автоматскиот кондензатор за наизменична струја

 Исплакнете го автоматскиот кондензатор за наизменична струја

Dan Hart

Можете ли да испуштите автоматско наизменична струја кондензатор?

Продавницата вели дека не може да го испушти AC кондензаторот. Точно?

Го слушам ова постојано и одговорот зависи од типот на кондензаторот во вашето возило. Постарите возила користеа кондензатори со паралелен проток на цевки и перки, а можете да исплакнете автоматски кондензатор со наизменична струја на постари возила со комплет и алатка за испирање со наизменична струја. За жал, кондензаторите со цевки и перки не се ни приближно ефикасни како поновите серпентински и микроканални кондензатори, така што производителите на автомобили се префрлија во подоцнежните години за да ја подобрат ефикасноста на наизменична струја. Повеќето серпентински кондензатори не можат да се исплакнат бидејќи рамната цевка е премногу мала за ефикасно да се исплакне. Возилата од доцните модели користат микроканални кондензатори со рамни цевки кои едноставно не можат да се исплакнат; тие мора да се заменат.

Исто така види: BMW Материјал за браник и поправка на браник

Што е автоматско наизменична струја со микроканален кондензатор со рамна цевка?

Целата поента на кондензаторот е да постави што повеќе средство за ладење во контакт со протокот на воздух со цел да се отстрани топлината. Микроканалните кондензатори со рамна цевка го прават тоа многу подобро од кондензаторите со цевки и перки и серпентина. Рамните цевки се екструдирани со многу мали премини кои се истакнуваат во отстранувањето на топлината. Тоа е добриот дел. Лошиот дел е што микроканалите се толку мали, се затнуваат со системски остатоци и тиња и тој материјал не може да се исфрли само затоа што премините се толку мали..

Исто така види: P0128 Форд Фокус

Што предизвикува да се затне кондензаторот за наизменична струја?

Автоматските AC системи користат гумено цревои пломби и пластични делови. AC компресорот доживува абење со текот на времето и произведува метални честички. Исто така, воздухот и влагата во системот со наизменична струја реагираат со ладилното средство за да формираат киселини и тиња кои се таложат во кондензаторот бидејќи е веднаш по компресорот. Со други зборови, кондензаторот, екранот на цевката за отворот и експанзиониот вентил делуваат како собирач на отпад за системот за наизменична струја.

Значи, мора да го замените кондензаторот ако компресорот не успее?

Убаво многу. Повеќето производители на компресори бараат не само замена на кондензаторот, туку и замена на машината за сушење на приемникот за да се одржи фабричката гаранција. Тие едноставно не сакаат остатоците да се олабават и да го оштетат компресорот.

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.