Chevrolet Cruze без чудак, без стартување, U0100 и U0101

 Chevrolet Cruze без чудак, без стартување, U0100 и U0101

Dan Hart

Круз без чудак, без стартување, U0100 и U0101 — Дијагностицирајте и поправете

Неколку возила на GM имаат проблеми со дигиталните линии за податоци на магистралата CAN. GM издаде сервисен билтен #17-NA-211 со совети како да го пронајдете проблемот во возилата наведени подолу. Проблемот се појавува на Chevrolet Cruze без чудак, без стартување, U0100 и U0101, но може да се појави и како проверено светло на моторот со само U0100 и U0101 шифри за проблеми на други возила.

U0100 Изгубена комуникација со контролниот модул на моторот

U0101 ја изгуби комуникацијата со контролниот модул за менувачот

Возилата погодени од сервисниот билтен #17-NA-211

Buick

Allure 2010-11

Каскада 2016-18

Бис 2013 2018

ЛаКрос 2010 2016

Регал 2011 2017

Верано 2012 2017

Исто така види: Не работат бравите на лизгачките врати на караванот

Шевролет

Cruze 2011 20

Equinox 2010 2017

Malibu 2008 2018

Исто така види: P0031 или P0037 Nissan Altima

Orlando 2012 2017

Sonic 2012 2018

Trax 2013 2018

GMC Terrain 2010 2018

Pontiac G6 2010 2010

Saturn Aura 2009 2009

Дијагностицирајте Chevrolet Cruze без стартување, U00 crank, и U0101

ИГН копчето е исклучено. Со помош на дигитален мерач, проверете го отпорот на пиновите 6 и 14 во конекторот за дијагностичка врска (DLC) OBD II. Точното читање е околу 60-Ω. Ако отчитувањето е во рамките на спецификациите, проверете го поврзувањето на заземјувањето G114 кое се наоѓа во близина на замаецот на страната на радијаторот на моторот. Исчистете го и прицврстете го приклучокот за заземјување. Ако таа врска е добра,префрлете се на конекторот ECM X1 Проверете ја виолетовата/жолтата жица на иглата 18 и виолетовата/жолтата жица кај конекторот X1 на иглата 13 на контролниот модул за менувачот.

Сепак, ако отчитувањето е 120-Ω, исклучете го конекторот X110 што се наоѓа под фиоката за батерии. Потоа проверете го отпорот помеѓу пиновите 13 и 14. Читањето треба да биде околу 120-Ω. Ако тоа се провери, проверете го отпорот помеѓу пиновите 13 и 14 на женската приклучна страна на конекторот. Треба да биде околу 120-Ω. Ако тоа се провери, побарајте корозија во конекторот.

Најчестите причини за Chevrolet Cruze без чудак, без стартување, U0100 и U0101

Проверете приклештени или оштетени жици на CAN автобусот долж предниот долен лев дел на подрамката, околу модулот на менувачот или проблеми со корозија/ожичување во кутијата со осигурувачи како што е наведено во сервисниот билтен

Најчестите причини опишани во сервисниот билтен # 17-NA-211

• Проверете го блокот со осигурувачи под капакот за оштетени приклучоци или лошо вклопување на терминалите и погрешно поставени осигурувачи во блокот осигурувачи.

• Проверете ги заземјувањата на TEHCM G106 и G107. Погледнете во упатството за продавница за локацијата на тие основи.

Напојувањата и заземјувањата секогаш треба да се проверуваат оптоварувањето за да се осигурате дека колата можат да работат правилно.

Проверете ја жицата за триење на сите остри предмети главно на врвот на менувачот, каде што ременот може да контактира со острата област наблок.

Проверка на игличките на конекторот на менувачот за оштетени приклучоци или лошо вклопување на терминалите. Откако ќе заврши проверката, повторно поврзете се со помош на диелектрична маст.

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.