AC дува ладно, а потоа топол Dodge Ram

 AC дува ладно, а потоа топол Dodge Ram

Dan Hart

AC дува ладно, а потоа топло Dodge Ram

Dodge Ram 1500 наизменична наизменична струја, компресорот се гаси, дува ладен, па топол, топол AC

Во основа има три секции во системот за наизменична струја; сензорите (сензори за висок и низок притисок и прекинувачот за вклучување/исклучување на наизменична струја), командната единица (контролниот модул на погонската единица- PCM) и компонентите „doing“ (релето на спојката на компресорот, спојката на компресорот и компресорот).

Исто така види: Хонда P0141

Тестирајте ја намотката на спојката на компресорот за да видите дали е добра

Компресорот за климатизација и склопот на спојката

Сензорите го информираат PCM ако притисокот во системот е превисок или ниско. А сензорот за низок притисок дава информации за тоа кога да се вклучи и исклучи компресорот. Врз основа на тие информации, PCM ја менува врската за заземјување со контролниот калем на релето на спојката на компресорот - единицата што всушност ја напојува спојката на компресорот. Конечно, тука се спојката на компресорот и компресорот.

Бидејќи повремено добивате ладен воздух, можеме да претпоставиме дека спојката на компресорот работи барем дел од времето. Кога спојката ќе престане да работи, првото нешто што би сакал да знам е дали добива енергија од релето на спојката на компресорот. Можете да го проверите тоа со отстранување на електричниот приклучок од спојката, палење на моторот, вртење на клима-уредот на MAX и тестирање на напонот на батеријата на темно сината/црната жица. Ако видите напон таму, проверете ја другата жица за добро заземјување. На земјатабидејќи спојката на компресорот работи на црна/бела жица од конекторот на спојката до спојување на горниот дел од менувачот. Од спојувањето, земјата продолжува и завршува на предниот дел на моторот. Ако добивате струја и заземјувате во конекторот на куплунгот, но спојката не се заглавува, најверојатно имате лоша спојка. Моја претпоставка е дека се загрева и создава отвор во намотката на спојката или конекторот. Ако НЕ добивате напојување од конекторот на куплунгот, тогаш би го проверил релето на компресорот за да видам дали всушност се поврзува со заземјување од PCM.

Моќта тече до контактите на релето на спојката на компресорот од осигурувачот J (10A) во центарот за дистрибуција на електрична енергија (PDC). Моќта тече до контролната намотка на релето од осигурувачот 11 (10А) во спојниот блок во левата табла за удар. Отстранете го релето на спојката на компресорот, стартувајте го моторот и свртете го A/C на MAX. Проверете дали има напон на батеријата на приклучоците 86 и 30 во приклучокот за реле.

Ако добивате напон, проверете дали има PCM заземјување на терминалот 85 во истиот приклучок. Доброто заземјување на терминалот 85 значи дека прекинувачите за висок и низок притисок, контролниот прекинувач за климатизација и PCM сите работат правилно, PCM бара работа на компресорот и обезбедува соодветно заземјување за контролниот калем на релето. Ако гледате напон и заземјување, обидете се да го замените релето со друго со ист број на дел. Потоа проверете дали има струјаповторно на конекторот на спојката на компресорот. Ако сè уште не гледате струја на куплунгот, може да имате проблем со корозија во внатрешноста на PDC или отворено во темно сина/црна жица што оди до куплунгот.

Исто така види: Капацитет на разладно средство Dodge и тип на масло за ладење

Сега, ако НЕ сте се заземјува на терминалот 85 во приклучокот за реле, тогаш PCM не го гледа соодветниот влез од прекинувачите на сензорот. Еве како работат тие сензори. PCM го напојува прекинувачот за климатизација во контролната глава на грејачот на светло зелената/белата жица. Кога ќе го вклучите прекинувачот за климатизација на ON или MAX, прекинувачот ја комплетира патеката до заземјување на црна/портокалова жица што завршува во центарот на цртичката. PCM го гледа падот на напонот и тоа е неговиот сигнал дека сакате A/C.

Следно, ги проверува прекинувачите за висок и низок притисок. Испраќа струја до прекинувачот за низок притисок (се наоѓа на врвот на акумулаторот за климатизација) на кафена жица. Ако притисокот на течноста за ладење е над ниската граница, струјата тече низ тој прекинувач и излегува до прекинувачот за висок притисок (поставен на задната страна на компресорот за климатизација) на темно сина жица. Ако притисокот на течноста за ладење е под границата за висок притисок, струјата тече од прекинувачот за висок притисок на светло зелена/бела жица и завршува на прекинувачот за климатизација во контролната глава. Така, патеката оди од PCM, преку прекинувачите за низок и висок притисок, преку прекинувачот за климатизација и до заземјување. PCM во основа бара континуитет прекусензорот се префрла, а потоа на заземјување. Ако сè работи правилно, PCM ќе види речиси 0 напон на тоа коло. Тоа е нејзината трага за да обезбеди заземјување на релето на спојката на компресорот за климатизација.

Системот мора да има најмалку 43-psi на акумулаторот за да ги затвори контактите во прекинувачот за низок притисок. Со затворени контакти и во прекинувачите за низок и висок притисок, PCM обезбедува заземјување на релето на спојката на компресорот за климатизација. Контактите на прекинувачот за висок притисок се отвораат на 450-490-psi и повторно се затвораат на 270-330-psi.

Значи, најверојатните осомничени се: наизменичен калем на спојката на компресорот, лошо реле на спојката на компресорот, корозија во PDC, отворете ја жицата до спојката на компресорот, испрекинато заземјување на страната на сензорот.

©, 2012 година

Зачувај

Dan Hart

Ден Харт е автомобилски ентузијаст и експерт за поправка и одржување на автомобили. Со повеќе од 10 години искуство во индустријата, Дан ги усоврши своите вештини преку безброј часови работа на различни марки и модели. Неговата страст кон автомобилите започнала уште во младоста, а оттогаш ја претворил во успешна кариера.Блогот на Ден, Совети за поправка на автомобили, е кулминација на неговата стручност и посветеност да им помогне на сопствениците на автомобили да се справат со вообичаените и сложени проблеми со поправка. Тој верува дека секој треба да има некои основни познавања за поправка на автомобили, бидејќи тоа не само што заштедува пари, туку и ги овластува поединците да преземат контрола над одржувањето на своето возило.Преку својот блог, Дан споделува практични и лесни за следење совети, водичи чекор-по-чекор и техники за решавање проблеми кои ги разложуваат сложените концепти на разбирлив јазик. Неговиот стил на пишување е пристапен, што го прави погоден и за почетниците сопственици на автомобили и за искусни механичари кои бараат дополнителни сознанија. Целта на Ден е да ги опреми своите читатели со знаење и самодоверба потребни за сами да се справат со задачите за поправка на автомобили, со што ќе ги спречи непотребните патувања до механичарот и скапите сметки за поправка.Покрај одржувањето на својот блог, Дан води и успешна продавница за поправка на автомобили каде што продолжува да и служи на својата заедница обезбедувајќи висококвалитетни услуги за поправка. Неговата посветеност на задоволството на клиентите и неговата непоколеблива посветеност на испоракатаизвонредната изработка му донесе лојална база на клиенти низ годините.Кога не е под хаубата на автомобилот или не пишува блог постови, може да го најдете Ден како ужива во активности на отворено, присуствува на саеми за автомобили или поминува време со своето семејство. Како вистински ентузијаст за автомобили, тој секогаш е во тек со најновите трендови во индустријата и со нетрпение ги споделува своите увиди и препораки со читателите на блогот.Со своето огромно знаење и вистинска страст за автомобили, Ден Харт е доверлив авторитет во областа на поправка и одржување на автомобили. Неговиот блог е непроценлив ресурс за секој кој сака да го одржува своето возило непречено да работи и да избегне непотребни главоболки.