Honda P0685 - Дијагностицирајте и поправете

 Honda P0685 - Дијагностицирајте и поправете

Dan Hart

Honda P0685

Дијагностицирајте и поправете го Honda P0685

Honda P0685 е вообичаено погрешно дијагностициран проблем бидејќи кодот за проблеми ве наведува да верувате дека проблемот е во ECM. Тоа е затоа што кодот е дефиниран како: P0685 Коло за контрола на напојувањето на PCM/Неисправност на внатрешното коло. Но, прво треба да разберете како функционира ECM.

Помош за работа Honda за да помогне во дијагностицирањето на Honda P0685

Помошникот за работа Honda е за следните возила и е дизајниран да ви помогне да ги разберете проблемите со Honda P0685 шифрирајте и дајте дијагностички совети.

Исто така види: Тојота P2118

Возила погодени од Honda Job Aid

2003–12 Accord

2005–07 Accord Hybrid

2006–12 Civic and Civic Hybrid

2010–12 Crosstour,

2005–12 CR-V

2011–12 CR-Z

2003–11 Element

2007–12 Fit

2010–12 Insight

2005–12 Odyssey

2005–12 Pilot

2006–12 Ridgeline

2006–09 S2000

Услови за поставување на Honda P0685

• ECM детектира внатрешен дефект на колото.

• ECM детектира неправилен процес на исклучување на ECM . Тоа е она што предизвикува најголема конфузија при дијагностицирање на овој код.

ECM има специфична рутина за исклучување. Кога клучот за палење е свртен во положбата OFF, ECM останува вклучен краток период за да изврши некои дијагностички тестови. Ова трае неколку милисекунди. Откако ќе заврши, ECM го пресекува сигналот за заземјување (MRLY)  PGM-FI контролна намотка на главното реле, што ги отвора контактите, вртејќи го главниотисклучување на релето.

Кога ќе го стартувате возилото, ECM го гледа напонот на батеријата од IG1, а потоа обезбедува заземјување (MRLY) на контролниот калем на релето PGM-F1, кој ја активира главната PGM-FI за да обезбеди напојување на ECM вклучено (IGP), на инјекторите и на другите релеи.

Ако колото IGP го изгуби напонот или тој напон наизменично падне премногу ниско додека ECM командува со главното реле да се вклучи, ECM се исклучува, поставувајќи го P0685.

Дијагностицирај го P0685

1. Свртете го прекинувачот за палење на ON (II).

2. Исчистете го кодот за проблеми

3. Вклучете го моторот и оставете го да работи 30 секунди.

4. Свртете го прекинувачот за палење на LOCK (0).

5. Свртете го прекинувачот за палење на ON (II).

6. Проверете дали е во тек или потврден P0685.

Исто така види: Температурниот мерач паѓа при возење

7. Проверете ја состојбата на батеријата и заменете ја ако е потребно.

8. Проверете ги позитивните и негативните приклучоци на терминалот на кабелот за батеријата и приклучоците за заземјување кај моторот и менувачот.

9. Вклучете го моторот и оставете го во празен од. Потоа вклучете ги фаровите на долгото светло и вклучете го клима-уредот со вентилаторот на високото светло. Ова ќе ги загрее каблите на батеријата и другите електрични компоненти за да ги подготви за тестирање на топла (нормална) состојба. Оставете го моторот да работи 30 минути. Потоа исклучете го.

10. Вклучете го прекинувачот за палење на ВКЛУЧЕНО (II) и оставете ги предните фарови вклучени и вентилаторот на високо ниво.

11. Направете мерење на падот на напонот на позитивната и негативната батеријакабли. Свиткајте ги каблите додека го следите падот на напонот. Ако падот е повеќе од околу 0,3 волти, заменете го неисправниот кабел.

12. Свртете го прекинувачот за палење на LOCK (0) и исклучете ги фаровите.

13. Направете ги овие проверки:

• Проверете дали има повремен краток спој на заземјувањето во позитивниот кабел за батеријата и кабелот на алтернаторот B+.

• Проверете ги приклучоците на главното реле 1 PGM-FI во подот кутија со осигурувачи/реле. Ако е неисправна, заменете ја кутијата со осигурувачи/реле под аспираторот.

• Проверете ги главните осигурувачи PGM-FI и нивните врски.

• Проверете ги колата за заземјување помеѓу терминалот G101 и ECM/PCM . Проверете дали соодветната завртка за сечење навој е поставена на приклучокот за заземјување.

• Проверете дали има лоши или лабави врски (потенцијал се отвора) во следните кола помеѓу главното реле ECM и PGM-FI 1 во долниот -кутија со осигурувач/релеј.

14. Тестирајте го главното реле 1 PGM-FI или заменете го познатото добро реле.

Две најчести поправки за Honda P0685

Бидејќи ECM мора да види добар напон на MRLY и IGP, продавниците наоѓаат дека лошата батерија или лошиот алтернатор се двете најчести причини за нисконапонскиот сигнал.

Обидете се да ги извршите сите чекори погоре, вклучително и да го замените релето PGM #1. Но, проверете ја и состојбата на батеријата и алтернаторот.

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.