C1201 Тојота

 C1201 Тојота

Dan Hart

Поправка на кодот за проблеми на Toyota C1201

Дијагностицира и поправка на шифра за проблеми на Toyota C1201

Шифра за проблем на Toyota C1201 може да биде многу тешко да се дијагностицира и поправи бидејќи тоа е толку општ код за проблеми

Неисправност на контролата на моторот C1201

Ако не сте знаеле од каде да започнете, би претпоставиле дека имате проблем со компјутерот/сензорот на моторот и дека тоа може да ве натера да бркате дупка за зајаци. Но, тука има навестување од каде да започнете. Кога ќе го побарате C1201 во професионален прирачник за продавница, шифрата е наведена во делот Контрола на стабилноста на возилото од прирачникот. Ах ХА! Има врска со системот за контрола на стабилноста. Но, што?

Како функционира контролата на стабилноста на возилото на Тојота

Системот за контрола на стабилноста на Тојота добива влезови од сензорот за скршнување, сензорот за забавување и системот ABS. Системот ABS ги добива своите влезови од сензорите за брзина на тркалата. Сензорите за брзина на тркалата имаат прилично висока стапка на неуспех, но кога не успеваат, тие обично поставуваат код за проблеми поврзан со ABS. Затоа, немојте да ги бркате проблемите со сензорот за брзина на тркалото, ако се добива само шифра C1201.

Ако системот за контрола на стабилноста на возилото Тојота почувствува заклучување на тркалото, сензор за забавување или сигнал од сензорот за скршнување што покажува дека возилото наидува лизгање, скршнување или некако излегува од контрола, ги активира ABS сопирачките и ја намалува моќноста на моторот за да се обиде да го врати под контрола. Одлично, како тоа се поврзува со аC1271?

Вообичаена причина за шифра за проблеми на Toyota C1201

Ако работите на управувачот, суспензијата или сензорите, може ненамерно да поставите шифра за проблеми на Toyota C1201.

За да може системот за контрола на стабилноста да работи правилно, мора да знае што известуваат сензорите за скршнување и забавување кога возилото е запрено на рамна површина. Тоа се нарекува постапка за калибрација или калибрација на нулта точка. Калибрацијата може да се изврши со или без алатка за скенирање.

Извршете калибрација на нулта точка на Toyota за да ја поправите шифрата за проблеми C1201

Паркирајте го возилото на рамна површина со не повеќе од 1° наклон. За време на постапката на нулта точка, немојте да го вибрирате возилото со навалување, движење или тресење. Не палете го моторот за време на постапката за калибрација на нулта точка.

Избришете ги податоците за калибрација на нулта точка

1. Свртете го прекинувачот за палење на ON.

Исто така види: 2011 Jeep Compass 2.0 Serpentine појас дијаграм со AC

2. Предупредувачките светла и индикаторските светла ќе се запалат 3 секунди за да покажат дека почетната проверка е завршена.

3. Со помош на скокач, поврзете ги и потоа исклучете ги приклучоците 12 (TS) и 4 (CG) на конекторот за податочна врска 4 пати или повеќе во рок од 8 секунди.

Калибрација на нулта точка на Toyota C1201. Терминали за поврзување на податоци за врски

4. Предупредувачкото светло „SLIP“ треба да се запали. Ако не, повторете ја постапката.

СЛЕДНО

5. Вклучете го прекинувачот IGN на OFF. Проверете дали е рачката на менувачотво Парк. Затегнете ја рачната сопирачка.

6. Поврзете ги терминалите 12 (TS) и 4 (CG) на конекторот за податочна врска

Исто така види: B1448 Светло за воздушни перничиња на Hyundai Accent

7. Вклучете го прекинувачот IGN на ON

8. Предупредувачкото светло „SLIP“ треба да трепка. Ако не трепка, повторно изведете ја калибрацијата на нултата точка  (6).

9. Вклучете го прекинувачот IGN на OFF

©, 2018

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.