Без чудак без старт – производ на Крајслер

 Без чудак без старт – производ на Крајслер

Dan Hart

Без чудак без стартување – производ на Chrysler

Во ред, така што го вртите клучот и добивате Без чудак без стартување. Па, во старите денови, напојувањето течеше од прекинувачот за палење до електромагнетниот систем на стартерот, а потоа до моторот за стартување. Нема шанси производителите на автомобили да ви го направат тоа толку едноставно. Секој производител на автомобили има различно поставување и не е ни исто од модел до модел во истиот производител. Но, ќе ве прошетам низ типично почетно поставување на Крајслер. Кликнете на PDF дијаграмот за поврзување прикажан овде и следете го.

Кликнете овде за да преземете PDF

Кога ќе го завртите клучот, струјата тече од осигурувач кој постојано се загрева и во прекинувачот за палење. Прекинувачот за палење има внатрешни отпорници кои ги менуваат вредностите на напонот во зависност од положбата на клучот. PCM ги чита различните напони и открива кога се обидувате да го запалите моторот. Ако е така, го проверува отчитувањето од TPS, сензорот за положба на коленестото вратило и менувачот (за да се увери дека е во парк или неутрален). Ако имате рачен менувач, PCM испраќа напон преку прекинувачот за блокирање на спојката и бара вратен напон.

Ако сето тоа се провери, PCM обезбедува заземјување на контролната намотка на релето на моторот на стартерот. Напојувањето на релето (за напојување на соленоидот) се обезбедува со различен осигурувач (затоа проверете ги осигурувачите). Откако ќе се заземји серпентина на релето, контактите обезбедуваат напојување на стартеротелектромагнет и кој му обезбедува напојување на моторот на стартерот. Видете колку едноставно беше тоа?

Започнете со проверка на осигурувачите. Ако се добри, повлечете го релето на моторот за стартување и користете дигитален мултиметар за да ги проверите напојувањето и заземјувањето на намотката на релето (клучот во положбата СТАРТ). Погледнете го распоредот на приклучокот за реле во приложениот дијаграм. Ако релето не се заземјува, нема да започнете ништо. Пред да го осудите PCM, проверете го напонот што влегува во PCM од прекинувачот за палење. Ако тоа е добро, проверете дали е заземјено релето на моторот на стартерот на задната страна на PCM. Проверете ги приклучоците за напојување и заземјување на PCM. Потоа проверете го референтниот напон кај сензорот TPS и коленестото вратило. Ако не добивате референтен напон, можеби гледате лош PCM.

Исто така види: Honda P0685 - Дијагностицирајте и поправете

© 2012

Исто така види: Подсвиркване звук од сопирачките

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.