Dodge Ram P0016, P0013, P0014

 Dodge Ram P0016, P0013, P0014

Dan Hart

Што ги предизвикува P0016, P0013, P0014 на Dodge Ram?

Ако наидете на шифри за проблеми од 2010 5.7L V-8 Dodge Ram P0016, P0013, P0014, не паничете. Сите овие кодови се поврзани и се вртат околу P0013. Еве што се случува.

Овој V-8 мотор има променливо време на вентилите. Крајните вратила се ротираат со хидраулични механизми за да се префрли времето на отворање на вентилот врз основа на командите од PCM. PCM пулсира напојување до електромагнет за да се отвори и затвори приклучокот за притисок на маслото. Брзото отворање и затворање го менува притисокот на маслото до механизмот на променливиот вентил (фазер) кој контролира колку го прилагодува времето на камерите.

Кога PCM ќе нареди соленоидот да се отвори и затвори, тој очекува да види дека брегастата осовина го менува времето за одредена сума. PCM ги проверува вредностите од сензорот за положба на брегаста осовина за да потврди дека брегастите вратила навистина се поместени за точната количина. Ако PCM нареди смена, но гледа неочекуван резултат, поставува код за проблем. Во овој случај, постави две шифри за грешка на брегаста осовина што укажува дека издувната осовина ја пропуштила целната поставка на брегот 1 и коленестото вратило и брегаста осовина не се усогласени.

Што ги предизвикува P0014 и P0016

Бидејќи механизмите на променливите вентили се управувани од импулсен притисок на маслото, користењето на вистинската вискозност на маслото е критично. PCM ја знае температурата на моторот и претпоставува дека сте користеле правилен вискозитет на маслото. Ако инсталирате различен вискозитет на маслото, намеханизмите на променливите вентили (исто така наречени фајзери) ќе реагираат поинаку, предизвикувајќи код за проблем.

ПЦМ исто така очекува дека сте го смениле маслото според препораките на производителот. Надминувањето на интервалите за промена на маслото може да резултира со акумулација на тиња во механизмите на променливите вентили и екраните за филтрирање кои потоа го намалуваат притисокот на маслото. Dodge има вградено процедура за чистење соленоид со променлива брегаста осовина за да го поправи овој проблем. Се управува со команди од алатка за скенирање. Ако тињата не може да се отстрани, електромагнетниот систем мора да се замени.

Dodge исто така вклучува процедура за чистење на фајзер што се иницира со алатка за скенирање. Ако постапката за чистење не го реши проблемот, фајзерот мора да се замени.

Исто така види: Дијаграм со осигурувачи на Ford Fusion 2012 година

Што предизвикува P0013

Сепак, во овој случај, се чини дека основната причина е P0013 Bank 1 Camshaft 2 Position Отворено коло на активаторот. PCM го пулсира напојувањето на темно сината жица во конекторот 3 на променливиот електромагнет на активирачот на брегаста осовина на брегот 1. Темно сината жица поминува низ конекторот C140 пред да пристигне до електромагнетниот систем. Соленоидот прима заземјување на црната жица (исто така поминува низ C140) и целосно интегрираниот модул за напојување (TIPM) и завршува на заземјувањето G108 на десниот заден дел од моторниот простор.

Кога PCM ќе ја напојува Електромагнетниот погон на положбата на брегаста осовина, очекува да забележи пад на напонот. Ако не, заклучува дека има отвореноколо помеѓу PCM и G108. Бидејќи електромагнетното коло не работи правилно, не е изненадувачки што PCM гледа неочекувани отчитувања на положбата на брегаста осовина. Затоа, прво започнете со решавање на проблемот со P0013.

Решавајте го проблемот со проверка на добро заземјување на црната жица кај електромагнетот. Ако не гледате добро заземјување, проследете ја црната жица за да го најдете отворот помеѓу електромагнетниот и G108. Ако имате заземјување на соленоидот, направете го рачниот тест за отпорност и континуитет во продавницата на самиот електромагнет.

P0013 Отворено коло на активатор за погон на брегаста осовина 2 позиции

Исто така види: AC работи само додека возите

Банка на целна грешка на издувните гасови 1

P0016 Непорамнување на тајминг на коленестото вратило/ брегаста осовина

©, 2016 година

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.