Индексирање на свеќички

 Индексирање на свеќички

Dan Hart

Индексирање на свеќичката

Што е индексирање на свеќичката?

Кај некои доцни модели на мотори опремени со директно вбризгување бензин, важно е отворениот крај на заземјената електрода на свеќичката да не биде директно свртен кон или кон вбризгувачот на горивото или кон доводниот вентил.

Кога целосно ќе се заврти, отворениот дел од свеќичката, каде што може да се види централната електрода, ќе биде во центарот на опсегот од 45° на инјекторот и доводниот вентил. Ова конечно позиционирање овозможува „висока запалливост“.

Исто така види: Жолта пушка под капачето за масло

Како да инсталирате свеќичка во мотор дизајниран со индекс

Во моментов (пролет 2023), следните производители бараат индексирање на свеќичката во некои од нивните мотори:

• Автомобилство: Mercedes Benz, Land Rover, Jaguar, Nissan/Infiniti и Freightliner

• Non-Auto: Ski-Doo Snowmobiles with/E Tech Engines

Навоите на свеќичката на главата на цилиндерот и препорачаните свеќички имаат нишки ориентирани така што свеќичката е правилно индексирана кога е инсталирана според спецификацијата со помош на вртежен клуч.

1) Започнете со навојување на свеќичката со рачно користејќи го соодветниот штекер за свеќичка

2) Потоа затегнете го до спецификации користејќи калибриран вртежен клуч.

Не користете воздух или батерија Крт.от напојуван за вградување свеќички, особено во мотор дизајниран со индекс.

Запомнете, кога е правилно инсталиран, отворениот крај на свеќичката треба да биде свртен кон горивото GDIинјекторот и доводниот вентил. Единствениот начин да се постигне оваа ориентација е да се користи вртежен клуч.

Исто така, никогаш не инсталирајте неиндексирана свеќичка во овие апликации.

Исто така види: P0171, P0172, P0299 или P2227 на GM турбо мотори

©, 2023

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.